HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Lightroomtip Spuitbus

spuitbus

De spuitbus (painter tool als je Lightroom in het Engels gebruikt) is een heel handig  hulpmiddel. Je vindt het in de bibliotheekmodule onderaan op de taakbalk. Wanneer je de taakbalk niet ziet druk je even op de toets T op je toetsenbord en hij komt tevoorschijn.

Zeker wanneer je veel (duizenden of zelfs tienduizenden) foto’s in je Lightroom-catalogus hebt staan is het heel belangrijk om goed trefwoorden toe te voegen. Doe je dat niet dan ben je na een tijdje meer tijd kwijt met het zoeken van je bestanden dan met nuttige zaken als bewerken of leuke dingen als fotograferen. Wanneer je alle foto’s 1 voor 1 van trefwoorden gaat voorzien dan kost dit wel heel veel tijd. Met de spuitbus kan dit veel handiger.

Spuitbus als multitool

Zodra je de spuitbus aanklikt verschijnt er rechts van een venstertje met een heel rijtje mogelijkheden. Van boven naar beneden: Trefwoorden, Label, Vlag, Classificatie, Metagegevens, Instellingen, Rotatie en Doelverzameling. Kies je Trefwoorden dan verschijnt er een invulvakje waar je een nieuw trefwoord kunt intypen. Zodra je begint te typen verschijnen eerder ingevoerde trefwoorden die met de zelfde letters beginnen zodat je die ook snel kunt selecteren. Een handige nieuwe truc in LightroomCC/6 is dat je ook een trefwoordenset of delen daaruit kunt selecteren. Je doet dat door [Shift] in te drukken en dan verschijnen je trefwoordensets en recente trefwoorden.

Zodra je de trefwoorden hebt geselecteerd die je wil toevoegen aan je foto’s kun je aan de slag. Je ‘schildert’ met de spuitbus over de thumbnails van je foto’s met de linkermuisknop ingedrukt. Zodra er een wit kadertje om de thumbnail verschijnt heeft de spuitbus zijn werk gedaan. Laat je de knop los dan kun je foto’s overslaan in je bibliotheek wanneer die niet dat trefwoord moeten krijgen. Op die manier kun je heel snel en gemakkelijk een selectie van je foto’s voorzien van bepaalde trefwoorden. Niet vergeten om na het spuiten de spuitbus terug te zetten op zijn plekje. Je kunt ook na afloop rechts op de taakbalk op de knop gereed klikken. Zoals gezegd kun je de spuitbus niet alleen voor trefwoorden gebruiken, maar kun je er nog veel meer zaken mee regelen zoals classificaties, foto’s draaien enz.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *