Menu

Onderdeel van Pixfactory

Maak een timelapse video in Photoshop

Huh, Photoshop? Jazeker. Vanuit de Slideshow module van Lightroom kun je prima een timelapse video maken, maar in versie 9.3 van Lightroom werkt dat voor geen meter. Als er al iets wordt gemaakt is het een video met verkeerde lengte en intervallen, en vaker wel dan niet met een enkele foto aan het begin gevolgd door stemmig zwart. Zodra het weer werkt zal ik ook daar een artikel aan wijden. Voor nu wijken we dus uit naar Photoshop. Wellicht had je niet verwacht dat je ook daar een timelapse video kon maken? Het kan al sinds versie CS6 maar slechts weinigen gebruiken die functionaliteit.
Heb je er al eens ooit over nagedacht om een timelapse te maken van je foto's? Fotograaf: Marijn Heuts

Het begint in Lightroom

Om te beginnen zorg je er uiteraard voor dat al je RAW-foto’s dezelfde bewerking krijgen in Lightroom. Dat doe je door er één volledig te bewerken en vervolgens alle bewerkingen te synchroniseren naar de andere foto’s. Tenminste, als alle foto’s met dezelfde instellingen zijn gemaakt. Werk je niet in manueel maar in diafragmavoorkeuze of sluitertijdvoorkeuze, dan hebben wellicht niet alle foto’s dezelfde belichting. Probeer ze zoveel mogelijk gelijk te trekken in Lightroom. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, maar voor dit artikel voert het te ver daarop in te gaan.

Foto’s exporteren

Als dat klaar is exporteer je de foto’s naar een (nieuwe) map op je harde schijf. Geef in de Export optie van Lightroom aan dat je foto’s een opeenvolgende naam krijgen.

Let goed op de naamgeving van de bestanden tijdens het exporteren. De foto’s dienen een volgnummer te krijgen. Fotograaf: Marijn Heuts

Kies ook vast het goede formaat voor de jpg-bestanden die straks je timelapse moeten vormen. Wil je een HD-video, exporteer dan in 1920×1080 pixels. Grotere foto’s hebben geen zin want worden straks in elkaar gedrukt, kleinere foto’s worden opgerekt en dan ga je pixels zien.

Importeren in Photoshop

Vervolgens open je Photoshop. Nu is het even goed opletten. Ga naar Bestand>openen en kies de eerste afbeelding in je reeks. Klik echter nog niet op ‘Open’! Zet een vinkje bij ‘Image Sequence’ (beeldreeks). Dit is waarom het in Lightroom van belang was te exporteren met opeenvolgende nummering. Mist er een nummer in de reeks, dan krijg je straks een blanco beeld in je timelapse. Photoshop weet nu dat er een reeks geopend moet worden. Klik nu op ‘Open’.

Importeren in Photoshop. Fotograaf: Marijn Heuts

Photoshop vraagt je nu om de framerate te kiezen. Voor een filmisch effect kies je 24 fps, 30 fps is wat minder vloeiend en bijvoorbeeld wat je iPhone opneemt. De keuze bepaalt ook hoe lang je timelapse uiteindelijk wordt. Heb je zoals ik 66 beelden en kies je 24 fps, dan krijg je dus net geen 3 seconde aan timelapse (66 delen door 24). Je kunt je keuze altijd later nog aanpassen.

Photoshop opent de reeks als een videolaag. Je ziet in je lagen palet een icoontje met een filmstrip in de hoek. Via Window>Timeline kun je de video vast zien en van alles aanpassen, zoals titels en overvloei effecten. Een soort Adobe Premiere light. Wij passen voor nu even niets aan.

De timeline in Photoshop. Fotograaf: Marijn Heuts

Ga naar File>Export>Render Video om te exporteren als videobestand. Je kunt hier een naam kiezen, de codec, het formaat en het aantal beelden per seconde. Wij gaan voor een full HD bestand in goede kwaliteit.

Exporteren als videobestand. Fotograaf: Marijn Heuts

Nu is het even wachten tot Photoshop zijn werk heeft gedaan en je timelapse is klaar!

De timelapse is nu gereed. Fotograaf: Marijn Heuts

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: