Soms loop je ergens al tientallen keren rond, denk je het gebied door en door te kennen en dan ineens… sta je stil. Verbaasd. Verwonderd. Alsof je op een plek bent beland waar je nog nooit eerder geweest bent. Dat gebeurde mij op een vroege ochtend in mei, op de Kampina bij Boxtel. Vlakbij de parkeerplaats, aan het eind van één van mijn vele bezoekjes tijdens een jaarproject, zag ik dit moerasachtige tafereel. Het licht dat tussen de bomen door viel, het zachte mistige water, het jonge frisse groen — het voelde alsof ik in een andere wereld stond. Dit beeld moest en zou ik maken, ook al leek deze op het eerste gezicht erg ‘rommelig’.
Een jaar op de Kampina
Deze foto maakt deel uit van een serie van zeven beelden waarmee ik de Groene Camera 2025 won in de categorie Portfolio. Voor mijn fotoclub (de Hippe Fotoclub) had ik mezelf een jaaropdracht gegeven: een heel jaar fotograferen bij één natuurgebied — de Kampina. Ik wilde weten wat het zou opleveren als ik écht de tijd zou nemen om een gebied te doorgronden. En hoewel ik het gebied al goed kende, ben ik er dat jaar tientallen keren geweest. Deze ochtend had ik niet per se een specifiek doel. Gewoon kijken, genieten, ervaren. Maar toen ik dit licht zag, en de moeras-achtige uitstraling van dit stukje Kampina, wist ik dat ik dit moment niet kon laten voorbijgaan.
Techniek en keuzes
Ik heb deze foto gemaakt met een Nikon Z7 in combinatie met de Nikkor Z 24-120mm f/4 S lens. Een fijne allrounder met prachtige scherpte, die perfect past bij mijn landschapsfotografie. Voor deze foto heb ik gekozen voor, een diafragma van f/14, een sluitertijd van 4 seconden en een ISO van 500. Nu zul je misschien denken: 4 seconden, dat is lang! En ja, dat klopt. Het is een veel langere sluitertijd dan ik normaliter zou kiezen (en zou aanbevelen) voor een landschapsfoto. Maar het was een bewuste keuze. Ik wilde namelijk het beetje beweging wat in het water zat bevriezen, zodat de foto wat rustiger zou worden. Het was windstil die ochtend, dus ik wist dat een langere sluitertijd niet tot bewegingsonscherpte in het gras en de blaadjes zou moeten leiden (in theorie). Belangrijkste in dit beeld was dat het niet té donker zou worden. De bomen en het gras hadden veel schaduw, dus ik wilde dat er toch nog detail zichtbaar bleef, vooral in de boomstammen. Tegelijkertijd wilde ik het lichtaccent, dat van linksboven binnenviel, benadrukken. Dat alles tezamen heeft geleid tot de keuzes voor deze instellingen.
De rest van de serie en enkele afvallers
Het element ‘water’ heeft uiteindelijk een belangrijke rol gespeeld in mijn hele serie. Tijdens mijn vele bezoekjes was het me al eerder opgevallen dat het een uitzonderlijk nat jaar was geweest op de Kampina. Er stond water op plaatsen waar ik het nog nooit gezien had. Heide en graslanden waren volledig ondergelopen. Dus na ieder bezoek kwam ik wel thuis met foto’s waarop water een belangrijke rol speelde.
Maar om te komen tot de selectie van de specifieke 7 foto’s voor de serie van de Groene Camera heb ik nog een aantal andere keuzes moeten maken, namelijk op het gebied van: samenhorigheid, kleurstelling, en compositie. Zo is uiteindelijk de lucht een belangrijk element in de compositie geworden op basis waarvan ik foto’s heb laten afvallen. Ik merkte namelijk dat de lucht te verschillend was op de foto’s, en te beeldbepalend. Het leidde af van het thema en de rode draad van de serie, namelijk het element water.
Om je 2 voorbeelden te geven, kijk maar eens naar onderstaande foto’s. Op zichzelf foto’s waar ik heel blij mee was en ze zaten dan ook beiden in mijn mapje met geselecteerde foto’s. Maar op beiden vind ik het element water niet voldoende aandacht krijgen. Zo gaat het oog op de bovenste foto namelijk gelijk naar de bovenkant van de foto, naar de lucht. En op de onderste foto eveneens, al blijf je daar misschien al ietsje langer kijken naar het boompje in het water. Desalniettemin, mijn conclusie was dat deze niet pasten in de uiteindelijke serie.


Conclusie: uiteindelijke is het een kwestie van bewuste keuzes maken, zowel in het veld, in de nabewerking, als in het selecteren van je foto’s. Zeker binnen een serie van 7, want die moeten tezamen het verhaal uitdragen dat je aan de kijker (en de jury) wilt overbrengen.
Wil je volgend jaar ook meedoen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we brengen je als eerste op de hoogte zodra de inschrijving geopend is!
Meer weten over De Groene Camera of fotowedstrijden? In dit dossier vind je verschillende artikelen die je kunnen helpen bij het selecteren van wedstrijdfoto’s en je krijgt tips voor het insturen van je foto’s.
Eén reactie
Wat een leuk artikel bij de mooie serie foto’s. Leuk om te lezen hoe je de selectie hebt benaderd Robin.