Grutto beeldvullend op een hek
In de beginjaren dat ik de Arkemheen bezocht was ik al blij dat ik vanuit mijn “mobiele schuilhut” een grutto zag. Dolblij werd ik evenwel wanneer een exemplaar op een paal of op een hek stond. Met mijn 500 mm telelens, rustend op een pittenzak op de raamlijst kon ik de vogel beeldvullend fotograferen. Hierbij zorgde ik ervoor dat de grutto zo stond dat er ook iets van de omgeving in beeld was, zoals het gras en het riet op de foto.

Ademwolkjes
Dit enthousiasme voor het vastleggen van een grutto zittend op een paal bleef. Alhoewel…ik hoopte ook wel eens naar iets anders, iets bijzonders. Dit gebeurde dan ook op een koude vroege ochtend. Bewust reed ik op een weggetje waarbij de zon aan mijn linkerkant opkwam. In de verte zag ik een grutto op een paal. Langzaam reed ik er naartoe en was helemaal gereed om de vogel te kunnen fotograferen. Zoals gebruikelijk had ik de vogel beeldvullend in beeld. Toen het dier begon te roepen verscheen er tot mijn vreugde een ademwolk uit diens snavel. Het wolkje werd goed zichtbaar omdat ik tegen het licht van de opkomende zon fotografeerde. Zo ontstond mijn gewenste bijzondere foto van een grutto op een paal.

Opvliegerig
Na verloop van tijd begon ik toch wat verder te gaan dan het fotograferen van een grutto op een paal. Zo startte ik met het experimenteren om een grutto vliegend te fotograferen. Om dit te realiseren zijn, zo ondervond ik, een flinke portie geluk en geduld nodig. Dit was zeker het geval bij waarbij een aanvliegende grutto een ander van diens paal probeerde te verjagen. De belangrijkste uitdaging was hierbij om beide vogels scherp in beeld te krijgen en te houden. De autofocus instelling die ik hierbij gebruikte is de AI Servo of Continuous-Servo instelling. De instelling waarbij het AF punt een bewegend voorwerp volgt.

Grutto en zijn leefomgeving
Opnieuw ging ik mijn repertoire wat betreft compositie met een grutto uitbreiden. In plaats van beeldvullend koos ik er nu juist voor om de grutto veel kleiner in beeld te brengen. De grutto moest natuurlijk wel de hoofdrol spelen in de opname, maar ook diens leefomgeving. Dit om de kijker de gelegenheid te bieden om te zien in welke omgeving deze grutto leeft. Hierbij gebruikte ik niet mijn 500mm telelens, maar mijn 100x400mm zoomlens.

Op een ideale mistige ochtend
Op een zekere ochtend reed ik weer door de Arkemheen polder al mijn wenselijke ingrediënten waren voorhanden. Mist, de opkomende zon en …. een grutto als hoofdrolspeler zittend op een hek. Mijn dag kon bijna niet meer stuk! Bijna, want de grutto zat voor de door mij gewenste compositie naar de ‘verkeerde’ kant te kijken. Lang hoefde ik gelukkig niet te wachten tot dat de vogel zich omdraaide. Met mijn 70x200mm zoomlens zorgde ik ervoor dat de grutto en het hek op afstand waren. Zo ving ik ook de opkomende zon in het beeld, waarbij de mist het felle zonlicht temperde.

2 reacties
Ohh geen woorden voor, wat mooi. Zijn ze ook te koop Hans?
Prachtig Hans !!!!
Tipje ,,, probeer het ook eens in de ondergaande zon met de muggen om hem heen dan heb je het plaatje kompleet.! 😉