Goed, hoe maak je een foto van een vlinder met een verhaal? Dat doe je niet alleen door een kwalitatief goede foto te maken, maar ook door het beeld herkenbaar te laten zijn. En hoe doe je dat als je mensen echt in actie wilt krijgen? Dan breng je de locatie zichtbaar in beeld (in dit geval een tuin met een voordeur van een huis) en, bij voorkeur, de mens zelf ook. Interactie tussen mens en dier waarbij het welzijn van het dier centraal staat zijn over het algemeen ijzersterke beelden. In dit geval verschijnt de titel als vanzelf: een helpende hand voor de vlinder.
Tamme vlinder
Je hebt dus drie dingen nodig: fruit, een locatie en een tamme vlinder. Tamme vlinder? Normaal vliegen vlinders toch heel snel weg als ze benaderd worden? Hoe krijg je dat voor elkaar? Nou, het mooie is dat je daar eigenlijk niets voor hoeft te doen. Het fruit regelt dat voor je. Laat het fruit een paar dagen liggen in de tuin of buiten op een schaaltje. Op een gegeven moment gaat het rotten, oftewel gisten. Tijdens dit vergistingsproces komt een beetje alcohol vrij, en dat is datgene waar de vlinders dol op zijn. Door het sap met hun lange roltong op te likken raken ze enigszins verdoofd door de alcohol en slaan ze steeds minder acht op hun omgeving. Vlinders zijn wat dat betreft net mensen.
De truc is: ga niet meteen op een vlinder af als hij op een stuk fruit geland is, maar laat hem een kwartiertje zitten. Benader vervolgens de vlinder en probeer voorzichtig het stuk fruit op te tillen. Geeft de vlinder geen krimp en gaat het dier vrolijk door met drinken, dan weet je dat het beestje genoeg versuft is om de foto te kunnen maken. En dan is het een kwestie van de juiste positie kiezen.
Feest
Dit verhaal gaat over een Atalanta, maar er zijn meer soorten die op het fruit afkomen. Bont zandoogje en gehakkelde aurelia bezoeken vaak gevallen fruit, maar ook nachtvlinders zoals het roesje komen regelmatig langs. En wat te denken van bijen, wespen en vliegen, waaronder natuurlijk fruitvliegjes. Met andere woorden: rottend fruit is een feest voor insecten!
Naast pruimen, appels en peren zijn er meer geschikte fruitsoorten. Het belangrijkste is dat het een zachte vrucht is. Bij onze druif zie ik ook regelmatig vlinders op druiven zitten en daarnaast zijn de meloenschillen vaak ook een succes. Maar ook banaan, sinaasappel en perzik voldoen prima.
2 reacties
Wat een leuk artikel met de daarbij práchtige foto’s Luc.
Ik heb er van genoten.
Groetjes,
Rolanda
Leuk artikel Luc!
In onze vroegere tuin voerden wij in de nazomer standaard de vlinders met rottend fruit. Ook de Gehakkelde Aurelia en het Bont Zandoogje zijn er verzot op en kunnen dan, eenmaal “dronken” zeer goed benaderd worden.
Op Nederpix heb ik daar ooit iets over geschreven:
[url]https://www.nederpix.nl/album_page.php?pic_id=113167[/url
Groeten,
Ad