Menu

Onderdeel van Pixfactory

Loes Belovics in Beeld

Loes is geboren en getogen in de mooie Gooi- en Vechtstreek en natuur was er altijd gewoon.
Bandheidelibel
Bandheidelibel, als een elfje met de glinsterende vleugeltjes. Fotograaf: Loes Belovics

Wie is Loes Belovics?

De Uitdaging

Profielfoto Loes Belovics

Pas op latere leeftijd volgde de echte waardering daarvoor en begon ze er op uit te trekken.
In een moeilijke periode van haar leven brachten lange wandelingen in de natuur haar rust en afleiding. Op zoek naar een nieuwe uitdaging besloot ze fotograferen te gaan leren. In 2010 kocht Loes haar eerste spiegelreflexcamera en vanaf dat moment ging de camera mee op haar wandelingen en probeerde ze de kunst van het fotograferen onder de knie te krijgen. Het relaas daarvan pende ze neer in het (welbekende en drukbezochte) weblog.
De puzzelstukjes vielen perfect op hun plek; het genieten van de natuur, de uitdaging van het fotograferen en het delen van ervaringen gaven haar weer veel plezier in het leven en brachten bovendien een aantal fijne vrienden en vriendinnen….

Oefening Baart Kunst

Misschien komt het omdat ik ooit een tochtje met Loes en haar boot maakte, misschien is het slechts een toevallige metafoor, maar als ik aan Loes denk, zie ik een kalmpjes peddelende dame, die zonder zich gek te laten maken door het fotografisch geweld om haar heen, vastberaden vooruit koerst. Zonder al teveel stress obstakels ontwijkend, met de focus op haar eigen horizon. De kano kan wiebelen, soms zelfs vastlopen in wat wilde waterplanten, maar dat is een onvermijdelijk onderdeel van de tocht. Voor Loes zijn het simpelweg uitdagingen, die er zijn om aan te gaan. Een tocht die ze zelf zo mooi ‘Oefening Baart Kunst‘ heeft genoemd en die al jarenlang voor iedereen online te volgen is.

Peddelend en proestend

Dit schrijven typeert ook haar fotografie. Het gaat haar niet enkel om de bestemming, maar zeker ook om de weg daar naar toe. Loes ploetert en peddelt, probeert, leert,oefent, gaat even kopje onder en komt proestend weer boven en dit proces is volledig zichtbaar in haar persoonlijke verhalen én beelden. En het mooie is dat je, als je Loes de afgelopen jaren gevolgd hebt, haar heb zien groeien. Van een enthousiaste wandelaar die fijne plaatjes maakte, tot een zeer kundige fotograaf die inmiddels ook anderen inspireert met haar fotografie en zelfs lezingen. De kwaliteit van haar werk blijft verbeteren, haar schare fans blijft groeien, maar Loes blijft op haar eigen manier gewoon rustig haar eigen koers volgen. En of deze oefeningen uiteindelijk tot kunst hebben geleid….? Geniet van de mooie beelden hieronder en oordeel zelf!

Apparatuur

 • Sony A7R II
 • Sony FE 90 mm F2.8 Macrolens
 • Sony Vario-Tessar FE 16-35mm F.4
 • Sony 24-240 mm F 3.5-6.3
 • Sony FE 70-200mm F4.0
 • Sony A99
 • Sony 70-400 mm F4 – F5.6
 • Sony 24-70 mm F 2.8
 • Diverse filters, tussenringen, statief etc.

Portfolio

Bandheidelibel
Bandheidelibel, als een elfje met de glinsterende vleugeltjes. Fotograaf: Loes Belovics

“De veelzijdigheid van de natuur is zo groot, iedere dag, ieder seizoen is anders, het verveelt nooit en je kunt je blijven verwonderen over al dat moois.”

Bosanemoontje
Bosanemoontje. Het spel van licht, scherpte en onscherpte kan mij telkens weer verrassen. Fotograaf: Loes Belovics
Schuim in de branding
De zee kent vele gezichten, dan weer woest dan weer verraderlijk rustig. Een sereen beeld van schuim in de branding. Fotograaf: Loes Belovics

“Ik ben eigenlijk nooit op zoek gegaan naar een eigen stijl, maar ongemerkt bleek dat gewoon te ontstaan. De macrolens werd mijn favoriete lens en sfeer door het spel van licht, scherpte en onscherpte kan mij mateloos boeien en bekoren. In mijn foto’s plaats ik mijn onderwerp graag in een sfeervolle voor-/achtergrond waarin dat spel van tot uiting komt. Het onderwerp is eigenlijk niet zo belangrijk, het is vaak de achtergrond die het beeld bepaalt, maar uiteraard moeten onderwerp en omgeving een fijn samenhangend geheel zijn. Van zo’n kloppend totaalplaatje kan ik blij worden.”

Klein geaderd Witje
Klein geaderd Witje. Altijd ben ik op op zoek naar een sfeervolle achtergrond die, zoals hier, vaak voorgrond is ipv achtergrond. Fotograaf: Loes Belovics

“In het begin fotografeerde ik al wandelend alles wat me aansprak en alle foto’s vond ik mooi ;-). Nu ga ik veel doelbewuster op pad en helaas vind ik lang niet meer alle foto’s mooi omdat je nu eenmaal steeds meer leert en daardoor steeds kritischer wordt. Ik word daardoor vaak behoorlijk onzeker, maar die twijfels verdwijnen gelukkig weer op het moment dat ik thuiskom met iets waar ik echt blij van word.”

Vuurlibel
Vuurlibel ( vrouw) met het licht van de opkomende zon door de bomen. Fotograaf: Loes Belovics
Strand en zee
Op mijn wensenlijstje staat het samenstellen van een fotoboek van strand en zee. Deze foto zal daar zeker een plekje in krijgen. Fotograaf: Loes Belovics

“Eigenlijk heb ik geen speciale wensen, ik ga graag rustig mijn eigen gang en hoef niet zo nodig naar alle bekende hotspots. Wat wel op mijn wensenlijstje staat is meer fotograferen aan de kust, daar zie ik een heleboel mogelijkheden en uitdagingen.”

Sfeer
Sfeer is voor mij belangrijk in een foto, of het nu macro of landschap is. Fotograaf: Loes Belovics
Zonnedauw
Zonnedauw, heel dicht er op gekropen met een Raynox voorzetlens op de macrolens. Fotograaf: Loes Belovics

“De foto van de Kievitsbloemen is voor mij een speciale foto. Het was de eerste keer dat het me lukte om dat schilderachtige dat ik zo mooi vind in een beeld te realiseren. Het was ook één van de eerste foto’s die ik op sites als Nederpix en Deeldenatuur durfde te plaatsen. Deze foto beschouw ik als het begin van de stijl die ik in mijn macro’s ontwikkeld heb, het was een echt kadootje want ik was jarig die dag ;-).”

Kievitsbloemen
Kievitsbloemen, een voor mij belangrijke foto omdat ik hier voor het eerst het schilderachtige dat ik zo mooi vind in beeld wist vast te leggen. Fotograaf: Loes Belovics
Spel met twee hoedjes
Spel met twee hoedjes. ‘Gewoon’ het heerlijke spel van scherpte en onscherpte. Fotograaf: Loes Belovics

“Op dit moment ligt het boek Aan Zee van Jan en Mart Smit bij mij op tafel. Dat inspireert me om meer aan de kust te fotograferen. Ik ben daar al mee bezig en het bevalt me wel om weer eens andere lenzen te gebruiken i.p.v. vooral de macrolens. Mijn streven is om straks mijn eigen fotoboek op tafel te kunnen leggen, een boek gewoon puur voor mezelf overigens. ”

Tip(s) van Loes:

 • Zorg dat je je apparatuur kent, scroll zo af en toe eens door de menu’s en probeer onbekende functies en instellingen uit.
 • Fotografeer in RAW en leer bewerken om het optimale uit je beelden te kunnen halen.
 • Wees kritisch, beoordeel steeds het totale beeld en focus niet alleen op je onderwerp.
 • Leer van je minder geslaagde foto’s maar gooi ze daarna onverbiddelijk weg.

Weblog

8 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

8 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: