Menu

Onderdeel van Pixfactory

Macrofotografie met je mobiele telefoon

Met de tips uit mijn vorige tutorial kon je al aan de slag om close-up foto's te maken met je mobiel. Ik zag als reacties op die tutorial al mooie close-up foto's verschijnen. Mocht je nu denken 'ja close-up is leuk, maar ik wil liever nog dichter op mijn onderwerp zitten om nog meer details vast te leggen'. Dat kan natuurlijk ook! In deze tutorial gaan we een stapje verder en zal ik vertellen hoe je extreme close-ups/macrofoto's met je mobiel kunt gaan maken.
macrofotografie met je mobiele telefoon is tegenwoordig niet meer zo moeilijk.
Hoe mooi is het dat je met een mobiele telefoon prachtige gedetailleerde foto's zou kunnen maken wanneer je even zonder je DSLR onderweg bent. Fotograaf: Jeffry Westerhoff

Macrofotografie met je mobiele telefoon, hoe gaan we dit voor elkaar krijgen. Zoals te lezen in de vorige tutorial “close-up fotografie met je mobiel”, is digitaal inzoomen niet de manier om je onderwerp groter in beeld te krijgen zonder dat je kwaliteitsverlies krijgt. Nog dichter op je onderwerp gaan zitten gaat ook niet meer lukken als je al op de minimale focus afstand van je mobiel zit.  Dus hoe gaan wij dit dan oplossen? Er blijven twee manieren over om toch deze beelden te gaan creëren. Hier komen ze:

1. Gebruik van een app voor macrofotografie met je mobiele telefoon

Een veel gebruikte app is’ Camera+ 2′. Deze betaalde app is er helaas alleen voor de iPhone, maar er bestaan soortgelijke apps voor andere merken telefoons. Deze app heeft onder andere een speciale macrofunctie, tevens kunnen alle instellingen zowel automatisch als handmatig worden ingesteld zodat je met de belichting kunt spelen. Er zit zelfs een soort van stabiliteitsfunctie op.

De camera+ 2 app met macrofunctie. Alles is zowel automatisch als handmatig in te stellen. Ook de nabewerking kan met behulp van deze app. Fotograaf: Jeffry Westerhoff

Hoewel je met deze macrofunctie dichterbij je object kunt komen en een keur aan instelmogelijkheden hebt waaronder ook het in RAW vastleggen, maakt deze app toch gebruik van digitaal inzoomen. Het voordeel bij het inzoomen is dan wel dat deze app de volledige resolutie van de hoofdcamera gebruikt, in tegenstelling tot het inzoomen met de normale camera van je mobiel. Hierdoor is het kwaliteitsverlies minder.

Deze foto is iets gecropt. De kwaliteit is aanvaardbaar mits je niet té ver gaat croppen (f1.8, 1/94sec, iso 100, iPhone XS Max). Fotograaf: Jeffry Westerhoff

Het gebruik van deze app, of een vergelijkbare app, is leuk om mee te beginnen wanneer je macrofotografie met je mobiele telefoon wilt gaan doen. Maar wil je nu echt zonder kwaliteitsverlies aan het fotograferen gaan, dan blijft er nog maar Eén optie over.

2. Macro opzetlenzen

Deze macrolenzen maken geen gebruik van het digitaal inzoomen van je mobiel (ervan uitgaande dat je zelf niet gaat zoomen op je mobiel), het is dus een optische zoom. De vergroting hangt af van het lensje, dit kan gaan van 5x tot 20x vergroting naar gelang welke je aanschaft.

Een LHB-tje op het eind van een grasspriet. (Iphone XS Max in combinatie met een opzet macrolensje). Fotograaf: Jeffry Westerhoff

Deze macro opzetlenzen zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen en soorten. Let er wel op dat hele goedkope lensjes soms niet altijd goede kwaliteit afleveren. Dit kan onder andere komen doordat het lensje niet goed is geslepen, waardoor je überhaupt geen scherpe foto kunt maken.

Een aantal merken die mooie macrolenzen leveren zijn onder andere Olloclip en Blackeye.

Vaak zijn deze lensjes ook als set te koop, dan is de macrolens gecombineerd met een tele-, groothoek- en/of fisheye-lens. Ook zeker een aanrader om dit soort andere lensjes eens uit te proberen.

Ik gebruik zelf een clip-on lensje van de Hema. Destijds gekregen, maar de kwaliteit wat dit lensje levert is goed. Fotograaf: Jeffry Westerhoff

Je hebt deze lensjes in een clip-on model (een soort wasknijpertje met een lensje erop) en lensjes met schroefdraad.

Lens met schroefdraad

Bij deze lensjes heb je ook een bij behorend smartphone hoesje nodig waarin je het betreffende lensje in kunt schroeven. Op deze manier zit je lensje wel direct geplaatst voor de camera op je mobiel en stoot je per ongeluk ergens tegenaan, dan verschuift het lensje niet. Nadeel is als naar een ander model mobiel overgaat je ook vaak van hoesje moet wisselen.

Clip-on lensjes

Het voordeel van de clip-on lensjes is dat deze op meerdere mobieltjes toepasbaar zijn. Bij de clip-on versie moet je even uitzoeken voor welk cameraatje op je mobiel hij geplaatst moet worden. Tegenwoordig zitten er veel cameralenzen op je mobiel. Ben je nu zover dat je de stap naar een macro-opzetlens wilt gaan maken, twijfel niet langer en schaf er één of meerdere aan. De enige beperking is je eigen creativiteit. Heb je een keus gemaakt qua lens, ga dan lekker op pad en neem tevens de tips van de vorige tutorial mee in het achterhoofd.

Een strekspin verscholen tussen het hoge riet. Hou tevens ook de achtergrond in de gaten voordat je gaat fotograferen. (iPhone XS Max in combinatie met een clip-on lensje). Fotograaf: Jeffry Westerhoff

Tip

Een mooie combinatie voor macrofotografie met je mobiele telefoon is om de eerstgenoemde app te combineren met een opzetlens. Zo heb je de voordelen van het handmatig instellen en de optische zoom van je gebruikte opzetlens. Probeer dan tevens de digitale zoom van de app uit om te zien of dit je bevalt of niet.

Een veertje met de clip-on en Camera+ 2-app bij 1x digitale vergroting in de app. Fotograaf: Jeffry Westerhoff
Zelfde combinatie, maar nu een 2x digitale vergroting in de app. Fotograaf: Jeffry Westerhoff
Zelfde combinatie, maar nu een 3x digitale vergroting in de app. Fotograaf: Jeffry Westerhoff

Met de laatste tip zijn we aan het eind van deze tutorial gekomen. Geniet van de natuur om je heen en veel plezier met fotograferen en onthoud: oefening baart kunst.

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: