Menu

Onderdeel van Pixfactory

Maak kennis met jurylid Olaf Kraak

Wie de bloedcellen van Olaf Kraak onder een microscoop bekijkt, ziet dat ze de vorm hebben van een camera… Vanaf jonge leeftijd was hij wég van fotografie en werkte in een fotowinkel. Intussen is hij bijna twee decennia fulltime fotograaf. Eerst bij het ANP en sinds 2010 als zelfstandig fotograaf. Hij is meervoudig winnaar in de Zilveren Camera fotowedstrijd en hij is jurylid van de Groene Camera 2018. In dit artikel maken we nader kennis met Olaf.
Olaf Kraak

Wanneer is een natuurfoto in jouw ogen geslaagd?

Ik vind natuurfoto’s interessanter worden als het verder gaat dan alleen maar mooi. Laten zien hoe goed je camera en hoe scherp je lens is vind ik vaak een beetje saai. Geslaagd is in mijn ogen als er een laag onder zit. Het moet in mijn ogen meer zijn dan mooi alleen. Ik vraag mij af of er zoiets bestaat als innerlijke plicht van natuurfotografen om te laten zien hoe de natuur er voor staat en hoe wij er mee om gaan. Maar misschien maak ik het hiermee te zwaar. Bij een fotowedstrijd als de Groene Camera draait het natuurlijk ook om het vastleggen van de schoonheid van de natuur. Maar degene die beide kanten kan verenigen doet het in mijn ogen goed.

Jij hebt verschillende prijzen gewonnen bij de Zilveren Camera. Op basis waarvan maak jij een selectie?

Ik stuur foto’s in puur op gevoel dat het een bijzondere foto is. Als het mij wat doet dan is dat belangrijk en reden genoeg om in te sturen.
En wanneer doet het mij wat? Als er een bepaalde emotie te voelen is, niet alleen maar een mooi plaatje. Sommige foto’s – en dat is volgens mij waar wij allemaal naar streven – zijn een mix van schoonheid, esthetiek emotie en betekenis. Sommige beelden hebben dat en dat zijn dan ook vaak de interessantste.

In de eerstvolgende editie van Natuurfotografie Magazine lees je een boeiende reportage van de ontmoeting tussen Olaf Kraak en Johan van der Wielen in de Oostvaardersplassen.
Benieuwd naar de andere vier juryleden van de Groene Camera? Maak hier kennis met de gehele jury.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: