HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Statieven voor spinnenfotografie

Spinnenwebben, soms haast onzichtbaar en daarmee kwetsbaar.
Spinnenwebben, soms haast onzichtbaar en daarmee kwetsbaar. Fotograaf: Bob Luijks

Mooi, zo’n spinnenweb. Stevig, maar tegelijkertijd erg kwetsbaar. Het laatste dat je als fotograaf wil, is het beschadigen van de fraaie structuur. Of onhandige trillingen veroorzaken waardoor de spin er als een haas vandoor gaat. Het gebruik van een driepootstatief is dan niet altijd handig. Je hebt immers 3 keer de kans iets te raken. Een dunne steundraad zie je zo over het hoofd.

Benro Twist
Benro Twist Fotograaf: Benro

Wil je toch een statief gebruiken, dan zijn er gelukkig ook alternatieven. Zo bieden verschillende merken statieven met een kantelbare middenkolom. Handig, want het statief zet je neer naast het web. De kop met de camera draai je vervolgens voorzichtig richting je onderwerp. Let er bij dergelijke statieven wel op dat je een contragewicht aan de middenzuil hangt, anders kan het geheel op het moment suprême misschien wel eens omvallen.

Gitzo monopod
Gitzo monopod Fotograaf: Gitzo

Een andere oplossing is een monopod. Met maar 1 poot, kun je een dergelijk statief overal gemakkelijk neerzetten. Uiteraard heb je zo wel minder stabiliteit dan met 3 poten. Let bij de aanschaf van een monopod op het formaat in ingeschoven vorm. Veel spinnen en dergelijke zitten laag bij de grond. Een extra segment kan dan een groot verschil maken.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *