HOME < PRAKTIJK < TUTORIALS
Tutorials

Maak je eigen “Soft Edge” filter

Voor de macrofotograaf, die verzot is op bloemen, breken er weer mooie tijden aan. Sneeuwklokjes, krokussen en narcissen zijn de meest populaire tekenen op het web dat de lente er weer aankomt. Hoe geef jij dit jaar nu een andere draai aan jouw fleurige foto’s? Toch die Lensbaby, Helios of een bijzonder filter aanschaffen? Dat hoeft niet want met een beetje fantasie kan er nog genoeg geëxperimenteerd worden met je gewone standaard macro lens.

filter
Krokussen, gefotografeerd door je eigen gemaakte "soft edge" filter Fotograaf: Jowan Iven

Gratis filter

Op internet en beurzen probeert men jou als potentiele koper te verleiden tot het aanschaffen van speciale filters die jouw foto’s nog mooier maken. Of die filters hun geld waard zijn, dat wil ik niet betwisten. Maar het filter waarmee bovenstaande foto is gemaakt heeft nagenoeg geen waarde en heeft daardoor een uitmuntende prijs-kwaliteit verhouding. Ik heb namelijk gebruik gemaakt van een boterhammenzakje, niet geheel gratis maar het komt er dicht bij in de buurt. Zo’n eigen geknutselde oplossing staat ook wel bekend als DIY (Do It Yourself).

 

Filter van boterhamzakje. Niet fancy, wel heel effectief. Fotograaf: Jowan Iven

Werkwijze

Hoe ben ik nu te werk gegaan? Ten eerste heb ik de zonnekap op de lens laten zitten. Dat maakte het handig om het zakje overheen te klemmen. Een elastiekje of touwtje houdt het doehetzelf-filter dan op zijn plek. Vervolgens een gaatje er in geprikt en een beetje gefrommeld tot het de juiste grootte had. Voilà, een splinternieuw “Soft Edge” filter is nu gereed voor gebruik. Het is helemaal niet nodig om een perfect rond gat in het zakje te prikken. Er ontstaat spontaan een bepaalde vorm en daardoor ziet verdeling van scherpe en zachte delen er niet te gemaakt uit. Bevalt het filter niet? Speel dan eens met de positie van de opening in het zakje en laat je verrassen door het beeld via de zoeker of op het schermpje.

 

Naar het licht toe fotograferen. Fotograaf: Jowan Iven

Het licht gezien

Op deze foto valt nog meer te ontdekken. De bloemen staan in de schaduw terwijl de zon op de blaadjes van de beukenhaag valt. Dit is de manier om zo’n zelfde vrolijke gele kleur op de achtergrond te krijgen. Zonlicht wat, zo direct, niet bijzonder oogt kan door de zoeker een klein feestje opleveren. Zolang je maar naar het licht toe fotografeert.
Wat doet dat statief daar in beeld? Nou dat staat hier eigenlijk nutteloos en is een overblijfsel van wat andere testjes die ik heb gedaan. En zo belandde dit statiefje op de ‘crime scene’ van deze actiefoto.

Een lekker eigenwijze compositie. Fotograaf: Jowan Iven

Spelen met scherpstelling

Zo’n soft filter is ook uitermate geschikt om eens op zoek te gaan naar bijzondere vormen en composities zodat een abstracter beeld ontstaat. In die beelden ga je meer op zoek naar de essentie en laat je je leiden door je gevoel. Vooral veel spelen met de handmatige scherpstelling kan dan onverwacht fraaie resultaten opleveren.

 

waar leg je de focus?
Durf te spelen met onscherpte. Fotograaf: Jowan Iven

 

 

Deel dit artikel


24
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Of een goedkoop oud UV filter met vaseline dun insmeren en in het midden een open ruimte ( zo klein mogelijk ) gaat ook , dat leerde ik al in de begin 70er jaren

  1. Dank je Ed, die truuk is me bekend. De plastic zak is een simpel truukje voor diegenen die niet graag met vaseline in de weer gaan. Alle ideeën zijn welkom en vaseline heeft ook zeker voordelen tov het zakje.

 2. Door Gerrit van Osch op 4 april 2019 om 16:16

  Beste Jowan,

  Een hele leuke tip en omschrijving. Ook ik ben volop aan het experimenteren met diverse technieken, o.m. ook met plastic zakken o.m. prints daarop. Geeft enorm leuke effecten. Voorts aan het werk geweest met witte glasgordijnen, ook daarmee kun je leuke effecten krijgen.
  Je tip, ga ik inbrengen in ons clubje huiskamer fotografie, HKF.
  Gezien het aantal reacties, is het artikel aangeslagen.
  Groet Gerrit.

  1. Beste Gerrit, wat een leuke andere ideeën voor filter draag je aan. Dat is zeker inspiratie voor andere lezers. Succes met de behandeling in je eigen fotoclub. Ik zie graag de resultaten voorbijkomen.

 3. Super leuke tip. Ik zat al te denken aan lensbaby, maar ben hier heel blij mee, nu kijken of ik het ergens kan opslaan ;-))
  Dank
  Else van luxzenburg

  1. Heel veel succes met je nieuwe filter, Else. In de verdere commentaren staan ook nog tips van andere fotografen. Ook leuk om die eens te proberen.

 4. Door Erik op 25 maart 2019 om 18:05

  Goede tips, bedankt!

  1. graag gedaan, Erik.

 5. Leuk stuk en lekker vlot geschreven Jowan en prachtige foto’s.
  Groetjes,
  Brigitte

  1. Dank je Brigitte. En erg leuk om je ontmoet te hebben op Pixperience,

 6. Wat leuk! Dat ga ik zeker proberen.
  Dank voor de tip.

  Groetjes,
  Ida

  1. Dat gaat zeker lukken Ida. Veel plezier met het experimenteren.

 7. Door Sarah Di Tucci op 25 maart 2019 om 10:34

  Super leuke tip, deze kende ik nog niet. Zelf geëxperimenteerd met een uitgedroogd blad waarin alleen de nerven nog zichtbaar in zijn. Geeft ook leuke resultaten. Hartelijke groet, Sarah

  1. Ook jij bedankt Sarah voor de blad tip. Die zal ik ook eens uittesten. Misschien wordt dat wel een herfst artikel.

 8. Door Fleur op 25 maart 2019 om 09:18

  Een bolle deksel van een smoothie werkt ook heel goed. Daar zit vaak al een gat in en anders kan je er zelf een gat in maken. En is herbruikbaar. Zit standaard in mijn fototas.

  1. Erg inventief gevonden, Fleur. Ik ben benieuwd naar de resultaten.

 9. Door Jacqueline de Groot op 25 maart 2019 om 08:42

  Dankjewel, Jowan, voor je interessante stukje. Toevallig zelf gisteren met een boterhamzakje geëxperimenteerd, maar ik had hem los in m’n hand om bepaalde delen onscherp te maken. Jouw manier zal prettiger werken! Kun je wel altijd dicht genoeg op je onderwerp komen met de zonnekap erop? Nog een vraagje, het witte bord aan het statief heb je dit nu wel of niet gebruikt bij de foto’s in dit artikel? Groet, Jacqueline

  1. Hallo Jacqueline, het witte A4 velletje was bedoeld als reflectie scherm of voor het creëren van plaatselijke schaduw, maar uiteindelijk niet gebruikt. Binnen de lengte van de zonnekap kan de lens niet scherp stellen dus heb ik daar geen hinder van gehad.

 10. Wat een hartstikke leuke tip voor het maken van mooie “zachte” foto’s Jowan.
  Ik hou erg van dit soort foto’s en ga het zeker met het boterhamzakje experimenteren. Ben benieuwd ……….
  Hartelijke groet,
  Annette

  1. Wel eerst de boterham opeten Anette 😉
   Succes met je foto’s.

   1. Het is gelukt!! Gisteren Madeliefjes en een Roos op deze manier gefotografeerd en de foto’s zijn prachtig geworden (dat vind ik zelf tenminste 😊). Er zitten nu standaard boterhamzakjes in mijn fototas!

    Hartelijke groet,
    Annette

    Oh ja Jowan, als je nog meer van deze leuke tips hebt …….. Ik hou mij aanbevolen 😉.

    1. Hallo Annette,

     Wat leuk dat je bijna een jaar later nog eens terugkomt op het artikel. Geef maar een gil als de foto’s op je site staan. Dan kom ik graag een kijkje nemen.

     zonnige groet
     Jowan

     1. Hi Jowan,
      Het boterhamzakje heb ik vervangen door een pantykousje en dat gaat ook prima. De foto’s staan nog niet op mijn eigen website, maar wel op annettespijker.blogspot.com. Ik zou het leuk vinden als je een kijkje neemt en je commentaar/tips geeft.

      Groetjes,
      Annette

     2. Hoi Annette, dat pantykousje werkt inderdaad erg goed. Ik heb de foto’s meteen in jouw blog bekeken. Het kousje laat nog wat meer zien van de omgeving, wat in veel gevallen een betere optie is dan het boterhamzakje.

      Lentegroet Jowan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *