Menu

Onderdeel van Pixfactory

Maak zelf de beste landschapfoto’s

Er zijn talloze opties om je foto’s te versterken en nog beter eruit te laten springen. Een must have voor de landschapsfotograaf zijn met name filters. Er zijn verschillende soorten filters beschikbaar met ieder hun eigen kracht. Wil jij je landschapsfotografie naar een hoger niveau tillen? Lees verder hoe je filters kunt gebruiken!
Landschapsfotografie naar een hoger niveau met gebruik van filters.
Landschapsfotografie naar een hoger niveau met gebruik van filters. Fotograaf: CameraNU.nl

Creëer contrast in je foto’s

Contrast speelt een grote rol om je foto geslaagd te maken. Het lastige bij landschapsfotografie om contrast te kunnen creëren is dat of de lucht overbelicht, of het landschap zelf onderbelicht is. Helaas kun je niet met een camera tegelijk twee verschillende punten belichten en gaan er veel details verloren. Een makkelijke oplossing hiervoor is een grijsverloopfilter. Deze zorgt ervoor dat de lichte delen minder licht zijn en je camera meer tijd heeft om de details in het donkere gedeelte vast te kunnen leggen. Er zijn verschillende soorten grijsfilters en welke je kunt gebruiken hangt af van je camera en welk type fotografie je het liefst doet.

Speel met licht en reflecties

Licht kan een spectaculair landschap tot een saai beeld maken, maar ook het meest saaie landschap er indrukwekkend uit laten zien. De kleuren iets meer verzadigen voor een hoger contrast is bijvoorbeeld een techniek om een landschap eruit te laten springen in je beeld.

Polarisatiefilters werken door bepaalde lichtgolven te blokkeren voor de lens. Door een polarisatiefilter te draaien worden bepaalde soorten lichtgolven doorgelaten, terwijl andere soorten lichtgolven worden tegengehouden. Zo kun je een lucht van lichtblauw naar heel donkerblauw omtoveren of reflecties vergroten/verkleinen door het filter eenvoudigweg te draaien. Als je foto’s maakt met een polarisatiefilter wordt de algehele verzadiging iets versterkt en vooral blauwtinten worden blauwer. Witte wolken of bergen met sneeuw worden daardoor meer geaccentueerd.

Deze foto is bijvoorbeeld gemaakt met een polarisatiefilter. Door de verzadiging springen de voorgrond en de lucht er écht uit.
Deze foto is bijvoorbeeld gemaakt met een polarisatiefilter. Door de verzadiging springen de voorgrond en de lucht er écht uit. Fotograaf: CameraNU.nl

Landschapsfoto’s maken als een pro? Lees hier de tips van Bas Meelker!

Ga aan de slag

Wil je zelf aan de slag met filters? Gelukkig is het gebruiken van filters niet zo moeilijk. Je schroeft ze eenvoudig op je camera en draai aan het voorste deel van het filter. Zo kun je spelen met het licht en zelf steeds mooiere landschapsfoto’s maken! Tot 20 juni heb je 10% korting op alle Hoya filters bij CameraNU.nl

De kortingscode kun je vinden als je ingelogd bent op de voordeelpagina voor abonnees.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: