HOME < VERDIEPING < ACHTERGROND
Achtergrond

Luister naar je gevoel

De wekker gaat af. Een blik op de klok vertelt me dat het 5 uur is. Ik zou me graag nog een keer omdraaien, maar ik weet dat ik daar spijt van ga krijgen.

Gevoel
De natuur is soms als een spiegel voor mij. Fotograaf: Andrea Gulickx

Gevoel en intuïtie

Ik graai mijn spullen bij elkaar die ik de avond van te voren heb klaar gezet. Ik stap in de auto en ga op weg naar het Speulderbos, de locatie die ik de dag ervoor heb uitgekozen. Vlak voordat ik rechtdoor de snelweg op wil rijden, twijfel ik en besluit af te slaan, richting de Utrechtse Heuvelrug. Een half uur later sta ik in het bos bij Rhenen. Herken je dit? Luisteren naar je intuïtie en vertrouwen op je gevoel. Dat is iets waar ik vroeger nogal eens aan voorbij ging.

Gevoel
Door dichter op je onderwerp te gaan, geef je de kijker de ruimte om een eigen invulling aan het beeld te geven. Wat zie jij in dit beeld? Fotograaf: Andrea Gulickx

Fotografie heeft me dichter bij mezelf gebracht en mij geleerd leren te luisteren naar mijn gevoel. Door volkomen op te gaan in de natuur, te genieten van de rust, te luisteren naar de geluiden om me heen en de geuren op te snuiven komt er een soort rust over me heen. De onrust in mijn hoofd wordt stil gezet. Ik denk aan niets en ben volop aan het genieten. Door minder te denken kan ik beter voelen. Voelen wat ik nodig heb voor mezelf, maar ook voor mijn fotografie.

Gevoel
Abstracte fotografie ontstaat voor mij door het werken vanuit mijn gevoel. Fotograaf: Andrea Gulickx

Gevoel levert verrassingen

Door tijdens het fotograferen goed naar mijn gevoel te luisteren, gebeurt het heel vaak dat ik ergens kniel, mijn camera pak en op een willekeurige plek mijn camera in de begroeiing steek. Als ik dan terugkijk op het schermpje, ben ik soms verrast door het mooie licht in het beeld. Iets dat je niet verwacht als je de plek bekijkt zonder camera. Of er wandelt plotseling een sprinkhaan door het beeld die ik van tevoren niet had gezien. Soms is het net alsof de natuur me iets wil vertellen of laten zien. Iets waar ik anders aan voorbij was gegaan. Kleine cadeautjes van Moeder Natuur waar ik blij van word. Die verrassingen werken zo verslavend dat ik naar mijn gevoel blijf luisteren.

Gevoel
Onverwachts wandelt er een sprinkhaan in mijn beeld. De natuur verrast mij vaak. Fotograaf: Andrea Gulickx

Deel dit artikel


4
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Gerrit van Osch op 8 maart 2017 om 21:56

  Dat ziet er weer goed uit, Andrea. Na ons gesprek weet ik wat de betekenis is van jou gevoel m.b.t de fotografie. Het is vaak verrassend om anders dan de geldende regels te fotograferen.
  De achterkant van het gelijk kan heel verrassend zijn.
  Groet Gerrit.

  1. Door Andrea Gulickx op 9 maart 2017 om 09:04

   Hai Gerrit, dank je wel. Het was een leuk gesprek en zeker ook om jouw kijk op de fotografie te zien en horen. Dat is zeker heel verrassend zijn en daar gaan we voor toch 🙂 Groetjes Andrea

 2. Andrea, ik kan me helemaal vinden in je schrijfsel, de mooiste momenten zijn de niet geplande… 🙂 Dankjewel voor je verhaal.. 🙂

  1. Door Andrea Gulickx op 9 maart 2017 om 09:02

   Leuk te lezen en dat dacht ik ook al wel bij je foto’s. Graag gedaan. Jij bedankt voor je leuke reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *