Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ontvang van 1 t/m 14 juli bij aanschaf van de set Combideal Fotografiegidsen, fotografiegidsen over toffe macro-onderwerpen, de online cursus Macrofotografie hulpmiddelen, t.w.v. € 29,90 cadeau.

Maak eens een egelhuis

Egels zijn erg leuke dieren die ook graag rondsnuffelen in de tuin, op zoek naar insecten. Wil je wat doen voor de egel? Plaats dan eens een egelhuis in je tuin. Dat is een fijne plek voor egels die in het vroege voorjaar een veilige plek voor hun jongen zoeken of in het najaar voor hun winterslaap.

Egels scharrelen graag rond in tuinen waar insecten te vinden zijn. Fotograaf: Ron Poot

Egels houden van wat rommelige plekken, zoals heggen, struiken of omgevallen bomen waar ze veilig hun nest kunnen maken. In onze nette aangeharkte tuinen vinden ze dat soort fijne plekjes niet altijd. Dan is een egelhuis een uitkomst. Voor de egel natuurlijk, maar ook voor jou als bewoner: want wat is leuker dan een egel als tuindier?

Belangrijk voor een egelhuis is dat hij op een droge en beschutte plaats staat uit het zicht van mens en huisdier. Als de opening van het huisje prominent in het zicht staat zal de egel wegblijven, het is een schuw nachtdier.

Je kunt een egelhuis kopen maar ook zelf maken. Een goed egelhuis is regendicht, goede geventileerd en binnen is de bodem bedekt met stro of kurkdroge kranten. Maak je een voederplek in de buurt? Let er dan op dat deze ook goed beschut en “katvrij” is ingericht. Op de website van Egelbescherming Nederland vind je goede tips over het plaatsen van een egelhuis en waar je allemaal nog meer op moet letten.

Een egel in de buurt is natuurlijk ook interessant voor een mooie foto. Ga daarbij altijd behoedzaam te werk zonder de egels te verstoren.

Meer weten:

Egels in uw tuin

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u