Maak kennis met de nieuwe Lightroom CC

Sinds kort biedt Adobe een nieuwe fotografieservice onder een bekende naam. We hebben het over de nieuwe Lightroom CC, dit is de cloud-gebaseerde versie van Lightroom. Niet te verwarren met de bestaande desktop versie van Lightroom. Deze versie heet vanaf nu Lightroom Classic CC.
Lightroom CC

Locatie-onafhankelijke fotografiedienst

Wil je al je foto’s in dezelfde resolutie, zonder compressie, op al je apparaten bewerken, dan zit je met Lightroom CC goed! Het enige wat je buiten de installatie van de software op je laptop of pc hoeft te doen is naar de App Store of Google Play te gaan, de app op je tablet en/of smartphone te installeren en de app toegang te verlenen tot je foto’s. Je hebt de beschikking over dezelfde functionaliteit als op je computer. Het betreft dus geen uitgeklede versie van de pc versie. De bestanden en de wijzigingen worden razendsnel gesynchroniseerd. Om dit proces goed te laten verlopen is het raadzaam op één apparaat de applicatie geopend te hebben en daarop je bewerkingen uit te voeren.

Lightroom CC, de eerste indruk

Lightroom CC ziet er overzichtelijk uit en werkt heel intuïtief. Je werkt met één catalogus, er is geen modulebalk zoals in de Classic versie. Je klikt dus direct op het gereedschap dat je wilt gebruiken. Dat geldt voor het hele programma.

Lightroom CC
Lightroom CC overzicht.

1 Foto’s importeren
2 Albums en mappen
3 Weergavemodus
4 Sorteervolgorde
5 Vlaggen toewijzen
6 Sterren toekennen
7 Grootte van foto’s in het raster
8 Info over de opname
9 Trefwoorden toevoegen
10 Globale en lokale gereedschappen
11 Synchronisatie en back up
12 Delen… (Opslaan en exporteren)

Lightroom CC
Klik je bewerken aan, dan kun je kiezen uit de panelen Licht, Kleur, Effecten, Detail, Optica en Geometrie.

Klik je op het icoontje dat lijkt op de letter ‘V’ met daaronder drie puntjes, dan wordt de filmstrip zichtbaar. Met het icoontje ernaast herstel je alle instellingen naar het moment van importeren. Nog verder naar rechts de knop die de Voorinstellingen activeert. De voorinstellingen kunnen een bron van inspiratie zijn voor de bewerking van de foto. Ze zijn onderverdeeld in Kleur, Creatief, Zwart-wit en Componenten. Beweeg je met je muis over een voorinstelling krijg je een voorbeeld te zien van hoe de voorinstelling er uitziet. Je kunt ook zelf voorinstellingen maken en voorinstellingen importeren.

Bewerken in Lightroom CC

Onder de knop ‘Bewerken’ vinden we de gereedschappen waar globale aanpassingen mee gemaakt kunnen worden. De panelen Licht, Kleur en Effecten komen overeen met de panelen Standaard, HSL en Effecten van de versie Lightroom Classic CC. De panelen Optica en Geometrie komen overeen met Lenscorrectie en Transformatie in Lightroom Classic CC. Optica biedt echter niet de mogelijkheid chromatische aberratie handmatig te verwijderen.

Lightroom CC
Lightroom CC lokale aanpassingen.

Het is uiteraard ook mogelijk lokale aanpassingen te doen. Hiervoor gebruik je de gereedschappen Retoucheerpenseel, Penseel, Lineair verloop en Radiaal verloop. We kennen deze gereedschappen in Lightroom Classic CC als Vlekken verwijderen, Aanpassingspenseel, Gegradueerd filter en Radiaal filter.
Lightroom CC is een fotobewerkingsprogramma met veel mogelijkheden. Het biedt niet alle mogelijkheden van Lightroom Classic CC, waaronder de diverse mogelijkheden om foto’s naast elkaar te vergelijken. Is dat een gemis? Voor de een misschien wel, voor een ander misschien niet. Daarvoor in de plaats worden bestanden razendsnel tussen je diverse apparaten gesynchroniseerd. Is dat echt belangrijk voor je, dan is Lightroom CC een geweldig programma.

Lightroom CC
Ook op je telefoon ziet de interface er gelikt en intuïtief uit.

Delen van je foto’s via Lightroom CC

Ook het opslaan / exporteren van een of meerdere bestanden gaat gemakkelijk. Klik rechts boven in de hoek op de knop delen. Het onderstaande venster verschijnt. Je hebt hier twee mogelijkheden: ‘Opslaan in…’ en ‘Versturen naar Facebook’.

Lightroom CC
Kies je voor Opslaan in… verschijnt het volgende venster:
Lightroom CC
Lightroom CC opslaan van je bestanden.

Bij bestandstype kun je kiezen voor JPEG of voor Origineel + Instellingen. Kies je voor de tweede optie, dan exporteert Lichtroom CC je originele bestand met daarbij een tweede bestand (xmp-bestand), met daarin alle aanpassingen die je hebt gedaan. Kies de locatie waar je de foto wilt opslaan, bepaal de grootte en klik op Opslaan. Het is niet mogelijk het bestand onder een andere naam op te slaan.
Om je foto op Facebook plaatsen vraagt de software eenmalig voor toegang tot je Facebook-account. Volg de aanwijzingen op Facebook.com en keer terug naar Lightroom CC om het proces te voltooien.

Foto’s beheren in Lightroom CC

Lightroom CC beheert je foto’s voor je, zodat je vaste schijf niet vol raakt met foto’s. Hierdoor kun je met veel foto’s blijven werken, zelfs als er niet genoeg ruimte is voor alle foto’s op je vaste schijf. In principe kun je al je foto’s in Lightroom CC weergeven, zelfs als het oorspronkelijke bestand niet op je vaste schijf is opgeslagen. Wanneer je werkt met een foto en het origineel niet aanwezig is op je computer, downloadt Lightroom CC deze automatisch uit de cloud.
Lightroom CC biedt ook de optie om altijd je originele bestanden op de vaste schijf van de computer op te slaan, ook als je hiervan een back-up in de cloud maakt. Als je bepaalde afbeeldingen lokaal beschikbaar wilt houden, doe je het volgende:

 1. Klik in Raster met vierkante cellen op het pictogram Synchroniseren in de rechterbenedenhoek van de miniatuur van de afbeelding.
 2. Schakel in het pop-upmenu dat verschijnt de optie Origineel lokaal opslaan in.

  Synchronisatiestatus in Lightroom CC.

Onder de Lokale opslagvoorkeuren kun je opgeven hoeveel schijfruimte door Lightroom CC mag worden gebruikt. Door de schuifregelaar ‘Gewenste beschikbare schijfruimte‘ naar de gewenste hoeveelheid te verplaatsen, kun je bepalen hoeveel of hoe weinig schijfruimte door Lightroom CC mag worden gebruikt.

Meer weten over Lightroom CC?

Nieuwsgierig geworden? Klik op onderstaande links en kom meer te weten over een gratis proefversie, diverse lidmaatschappen en tutorials over Lichtroom CC en Lightroom Classic CC.

Kun je geen keuze maken tussen de versies van Lightroom? Geen nood, er zijn twee fotografielidmaatschappen waar ze beiden deel van uitmaken, inclusief Photoshop CC!Lightroom CC

2 reacties

 1. Hallo Rob,

  Mijn RAW bestanden zijn ongeveer 30 Mb groot. In plaats van 200 bestanden van elk 45 Mb heb ik 280 bestanden van elk 30 Mb in Lightroom CC geïmporteerd. Het importeren duurde anderhalve minuut. Daarna kon ik gaan bewerken.
  Het synchroniseren met mijn android telefoon (Samsung Galaxy S5 neo) verliep zo traag dat ik er mee ben gestopt. Ik heb de oorzaak niet kunnen achterhalen. Eerder heb ik enkele tientallen bestanden geïmporteerd en gesynchroniseerd. Dat verliep wel naar tevredenheid.
  Wellicht willen anderen hun ervaringen met het synchroniseren hier delen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

2 reacties

 1. Hallo Rob,

  Mijn RAW bestanden zijn ongeveer 30 Mb groot. In plaats van 200 bestanden van elk 45 Mb heb ik 280 bestanden van elk 30 Mb in Lightroom CC geïmporteerd. Het importeren duurde anderhalve minuut. Daarna kon ik gaan bewerken.
  Het synchroniseren met mijn android telefoon (Samsung Galaxy S5 neo) verliep zo traag dat ik er mee ben gestopt. Ik heb de oorzaak niet kunnen achterhalen. Eerder heb ik enkele tientallen bestanden geïmporteerd en gesynchroniseerd. Dat verliep wel naar tevredenheid.
  Wellicht willen anderen hun ervaringen met het synchroniseren hier delen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: