Making of: Dromerige klaprozen

Ik heb een zwak voor onscherpte in foto's. Ik hou van dromerige bokehbollen en zachte pastelkleurtjes. Het komt best vaak voor dat ik met alleen onscherpe foto's (zonder onderwerp) thuis kom, omdat ik de kleuren in de achtergrond zo mooi vind. Ik probeer dan tijdens het fotograferen wel een onderwerp te vinden dat bij de achtergrond past, maar heel vaak lukt dat niet. Toch bewaar ik die “net niks” foto's wel, in de hoop er ooit een goede bestemming voor te vinden.
Door het lezen van het artikel van Hilda van der Lee in Natuurfoto Magazine, raakte ik geïnspireerd om zelf eens aan de slag te gaan met samengestelde foto's.
Door het lezen van het artikel van Hilda van der Lee in Natuurfoto Magazine, raakte ik geïnspireerd om zelf eens aan de slag te gaan met samengestelde foto's. Fotograaf: Wendy de Waal

Artikel in Natuurfoto Magazine

Afgelopen zomer las ik in Natuurfoto Magazine het artikel van Hilda van der Lee. Zij voegt meerdere foto’s samen tot 1 beeld. Dit was het! Ik had eindelijk een project gevonden waarvoor ik mijn onscherpe foto’s kon gebruiken! Hoewel ik niet super handig ben in foto bewerking (en het ook niet per se heel leuk vind om te doen), had ik nu een doel voor ogen. Dus begon ik vol goede moed te experimenteren.

Mijn harde schijf staat vol met dit soort “net niks” bokeh foto's.
Mijn harde schijf staat vol met dit soort “net niks” bokeh foto’s. Fotograaf: Wendy de Waal

Foto’s met lightpad

Ik had gelukkig niet alleen een verzameling “bokeh-foto’s”, maar ook aardig wat foto’s van bloemen tegen een witte achtergrond. Die bloemen had ik gefotografeerd terwijl ze op een lightpad lagen. Het voordeel hiervan is dat er geen storende achtergrond is en dat er veel detail in de bloemen zit. Perfect dus voor een samengestelde foto.

Ik maakte deze foto met behulp van een lightpad.
Ik maakte deze foto met behulp van een lightpad. Fotograaf: Wendy de Waal

Youtube was mijn beste vriend

Ik was nog niet begonnen, of ik liep al tegen het eerste probleem aan. Hoe krijg je eigenlijk een tweede foto geopend als nieuwe laag op je eerste foto? En moet die laag er dan boven of onder? Gelukkig staat Youtube vol met tutorials die ik stap voor stap kon volgen.

Van deze foto veranderde ik de witbalans naar wat geler en ik paste de verzadiging iets aan.
Van deze foto veranderde ik de witbalans naar wat geler en ik paste de verzadiging iets aan. Fotograaf: Wendy de Waal

Experimenteren maar

Het was een hoop uitproberen en experimenteren. Ik kwam erachter dat een mooie achtergrondfoto niet per se een mooi nieuw beeld oplevert. En dat de kleur, maar ook de grootte van de bokehbollen veel verschil voor het uiteindelijke plaatje maken. Verder kan de doorzichtigheid van de verschillende lagen het beeld maken of kraken. Een heleboel mogelijkheden dus!

Tot nu toe kom ik met 2 verschillende achtergrondfoto’s en 1 onderwerpfoto tot de beste resultaten.

Ik veranderde de kleur van de foto voor meer impacht. Ook is deze achtergrondfoto gecropt en is hij bijna transparant gemaakt in het uiteindelijke beeld.
Ik veranderde de kleur van de foto voor meer impacht. Ook is deze achtergrondfoto gecropt en is hij bijna transparant gemaakt in het uiteindelijke beeld. Fotograaf: Wendy de Waal

Uit je comfortzone

Voor mij is deze foto het ultieme bewijs dat je af en toe iets nieuws moet proberen en uit je comfortzone moet stappen. Dat geeft echt een boost aan je creativiteit.

Ik kan niet wachten tot de lente weer begint en ik verder kan experimenteren met nieuwe bloemenfoto’s en achtergronden!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: