Menu

Onderdeel van Pixfactory

Maak je foto spannend met een gedeeltelijk silhouet

Pauwoogdaggekko
Een gedeeltelijk silhouet van een juveniele pauwoogdaggekko uit Madagaskar op een palmblad. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Als natuurfotograaf wil je graag je beelden spannend maken. Door iets weg te laten kun je bij de kijker een bepaald verlangen creëren. Door alleen een silhouet te laten zien laat je details weg. Een volledig silhouet kan soms te veel zijn, want je laat dan eigenlijk alles weg. Het kan zijn dat je een dier te mooi of uniek vindt om de details weg te laten. Een gedeeltelijk silhouet is dan een perfect compromis.

De ingrediënten

Voor een gedeeltelijk silhouet zijn een aantal ingrediënten nodig. Een doorschijnend decor is onmisbaar. In de natuur zijn bladeren hiervoor het meest geschikt.

Een ander belangrijk ingrediënt is een dier dat op bladeren leeft. Enkele voorbeelden in Nederland zijn insecten, spinnen en boomkikkers. Plaats zelf geen dieren op bladeren, omdat dit schadelijk kan zijn voor de dieren. Het hanteren van dieren veroorzaakt stress en je kan ziektes overbrengen. Dit gaat dus ten koste van de gezondheid van de dieren. Daarnaast zien kenners dat het dier onnatuurlijk op de foto staat.

De uitvoering

Wanneer je een dier op een doorschijnend blad hebt kun je beginnen met de uitvoering. Nu is de belichting belangrijk voor het resultaat.
Om een silhouet te creëren heb je tegenlicht nodig. Dat tegenlicht komt dus van een lichtbron achter het dier. Dat kan een natuurlijke lichtbron zijn zoals zonlicht. Het kan ook een kunstmatige lichtbron zijn zoals een flitser of zaklamp. Zorg dat deze lichtbron niet zichtbaar in beeld komt. Kies zelf een standpunt onder het blad. Zo creëert dat tegenlicht een silhouet.

Wil je een gedeeltelijk silhouet dan zal de kop van het dier achter het blad vandaan moeten uitsteken. Nu moet er ook licht op de kop komen, en niet alleen van achteren. Dit kan op meerdere manieren bereikt worden. Met natuurlijk licht kun je een standpunt kiezen waarbij het zonlicht door het blad schijnt bovenop de kop. Een invulflits gebruiken is een betere manier. Op deze manier zorgt de zon voor het silhouet en de flits voor de details op de kop van het dier. Wanneer je een flitser al gebruikt voor het silhouet kun je deze wat hoger houden. Het licht komt dan van achteren bovenop de kop van het dier. Mocht dit niet voldoende zijn dan kun je nog een extra lichtbron gebruiken.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u