Eerste stappen binnen de macrofotografie
Voordat ik ooit een camera in mijn handen had gehad, was ik al gefascineerd door kleine details in de natuur. Ik kwam er al heel snel achter dat ik die niet kon fotograferen met de kitlens die bij mijn camera zat. En dus spaarde ik een macrolens bij elkaar. Ik vond het geweldig om hiermee te fotograferen, maar toch kon ik nog steeds niet alle details vastleggen. Een klein insect of springspin lukt nog steeds niet. Mijn macrolens ging niet “ver” genoeg. Ik had een grotere vergroting nodig.
Ik probeerde tussenringen tussen mijn macrolens en mijn camera in te zetten. Later zette ik zelfs nog close-up filters op deze combi, om maar nog verder in te kunnen zoomen. Enerzijds werkte dat wel. Ik kon de details groter in beeld krijgen. Heel praktisch was het echter niet, want de boel was lomp en zwaar om vast te houden.
Nog meer vergroting
Na lang wikken en wegen kocht ik de Laowa 25mm. Deze lens heeft een maximale vergroting van 1:5. Je krijgt wat je fotografeert dan maximaal 5x zo groot in beeld als het in het echt is. Eindelijk kon ik me focussen op de details die ik wilde fotograferen. En ik ontdekte zelfs nog kleinere details!
Flitser
Ik merkte wel dat je snel onvoldoende licht hebt bij zo’n hoge vergroting. Zéker als je ook je diafragma op een hoger getal zet. Om dit probleem op te lossen, voegde ik flitslicht toe. Ik gebruikte hiervoor de twinflash van Kuangren. Deze heeft 2 verstelbare flitskoppen die je afzonderlijk van elkaar kunt instellen. Ook zit er een hulplichtje op, zodat je beter kunt zien wat je aan het fotograferen bent.
Omdat spinnen en insecten heel snel kunnen zijn, fotografeerde ik uit de hand. Ik steunde wel met mijn ellebogen op de tafel, want zeker bij de maximale vergroting is een heel klein beetje beweging funest voor je compositie en scherpte.
Instellingen
Ik had geluk met “mijn” springspin. Hij was slechts 3mm groot en dus het perfecte oefenobject voor de 5x vergroting. Ik denk dat hij mij net zo interessant vond als ik hem, want hij bleef geduldig in de buurt zitten. Ik stelde de camera manueel in (dat doe ik altijd als ik een flitser gebruik). De sluitertijd stelde ik in op 1/200 (dat is met de flitser die ik gebruik de snelst mogelijke sluitertijd). Het diafragma moet je manueel op de lens instellen bij dit objectief en die zette ik op 5.6. Zo zorgde ik voor een beperkte scherptediepte, maar wel voldoende om de ogen helemaal scherp op de foto te krijgen. De ISO was 100.
Finishing touch
Terwijl ik de springspin aan het fotograferen was, viel me op dat de wimpers oranje waren. Het leek me leuk om die kleur terug te laten komen in de achtergrond van de foto. Toevallig had ik een bos gerbera’s in bijna alle kleuren op tafel staan. Ik zette het spinnetje heel voorzichtig op een oranje gerbera. Ik heb nog best wat foto’s kunnen maken voor de spin ervandoor ging. Bij de meeste foto’s lag de scherpte niet goed en een enkele keer ging de flitser niet af en kreeg ik dus een zwarte foto. Maar gelukkig zat er ook een wel goed gelukte foto bij. Mijn allereerste springspin portret!
4 reacties
Spinnetje staat er goed op tegen deze achtergrond. Mooi en inspirerend verhaal.
Dank je wel Anneke!
Pracht foto en uitleg.
Dank je wel Piet!