Maak mooie vogelfoto’s met deze tips!

Wil jij prachtige foto's van vogels maken? Hoewel vogelfotografie misschien lastig lijkt, is het eigenlijk best makkelijk als je weet wat je moet doen! Vogels zijn erg leuk om te fotograferen. Er zijn talloze verschillende soorten, met verschillende kleuren en vormen. Daarnaast zijn vogels overal te spotten.
Koolmeesje gefotografeerd met de telelens.
Koolmeesje gefotografeerd met de telelens. Fotograaf: CameraNU.nl

Foto’s maken in de tuin

De meeste kans om wilde vogels te fotograferen heb je vanaf de late herfst tot het voorjaar. Misschien heb je ze al voorbij zien vliegen in je tuin of heb je zelfs een boom of haag met een nestje. Om je tuin zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor wilde vogels, kun je een voederplankje in je tuin plaatsen of een kommetje met water. Vooral met de droogte dit jaar help je de vogels door ze te voorzien van een beetje water!

Trek de natuur in

Naast dat je in de tuin vogels kunt fotograferen, is het natuurlijk nog leuker om eropuit te trekken en vogels te gaan spotten in de natuur. Op verschillende plekken in Nederland heb je speciale vogelspot gebieden, hier heb je een hogere kans om zeldzame vogels te spotten. Bij de Oostvaardersplassen in Flevoland heb je bijvoorbeeld een hele grote kans om de zeearend fotograferen!

Een zearend in de Oostvaardersplassen.
Een zeearend in de Oostvaardersplassen. Fotograaf: Alice Belthoff

Heb veel geduld

Voor het fotograferen van vogels heb je geduld nodig. Ze kunnen elk moment wegvliegen en onverwachte bewegingen maken. Daarnaast kan het best een tijdje duren voordat je de vogel ziet die je graag op de foto wilt hebben. Dit kan soms wat frustrerend zijn, maar laat het je fotografie niet beïnvloeden. Hoe vaker je het gedrag van vogels bestudeert, hoe groter jouw kennis wordt. Dit vergroot je kans op geslaagde foto’s. Geniet vooral van de natuur en het moment!

Gebruik een telelens

Herkenbaar? Die onverschrokken buizerd, op dat mooie fotogenieke plekje langs de weg, besluit altijd precies weg te vliegen wanneer je in de buurt stopt en de camera op hem richt. Door een wat langere telezoomlens of een camera met flink wat zoom te gebruiken kun je wat meer afstand tot je onderwerp bewaren. Hierdoor blijft de vogel hoogstwaarschijnlijk iets langer zitten. Je zult al snel een 300mm telelens nodig hebben en het liefst nog meer om vogels groter in beeld te krijgen. Kies een telelens die goed bij jou past!

Bekijk alle telelenzen

Alle tips op een rijtje

Benieuwd naar meer tips over hoe je het beste vogels kunt fotograferen? Lees hier alle tips van fotograaf Alexander Koenders. Hij legt uit wat de beste instellingen zijn, hoe je jezelf goed kunt positioneren en waar je op moet letten bij het fotograferen van vogels.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: