Menu

Onderdeel van Pixfactory

Make your memory today

Zo loop je in het bos met compact camera, langs de heide die uitgebloeid is. Zo sta je in windkracht 6 aan zee en houdt je camera, objectief en filters uit de wind. Zomaar een willekeurig weekend, waarin fotografie een belangrijke rol in mijn vrije tijd speelt. Fotografie waar veel over te zeggen, te lezen, te schrijven en van te vinden valt. Maar naast er wat van vinden, is ook belangrijk wat het met je doet.
‘maak dat elke dag telt’ Fotograaf: Dave Zuuring

De impact van het nieuwe normaal

Op de achtergrond op televisie wordt er bij een avondprogramma flink gediscussieerd over de situatie in Nederland. Daarbij gaat het uiteraard over Corona, mondkapjes en wat we van de regels vinden. Vooral wat we ervan vinden is waar het over gaat. Wat het met je doet blijft vaak onderbelicht. Sinds maart is ons dagelijkse leventje drastisch veranderd. Zowel negatief als positief. Kijk ik naar fotografie en mijn passie landschapfotografie dit jaar, dan geniet ik nog steeds van het feit dat we door de situatie waarin we zitten meer de natuur en fotografie (her)ontdekt lijken te hebben. Zelf heb ik meer dan ooit mijn rugtas omgehangen.

Nieuwe wegen vinden

Voor de 2e keer annuleerde ik mijn reis naar de Dolomieten. Maar wel een nieuwe vriendschap is ontstaan met de wereldkampioen ijsmaken 2019! Fotograaf: Dave Zuuring

Zelf besloot ik vandaag, omdat het niet goed voelde met de ontwikkelingen rondom Corona voor de 2e keer dit jaar een geplande trip naar Dolomiten uit te stellen. Als ik dan denk aan de workshop verzorgende fotografen heeft dit voor hun veel meer impact. Die missen nog steeds een deel van hun inkomen. Toch ontstaan er ook weer nieuwe dingen. Toonaangevende fotografen delen hun kennis op Youtube. Fotografiewinkels organiseren samen met importeurs en fotografen op Youtube livestreams. Events zoals Pixperience vinden noodgedwongen door de situatie nieuwe wegen in het bereiken van hun achterban middels een online programmering.

Andere wegen bewandelen. Fotograaf: Dave Zuuring

Zelf had ik het liefste de Pixperience live willen mee maken en daar bekenden begroet in een gezellige omgeving. Maar het is zoals het is. Door deze situatie vinden we nieuwe wegen. Ik denk dat het nog nooit zo eenvoudig was om het vak fotografie te leren of nog beter onder de knie te krijgen door al deze nieuwe vormen van kennis. Die veerkracht vind ik mooi om te zien. In die zin heb ik respect voor iedereen die fulltime met fotografie bezig is en zich getransformeerd heeft tot kennisdeler! Dat is toch ook de kracht van fotografie?

Tijdverdrijf

Gelukkig had ik de camera bij me en kon dus na een werkbespreking deze foto maken.
De eerste en enige 10 foto’s van die week. Fotograaf: Dave Zuuring

Terug naar wat ik eerder aanhaalde. Zonder te fotograferen ben ik dagelijks ‘druk’ met fotografie. Televisie kijk ik amper, maar YouTube frequent. Ik denk dat ik vaker Lightroom, Photoshop en Luminar zie dan de gemiddelde soapie Goede Tijden, Slechte Tijden kijkt. Okay het kost me nu toch alweer 2 avonden om dit te schrijven. Er is uitzoekwerk van beelden voor een presentatie en er dient nog wat op een van de vele expositiekanalen (social media) gedeeld te worden. Dan heb ik nog niet eens die laatste serie beelden die ik bijvoorbeeld schoot in Rotterdam uitgezocht, laat staan bewerkt. Of iets wat ik wil leren of leuk vind om te kijken op YouTube te bekijken, dan wel te lezen. Wat is fotografie toch een heerlijk tijdverdrijf, ook al maak je even geen enkele foto.

Inspiratie

How to be a happy photographer, ik weet het wel een wandeling
door de natuur met een compactcamera is al meer dan genoeg voor een serieuze fotofix. Fotograaf: Dave Zuuring

Naast de laatste informatie over nieuwe camera’s, tips & tricks vind je er naast kennis ook inspiratie. Bijvoorbeeld een aanrader is een zelfinterview, vlog, van fotograaf Allister Benn; ‘How to be a happy photographer’. Beluister deze vlog maar eens, het zet je zeker aan het denken. Mij zette het wel tot denken. We kunnen altijd wel van alles ergens wat van vinden (zelf ben ik daar erg goed in) maar in plaats van iets ervan te vinden kun je je ook afvragen wat het met je doet. Hoe het je fotografie beïnvloedt en daarmee ook de beelden die je maakt. Waardoor laat jij je beïnvloeden, wat doet dat dan met je of heb ik daar alleen maar last van?

Wat het mij doet

Hoe ‘slechter’ het weer des te mooier het wordt. Fotograaf: Dave Zuuring

Inmiddels ben ik 10 jaar actief met deze vrijetijdsbesteding en ervaar ik wat het met mij doet. Naast wat ik hierboven schets over tijdverdrijf, inspiratie en kennis die het me brengt. Heeft fotografie me vooral anders leren kijken naar mijn omgeving. Ik kan enorm genieten van gekleurde of dreigende luchten met wolken en die sterke contrasten. Ja ik kan door deze hobby zelfs lachend in een regenbui doorweekt het strand aflopen en daar 2 uur voor autorijden op mijn vrije dag. Zelfs mijn vrouw hoorde ik niet klagen, laat staan onze hond! Echt genieten doe ik van iets waar we soms niet eens zo bij stil staan. In mijn geval geniet ik van de vele contacten in de fotografie via Flickr, Instagram of Facebook. En met enkele ervan is er dagelijks wel even via whatsapp, Facebook messenger of Instagram contact over uiteenlopende dingen. Vaak informeel over wat we van elkaars beelden vinden of iets anders. Het geeft energie!

Stuitermomenten beleven

Tot slot nog een twee recente belevingen. Een warme nazomeravond, de heidekoorts moet nog beginnen. Ik had geen meter zin, maar mijn steun en toeverlaat en fotovriend Sander Grefte haalde me over met frisse koude Radlers 0.0 om toch even mee naar de Posbank te gaan. Een paar fraaie foto’s hield ik er aan over. En de herinnering na deze snikhete vlammende zonsondergang op een bankje dat drankje te nuttigen en na te genieten is wat ik niet snel zal vergeten en me steeds zal herinneren als ik dit beeld zie.

Na afloop van een bloedhete zonsondergang samen een verfrissende 0.0 radlertje nemen. Fotograaf: Dave Zuuring

Natte voeten

Samen het statief delen! Met de camera enkele centimers boven de zee. Fotograaf: Dave Zuuring

Of spontaan je fototas meenemen, een appje te sturen aan Ellen van den Doel, dat je op een bepaalde tijd aan zee kunt zijn na een afspraak nog steeds op ruim een uur rijden. Zij aan zij staan dan twee volwassen drie uur lang met de laarzen aan in windkracht 6 te stuiteren bij een rij paaltjes in de branding. Hoe tof is het dan bovendien dat je niet staat te knokken om je plekkie, maar dat je dan gewoon je camera op haar statief plaatst om op jouw manier ook te proberen een beeld te maken!
Dan leidt fotografie tot onvergetelijke momenten.

En laat dat nu net mijn motto zijn; ‘Make your memory today’!
Hoe geniet jij ervan?

Geef een reactie

4 reacties

 1. (H)eerlijk jij, zo herkenbaar dit verhaal als ik samen met jou op stap ben en luister naar jou passie. Want ja dat is het zeker, passie, passie en nog eens passie. Wat kan jij hiervan genieten, heerlijk om een klein onderdeel van jou passie te kunnen en mogen zijn. Met zoveel enthousiasme ga je gewoon weer naar een plekje waar jij al geweest ben, en je mij de weg weet te wijzen omdat ik die ene foto van jou ook in het echt wil zien. En ook te zien dat jij de lat voor jezelf hierdoor steeds hoger legt, maar dit heeft je wel gebracht waar je nu staat. En hoe grappig is het als we dan ergens hoog boven in de lucht iemand horen zeggen, he jou ken ik van naam……. Dan denk ik wel, he dit is mijn (foto)maatje. En het mooie en leuke is we gaan ieder onze eigen weg hierin. Het zijn keuzes maken, waarin ik kan genieten van jou passie als ik ik aan een biertje zit en jij weer eens weet ik hoeveel kliks verder, en weer eens natte voeten gehaald heb om jou passie weer te kunnen uitvoeren. Ben dan ook benieuwd wat het jou/ons gaat brengen. De tijd zal het leren.

 2. Lekker verhaal weer Dave, vanuit gevoel geschreven. Herkenbaar, ik heb ook veel foto’s waar een persoonlijk verhaal aan vast zit, een foto dat voor mij daardoor meer leeft dan voor een willekeurige toeschouwer. Maakt de hobby extra mooi, of niet soms.
  Groet Jan

  1. Dank je wel Jan 🙂 en zeker die herinneringen bij je foto’s dat is waarom ik er ook van geniet. Kwam wat beelden van 2017 en eerder tegen en gelijk ook de herinneringen dus dat alles samen JA. Dank voor je reactie 🙂

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

4 reacties

 1. (H)eerlijk jij, zo herkenbaar dit verhaal als ik samen met jou op stap ben en luister naar jou passie. Want ja dat is het zeker, passie, passie en nog eens passie. Wat kan jij hiervan genieten, heerlijk om een klein onderdeel van jou passie te kunnen en mogen zijn. Met zoveel enthousiasme ga je gewoon weer naar een plekje waar jij al geweest ben, en je mij de weg weet te wijzen omdat ik die ene foto van jou ook in het echt wil zien. En ook te zien dat jij de lat voor jezelf hierdoor steeds hoger legt, maar dit heeft je wel gebracht waar je nu staat. En hoe grappig is het als we dan ergens hoog boven in de lucht iemand horen zeggen, he jou ken ik van naam……. Dan denk ik wel, he dit is mijn (foto)maatje. En het mooie en leuke is we gaan ieder onze eigen weg hierin. Het zijn keuzes maken, waarin ik kan genieten van jou passie als ik ik aan een biertje zit en jij weer eens weet ik hoeveel kliks verder, en weer eens natte voeten gehaald heb om jou passie weer te kunnen uitvoeren. Ben dan ook benieuwd wat het jou/ons gaat brengen. De tijd zal het leren.

 2. Lekker verhaal weer Dave, vanuit gevoel geschreven. Herkenbaar, ik heb ook veel foto’s waar een persoonlijk verhaal aan vast zit, een foto dat voor mij daardoor meer leeft dan voor een willekeurige toeschouwer. Maakt de hobby extra mooi, of niet soms.
  Groet Jan

  1. Dank je wel Jan 🙂 en zeker die herinneringen bij je foto’s dat is waarom ik er ook van geniet. Kwam wat beelden van 2017 en eerder tegen en gelijk ook de herinneringen dus dat alles samen JA. Dank voor je reactie 🙂

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Dave Zuuring

Dave Zuuring

Dave is een enthousiaste vrijetijdsfotograaf met een passie voor landschappen, stedelijke landschappen en blue hour fotografie. Vanuit zijn motto 'Make your Memory Today' wekelijks en soms dagelijks bezig met vastleggen, beleven en herbeleven op fotografie gebied.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: