Menu

Onderdeel van Pixfactory

Making of: Silenced seas, stop waste dumping now!

Onderwaterfotografie ontwikkelt zich snel. Onderwatercamera’s zijn betaalbaar geworden en voor smartphones zijn onderwaterhuizen te koop. Wie afdaalt onder de waterspiegel bevindt zich in een andere wereld. Een wereld waar je eigenlijk niet thuishoort. We hebben geen kieuwen en zonder duikbril is het zicht beperkt. Met de juiste aanpassingen kun je jezelf echter onderdompelen in deze mysterieuze wereld vol prachtige levensvormen, kleuren en structuren.
Onderzoekscentrum voor regeneratie van koralen, Bali. ISO 100, 7,31 mm, f/8,0, 1/40 sec.
Onderzoekscentrum voor regeneratie van koralen, Bali. ISO 100, 7,31 mm, f/8,0, 1/40 sec. Fotograaf: Ineke Kok

En dan begint het fotografie hart sneller te kloppen; kan ik dit vastleggen? Je begint met registratiefotografie en elke keer als het lukt om het onderwerp scherp vast te leggen ben je blij. Want jij beweegt, het water beweegt en het onderwerp beweegt. Je primaire aandacht hoort te liggen bij duikveiligheid en je duikbuddy, niet bij je camera. Maar er komt een punt dat je meer wilt. Hoe maak ik die ene foto met zeggingskracht en de raakfactor?

Op dit punt kwam voor mij de cursus Grip op Groei langs. In het kader van het eindproject maakte ik een serie over de vervuiling van de oceanen.

Tafel met fles, begroeid met koralen. ISO 400, 5,4 mm, f/3,2, 1/250 sec.
Tafel met fles, begroeid met koralen. ISO 400, 5,4 mm, f/3,2, 1/250 sec. Fotograaf: Ineke Kok

Ontwikkeling

In de Coronatijd was het werken in de gezondheidszorg heftig en zwaar. Elke vrije minuut wilde ik buiten zijn, mondkapje afgooien en genieten dan de buitenlucht. Natuurlijk ging mijn camera altijd mee. Ik genoot van de natuur en ontdekte Nederland opnieuw. Vogelfotografie, landschapsfotografie, macrofotografie. Ik volgde diverse workshops en werd technisch beter. Af en toe zat er een prachtige foto bij, maar de meeste foto’s waren toch de bekende registratiefoto’s.

Toen zag ik webinars van Karin de Jonge en Bart Siebelink over een nieuwe cursus Grip of Groei 2022. Wie ben jij als fotograaf, welke beelden wil je maken en hoe kan je je zelf verder ontwikkelen als fotograaf. Het kwam voor mij precies op het juiste moment. En ook passend naast mijn drukke baan, het grootste deel van de cursus is digitaal en je kan de opdrachten doen als het je uitkomt.
Het heeft mij veel gebracht en inmiddels zijn we bijna aan het einde van het enerverende studiejaar vol ontwikkelingen, avonturen en mooie vriendschappen.

Het tweede helft van het jaar werk je aan je eigen project onder de bezielende leiding van de docenten, die ieder een eigen insteek hebben. Het menselijke van Karin en het creatieve van Bart lagen mij aan het hart, maar de strakke planning van Johan van der Wielen was niet mijn comfortzone. Het mooie is dat juist deze insteek voor mij de sleutel bleek om een stap verder in mijn fotografie te komen.

Zeeschildpad, dood of aan het eten? ISO 100, 4,5 mm, f/5,6, 1/80 sec.
Zeeschildpad, dood of aan het eten? ISO 100, 4,5 mm, f/5,6, 1/80 sec. Fotograaf: Ineke Kok

Signatuur

Fotografie is voor mij een ontdekkingstocht in beelden. Ik kijk naar de wereld om mij heen en zie hoe mooi en kwetsbaar deze is. Licht, lucht, water en het leven, in al hun verschijningsvormen, fascineren mij. Met mijn foto’s wil ik mensen verwonderen en inspireren; de schoonheid en volharding van alles wat leeft laten zien.

Daarnaast wens ik dat mijn beelden leiden tot bewustwording van kwetsbaarheid, vergankelijkheid en onomkeerbaarheid. Ik maak mij grote zorgen over de natuur, over de vervuiling en in het bijzonder over de kwetsbaarheid van de oceanen.

Blauwe zeesterren verstrikt in gedumpt metaal. ISO 200, 4,5 mm, f/2,8, 1/80 sec.
Blauwe zeesterren verstrikt in gedumpt metaal. ISO 200, 4,5 mm, f/2,8, 1/80 sec. Fotograaf: Ineke Kok

Het project

Een onderwerp voor mijn project was snel gevonden, ik wilde vervuiling van de oceanen in beeld brengen. Als duiker realiseer je je dat de onderwaterwereld bijzonder is. Afgelopen jaren neemt de biodiversiteit onder water snel af en je ziet dat veel koralen hun kleur verliezen. Op Bali dook ik met een bescheiden camera (Olympus Tough 6) met onderwaterhuis.
Ik werd bevangen door de prachtige, serene wat sombere sfeer, mede bepaald door de donkere zeebodem door de eerdere vulkaanuitbarstingen. Mijn focus was gericht op verval en vervuiling. Hoeveel kan de oceaan nog hebben voor er een kantelpunt wordt bereikt? De natuur heeft een groot regeneratief vermogen, maar er zijn grenzen. Zijn die grenzen bereikt?

Uiteindelijk is het een serie van 18 foto’s geworden. Bij elke foto kan je je afvragen of het beeld natuurlijk is of dat er meer aan de hand is. En dat is voor mij het fascinerende, een dubbele laag. Is het mij gelukt om de raakfactor te realiseren? In elk geval heeft dit jaar en het project mij veel gebracht, ik heb genoten en ben trots op het resultaat. Als fotograaf blijf ik mij verder ontwikkelen.

Laat je door mijn foto’s verwonderen en inspireren en voel de kwetsbaarheid van het onderwaterleven. En zoek de symboliek die in de foto’s verweven is. Een leven in harmonie met de natuur is mogelijk. Stop nu met de vervuiling van de oceanen!

Zeldzame Triton Charonia, reuze Triton-hoorn die een zeester eet, of is het andersom? ISO 400, 6,8 mm, f/10, 1/250 sec.
Zeldzame Triton Charonia, reuze Triton-hoorn die een zeester eet, of is het andersom? ISO 400, 6,8 mm, f/10, 1/250 sec. Fotograaf: Ineke Kok

Over de auteur

Dit artikel is geschreven door Ineke Kok. Wil je meer weten over Ineke? Kijk dan op haar Instagram account.

Zeepaardje dat zich vastklampt aan laatste stukje dood koraal. ISO 100, 6,81 mm, f/8,0, 1/40 sec.
Zeepaardje dat zich vastklampt aan laatste stukje dood koraal. ISO 100, 6,81 mm, f/8,0, 1/40 sec. Fotograaf: Ineke Kok

 

14 reacties

  1. Ineke wat mooi weergegeven. De tafel met de fles vind ik echt heel prachtig,de kleuren ook.
    Je hebt met prachtige foto’s ons ook een andere kant van wat daar onder water gebeurd laten zien.
    Gefeliciteerd Ineke.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

14 reacties

  1. Ineke wat mooi weergegeven. De tafel met de fles vind ik echt heel prachtig,de kleuren ook.
    Je hebt met prachtige foto’s ons ook een andere kant van wat daar onder water gebeurd laten zien.
    Gefeliciteerd Ineke.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: