Zonsopkomst met een bonus
Al vroeg ben ik aanwezig in de Arkemheenpolder en op een van tevoren bepaalde plek neem ik de tijd om van de zonsopkomst te genieten. Via de app van The Photographers Ephemeris (TPE) weet ik namelijk in welke richting de zon die ochtend opkomt. Ter plekke stationeer ik mij in mijn ‘mobiele schuilhut’ zo dat de zon achter een hek in de verte opkomt. Kort voordat de zon boven de horizon zichtbaar is, verschijnt er een mooie neveldeken boven het weiland. Als de zon als een enorme bal boven de horizon is verschenen, scheert er plotseling een buizerd over het weiland. Alsof de vogel mijn wens weet landt het op het bewuste hek. Zo heb ik niet alleen de spectaculaire zonsopkomst, maar met een buizerd op het hek als bonus. Goed, het is geen torenvalk waarvoor ik hier ben, maar is wel onderdeel van deze Making of.
Net niet winters genoeg
Na deze prachtige sessie verplaats ik mij naar een ander deel van de Arkemheenpolder, genaamd het Nekkeveld. Hier heb ik met regelmaat de torenvalk gespot en hoop dat dit vanmorgen opnieuw het geval is. Lang hoef ik hier niet op te wachten, want verderop in het weiland zit een valk op een hek. Te ver weg voor een mooie close up foto, dus besluit ik te wachten. Te wachten op het moment dat de vogel zich verplaatst. Opnieuw wordt mijn wens vervuld en verruilt de valk het hek voor een paal dat veel dichterbij staat. Op zich zit de valk er prachtig, maar ik vind de wereld om hem heen net niet winters genoeg.
Door de planken van een hek
Nog even blijf ik staan, maar de valk blijft lekker zitten op de paal dus besluit ik verder op zoek te gaan. Na enige tijd zie ik verderop een valk vliegen en besluit opnieuw te wachten waar het gaat landen. Kort daarop verdwijnt de vogel bij een hek. Het landt niet op het hek voor zover ik kan zien en besluit er langzaam naartoe te rijden. Als ik bij het hek kom zie ik de valk op een van de planken van het geopende deel van het hek zitten. Dit geopende deel staat schuin verscholen achter het hek langs de weg. Zo was de valk van een afstand niet zichtbaar. Gelukkig heb ik, tussen de planken door, wel mooi zicht op de prachtige torenvalk. Het lijkt geen hinder te hebben van mijn aanwezigheid, maar houdt mij, met een schuin oog, wel in de gaten. Met deze foto van de valk mét die specifieke blik ben ik meer dan tevreden, toch mis ik ook hier het winterse wereldje eromheen.
Rommel aan de poot
Mijn geluk kan deze ochtend niet op, want niet veel later spot ik opnieuw een torenvalk zittend op hek. Ook deze benader ik heel langzaam en ook deze valk blijft rustig op de linkerzijde van het hek zitten ondanks dat ik het tot op een relatief korte afstand heb benaderd. Wanneer de valk achteromkijkt, druk ik de ontspanknop in. Over de foto ben ik best tevreden, het voldoet aan mijn wens om een valk te fotograferen in een winterse wereld. De plank waarop de vogel zit bevat rijp en dit is ook zichtbaar op het gras op de achtergrond. Toch is er een element dat mij niet bevalt; de rommel die onder zijn poot hangt.
Missie geslaagd
Uit het niets vliegt het weg en ploft even verderop in het gras. Ik hoop voor het dier dat het een prooi heeft, want het is bitterkoud en de grond bevroren. Na een paar minuten vliegt de valk weer op en komt tot mijn geluk weer richting het hek. Dit keer land het aan de rechterzijde net boven een stuk oranje draad. Het kijkt rustig om zich heen en zet zijn veren op om warm te blijven. Zijn poten dicht bij elkaar de plank waarop flink wat rijp heeft gevormd. Dit is het moment waarop ik had gehoopt, een valk in een ijzige wereld. Missie geslaagd!
In het kort tot slot
TPE app
De app van The Photographer Ephmeris is een van de apps waarop je veel informatie voorafgaan aan je foto tocht kunt halen, zoals waar en hoe laat de zon opkomt en ondergaat.
Mobiele fotohut
Oké, het is niet de meest milieuvriendelijke manier om vogels in de polder te spotten en te fotograferen, maar wel een die de kans op wegvliegen verkleint. Vogels herkennen namelijk de mens aan diens silhouet. In de auto blijf je over het algemeen onontdekt en vorm je geen directe bedreiging.
Waarom is, in dit geval de torenvalk, in de winter goed benaderbaar
De reden hiervoor is simpel. Een vogel verbruikt in de winter veel energie, energie die de vogel verkrijgt door het eten van voedsel. Voor de valk zijn dit vooral kleine zoogdieren zoals een muis en mol. In de winter vertonen deze dieren zich veel minder dan in andere jaargetijden en is dus geen gemakkelijke prooi. Door langer te blijven zitten bespaart de valk zijn energie en heeft meer tijd om zijn omgeving te scannen.
Beter benaderbaarheid heeft ook zijn keerzijde
Juist omdat de torenvalk gemakkelijk benaderbaar is, is de verleiding groot om heel dicht bij de vogel te komen. Dit kan op een gegeven moment een bedreiging vormen waardoor de valk opvliegt en zo onnodige energie verliest.
In de aanslag
Bij het benaderen van een vogel in de Arkemheen met mijn auto, heb ik mijn camera altijd in de aanslag. Of te wel de 500mm lens + camera op de pittenzak, een zogenaamd zadelmodel, ligt klaar op de rand van mijn autoraam.
Mijn camera-instellingen
Mijn camera-instellingen zijn bij de vogelfotografie veelal dezelfde. Zo fotografeer ik altijd in de diafragma voorkeuze stand. Daarbij kies voor een diafragmawaarde die zoveel scherptediepte oplevert waarbij de vogel scherp is en de achtergrond onscherp. Met behulp van de ISO-instelling zorg ik voor een sluitertijd rond de 800-e seconde.