Boom op een aparte plek langs de Lek
Lang geleden viel mij tijdens een rit over de Lekdijk, een markante boom op langs de oever van de Lek. Hoewel de afstand flink was zag ik toch dat de boom op het uiteinde van een strekdam stond. Bovendien bevond hij zich precies in het verlengde van de rivier na een bocht naar links. Hierdoor kwam de statuur van de boom volledig tot zijn recht. Het licht, de lichte nevel en de zachte kleuren van de opkomende zon waren voor mij aanleiding genoeg om er een foto op afstand van te maken. Deze maakte ik vanaf de dijk met een volledig ingezoomde 50x140mm lens.

Bakenboom, de betekenis
Thuis ging ik op zoek naar informatie over deze boom. Al snel leerde ik dat deze boom niet spontaan was gaan groeien op de strekdam, maar daar met een specifieke reden was geplant. In de jaren 30 werden langs de oevers van de Maas, met een onderlinge afstand van 100 meter, bomen geplaatst. Deze bomen, veelal populier of es, gaven zo de looprichting van de rivier aan en ontstond de naam bakenboom. Bakenbomen werden na de Maas langs meerdere grote rivieren in Nederland geplaatst. Geboeid door deze informatie ging ik op zoek naar andere bakenbomen. Naast de bakenboom langs de Lek, vond ik onder andere exemplaren langs de IJssel.

Sprookjessfeer op weg naar de bakenboom
Op een mooie nevelige vroege ochtend besloot ik om de bakenboom langs de Lek eens van dichterbij te bekijken. Toen was het nog mogelijk om daar door het grasland langs de rivier te struinen. Heden ten dage is dit niet mogelijk in verband met de herinrichting van dit gebied; de Schalkwijker Buitenwaard. Op weg naar de boom maakte ik vanaf de dijk een eerste foto. De kleurrijke sfeer was namelijk dusdanig sprookjesachtig dat ik die fotokans niet voorbij wilde laten gaan. Vanaf de dijk had ik mooi zicht op de omgeving langs de rivier. De strekdammen waren als het ware door de nevel ingepakt. De bakenboom en de overige begroeiing priemde boven de nevel laag uit. Dit gehele schouwspel werd nog eens benadrukt doordat ik erop inzoomde. Snel hierna vervolgde ik mijn weg naar de bakenboom. Helaas was ondertussen de nevel door de opgekomen zon verdreven.

Tijd voor een minimalistische foto
Enkele dagen later keerde ik in de vroege ochtend voor een herkansing terug naar de Lek. Ditmaal was ik er erg vroeg om niets te hoeven missen. Helaas was er geen nevel, maar de lucht voorspelde een mooie en kleurrijke zonsopkomst. Bij de boom aangekomen vond ik een plekje dat een, voor mij, mooie compositie opleverde. Na enkele proefopnames, besloot ik een grijsfilter (ND3) voor mijn lens te plaatsen. Dit leverde mij een belichtingstijd op van 13 seconden en daardoor een meer minimalistische foto van de bakenboom.

Even na zonsopkomst
Niet veel later verscheen de zon aan de horizon. Heel even maar, maar lang genoeg om het te fotograferen. Even dacht ik dat dit de foto van de ochtend zou worden, maar enkele minuten wachten loonde. Nadat de zon was opgeslokt door de wolken was deze wel in staat om de lucht en de wolken prachtig te kleuren. Voor mij reden om nog eenmaal die ochtend de ontspanknop in te drukken.
