Making of: details van een vliegenzwam

De Vliegenzwam is waarschijnlijk de meest bekende paddenstoel in ons land. Hij is erg opvallend door zijn rode hoed met witte stippen. Hij wordt dan ook vaak gefotografeerd. Maar hoe maak je daar dan een onderscheidend beeld van? In dit artikel vertel ik meer over mijn poging daartoe.
Details van een vliegenzwam, ‘runner up’ bij de Groene camera.
Details van een vliegenzwam, ‘runner up’ bij de Groene camera. Fotograaf: Edwin Rem

Texel als hotspot voor paddenstoelen

Veel mensen kennen Texel als prachtige fotolocatie voor vogels en landschappen. Minder bekend is het eiland vanwege de grote variatie aan paddenstoelen. Zo is het bosgebied De Dennen in het najaar een waar paddenstoelenparadijs waar ook zeldzame soorten voorkomen. Maar ook de Texelse duinen zijn rijk aan paddenstoelen, waaronder veel soorten kleurige wasplaatjes.

Tijdens een weekje fotograferen met een groepje gelijkgestemde fotografen besloten we de landschappen en vogels even over te slaan en een ronde te maken door het bosgebied De Dennen.

Een mooi groepje vliegenzwammen in de regen.
Een mooi groepje vliegenzwammen in de regen. Fotograaf: Edwin Rem

Op zoek naar een onderscheidend beeld

Al snel kom ik de eerste vliegenzwammen tegen. Die is met zijn opvallende rode hoed ook moeilijk over het hoofd te zien. Het is ook een populaire paddenstoel en werd verkozen tot paddenstoel van het jaar 2022. De vliegenzwam is dan ook een veel gefotografeerde paddenstoel. Daarmee is het gelijk ook een flinke uitdaging om er een onderscheidend beeld van te maken! Een beeld dat verder gaat dan de registratie van de soort.

Als eerste probeer ik een mooi groepje Vliegenzwammen met wat meer omgeving te fotograferen in de regen. Met een 100-400mm en een sluitertijd van 1/100 seconde selecteer ik een wat donkerder achtergrond om zo de vallende regendruppels beter zichtbaar te maken. Dat geeft de vliegenzwam in ieder geval een interessante omgeving.

Maar de zoektocht gaat verder. Een paar vliegenzwammen die ik tegenkom hebben een gescheurde hoed. Wellicht veroorzaakt door slakken die van de vliegenzwam eten. Voor mensen hebben de stoffen die in de vliegenzwam zitten een hallucinogene werking. Wellicht was er ook een slak op zoek naar geestverruimende middelen…

Verschillende vliegenzwammen hebben een ingescheurde hoed.
Verschillende vliegenzwammen hebben een ingescheurde hoed. Fotograaf: Edwin Rem

Maar door het inscheuren van de hoed ontstaan wel mooie vormen doordat de randen opkrullen. Eerst leg ik een totaalplaatje vast, maar ik heb al snel het idee dat ik er ‘dieper in moet duiken’ om de bijzondere vorm te benadrukken. Bovendien bereik je door slechts bepaalde delen vast te leggen een mate van abstractie. Daardoor blijft er voor de kijker nog iets meer te raden over en blijft het beeld langer interessant.

Nu slechts één van de opgekrulde randen in beeld.
Nu slechts één van de opgekrulde randen in beeld. Fotograaf: Edwin Rem

Gelukkig heb ik een licht gekleurd vel papier bij mij waarmee ik een rustige, egale achtergrond kan creëren. Ik maak verschillende beelden van de gekrulde rand, maar uiteindelijk spreekt het beeld met twee krullen mij het meest aan omdat je in de onscherpte nog mooi de steel ziet weglopen. Ook bij de jury van de Groene Camera viel dit beeld in de smaak en haalde het beeld een ‘Runner up’ in de categorie Planten en paddenstoelen.

Juryrapport: “rond het heldere rood van de paddenstoel slingert zich deze feestelijke franje van wit en geel als een bontgekleurde stola van een opgedirkte vrouw tijdens carnaval. Een beeld waar je vrolijk van wordt. Het scherpteverloop dat van de lamellen langzaam wegsijpelt in de achtergrond en naar de steel, zorgt voor een mooie dieptewerking.”

Twee gekrulde randen in beeld; het eindresultaat waar ik het meest tevreden mee ben.
Twee gekrulde randen in beeld; het eindresultaat waar ik het meest tevreden mee ben. Fotograaf: Edwin Rem
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: