Menu

Onderdeel van Pixfactory

Maak een plan voor de winter

Winterwonderland bij vuurtoren ‘Het Paard van Marken’ in de winter van 2018. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Eigenlijk is het best wel komisch. Waar ik vroeger, voordat ik mij bezig hield met fotografie, de lente en de zomer als favoriete jaargetijde zou benoemen, vind ik nu vanuit fotografisch oogpunt de herfst en de winter veruit het meest interessant. En nu bijna de laatste blaadjes van de bomen gewaaid zijn de herfst weer zo goed als voorbij is, begin ik zo langzamerhand te verlangen naar mooie winterse omstandigheden. Met het huidige veranderende klimaat worden echte koude winters telkens zeldzamer. En wanneer het dan toch begint te sneeuwen of te vriezen, is dat dan vaak maar van korte duur. Dus zodra mooie winterse omstandigheden zich voordoen, is het zaak om precies te weten wat en waar je dit wilt vastleggen. Daarom luidt mijn devies: ‘Maak een plan voor de winter!’.

Winter wonderland

Ooit zag ik een mooie foto van kruiend ijs rondom vuurtoren ‘Het Paard van Marken’ op het gelijknamige schiereiland Marken. Als beginnend fotograaf vond ik deze foto erg inspirerend en graag wilde ik zelf ook zo’n soort foto maken. Lange tijd kwam dit er niet van tot in de winter van 2018. Deze winter kende een korte zeer koude periode. Al lange tijd hield ik de weersverwachtingen nauwlettend in de gaten. En toen buiten de temperaturen begonnen te dalen, leken die bij mij van binnen juist te stijgen… Want zou het er nu eindelijk eens van komen dat ik het mij zo gewenste droombeeld zou kunnen realiseren?

Na een paar dagen van echte vrieskou raadpleegde ik de webcam van het ‘Paard van Marken’ en zag ik dat de baai rondom de vuurtoren volledig dichtgevroren was! Meer had ik niet nodig! In een wenk van tijd regelde ik vrij voor de daarop  volgende ochtend en zette ik vroeg mijn wekker om mijn geluk te beproeven. Aangekomen op Marken belande ik in een wonderlijke wereld. Met gevoelstemperatuur van -16 oC en snijdende wind was het koud maar…. oh zo mooi!

Het water rondom de vuurtoren was bevroren, niet als een gladde ijsvlakte maar meer als een hobbelige ijsmassa door verschillende ijsschotsen die aan elkaar vast gevroren waren. Dit zorgde voor mooie patronen en structuren die op de gevoelige plaat vastgelegd konden worden. Ook leken planten gevangen te zijn in kristallen bollen. Kennelijk werden in de dagen daarvoor ijskoude waterdruppels van de opspattende golven landinwaarts geblazen en werd alles bedekt in een dun laagje ijs. Het was die ochtend werkelijk genieten en het lukte me eindelijk het beeld te maken wat ik al zo lang voor ogen had.

Kruiend ijs aan de IJsselmeerkust. Een prachtig onderwerp voor de fotografie maar helaas vaak maar kort te bewonderen. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Fotografietips

Zoals dat vaker gaat, waren deze mooie omstandigheden maar van korte duur. Na een paar dagen was al het ijs weer verdwenen. De reden dat ik hier toch een mooi beeld als herinnering aan over heb gehouden is dat ik een duidelijk plan voor ogen had. Ik wist precies wat en onder welke omstandigheden ik iets wilde vastleggen en kon daardoor snel inspelen op de weersomstandigheden toen die zich voordeden. Dus maak een duidelijk plan en denk daarbij aan de volgende zaken:

  • Wat is je onderwerp (object zoals vuurtoren, een bepaald landschap, een dier in een winterse omgeving etc.)?
  • Onder welke omstandigheden wil je de winter vastleggen (heb je sneeuw nodig, rijp of ijs?)?
  • Waar is je onderwerp en hoe bereik je dit het makkelijkste onder winterse omstandigheden?
  • Verdiep je in kennis van het weer en raadpleeg weersverwachtingsmodellen.
  • Zorg voor warme en beschermende kleding.
  • Denk in de winter aan extra accu’s voor je camera (in de kou lopen deze sneller leeg).
  • Laat de camera nog een tijdje in je fototas zitten nadat je thuiskomt van het fotograferen. Door de warme temperatuur in je huis kan er condensvorming optreden in je camera wanneer deze te snel opwarmt.

    Dit soort winterse omstandigheden zijn in Nederland vaak maar van korte duur. Zorg dat je een goed plan hebt zodat je optimaal gebruik kan maken van de situatie wanneer het zich voordoet. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Geef een reactie

3 reacties

  1. Mag ik ‘m omdraaien? Zorg dat je altijd je camera bij je hebt en laat je verrassen. En als je zo iets moois tegen komt, vergeet dan de rest van de wereld en klik!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u