Making of: Uiterwaarde als een enorme spiegel

De Amerongse Bovenpolder, gelegen langs de Neder-Rijn, is een van mijn favoriete uiterwaarden. Deze uiterwaarde biedt de natuurfotograaf namelijk een veelvoud aan fotomogelijkheden. Ook wanneer het gebied is afgesloten voor publiek, kun je vanaf de dijk nog prachtige foto’s maken. Het is dus niet zo verwonderlijk dat ik daar graag mag zijn om er te fotograferen. Zo ook toen de uiterwaarde weer eens door het overtallige water uit de rivier was vol gelopen. Door de windstilte die ochtend fungeerde het water als een enorme spiegel. Dat was het moment dat ik onderstaande – bovenstaande foto maakte. In deze uitgave van de Making of deel ik weer graag wanneer en hoe deze foto tot stand kwam.
Landschap en kleurrijke hemel worden weerspiegelt in het water van de ondergelopen uiterwaarde.
Landschap en kleurrijke hemel worden weerspiegelt in het water van de ondergelopen uiterwaarde. Fotograaf: Hans Brongers

Neveldeken

Behalve de prachtige en afwisselende natuur van de Amerongse Bovenpolder, heb je er ook een fraai zicht op het plaatsje Amerongen. Althans, je ziet de kerktoren die mooi afsteekt tegen de bossen en de hoogteverschillen van de Utrechtse Heuvelrug. Waarop ik op een ochtend hoopte gebeurde ook; een fraaie neveldeken lag over de uiterwaarde. Staande op de dijk richtte ik mijn camera (op een driepootstatief) op het plaatsje Amerongen. Op de voorgrond ving ik hierdoor enkele grazende koeien. Door in te zoomen haalde ik niet alleen de kerk van het plaatsje naar mij toe, maar ook de verschillende lagen en de nevel. (Fujifilm XT3 – XF 50x140mm – 140mm – f/7.1 – ISO 160).

Nevel en details in het landschap worden extra benadrukt door erop in te zoomen
Nevel en details in het landschap worden extra benadrukt door erop in te zoomen. Fotograaf: Hans Brongers

Kerk, nevel en hekken

Op een volgende ochtend hing er opnieuw een mooie neveldeken boven de uiterwaarde. Ook ditmaal bleef ik op de dijk, maar koos mijn positie bewust dichter bij het plaatsje. De kerktoren en de directe omgeving kwamen hier meer tot hun recht dan bij de andere fotosessies. Maar mijn oog viel ook op de, door de nevel veroorzaakte, verschillende lagen en details in het landschap. De hekwerken accentueerde de vormen van de dijk en de kleurrijke hemel maakte voor mij het plaatje compleet. Opnieuw zorgde ik ervoor dat mijn camera met zoomlens bewegingsloos op mijn driepoot statief stond. Via het display koos ik voor de gewenste compositie waarbij de belangrijkste elementen in beeld waren. (Fujifilm XT3 – XF 50x140mm – 140mm – f/16 – ISO 160).

Draden van een hekwerk en de contouren van de dijk fungeren als dankbare zichtlijnen
Draden van een hekwerk en de contouren van de dijk fungeren als dankbare zichtlijnen. Fotograaf: Hans Brongers

Het water vult de uiterwaarde

De volgende foto maakte ik op een vroege winterse ochtend. Rijdend over de dijk zag ik dat de uiterwaarden vol begonnen te lopen met water. Ditmaal bleef ik niet op de dijk, maar daalde ervan af. Onder aan de dijk liep ik enkele meters de uiterwaarde in en zag dat deze niet helemaal gevuld was. De omgeving werd evenwel voor een deel weerspiegeld in het aanwezige water. Mijn camera positioneerde ik laag op mijn driepoot statief langs de rand van het water om zoveel mogelijk weerspiegeling in beeld te hebben.  (Fujifilm XT3 – XF 50x140mm – 115mm – f/16 – ISO 160).

Overtollig water uit de rivier begint de uiterwaarde te vullen, maar nog niet voldoende voor een weerspiegeling van de omgeving
Overtollig water uit de rivier begint de uiterwaarde te vullen, maar nog niet voldoende voor een weerspiegeling van de omgeving. Fotograaf: Hans Brongers

Het water werkt mee, nu het weer nog

Enkele ochtenden later was ik weer vroeg ter plekke en zag dat het water de uiterwaarde helemaal gevuld had. Nu was vanaf de rand van het water gezien het water een grote spiegel. De omgeving was door het ontbreken van bewegingen in het water goed zichtbaar. Het was alleen jammer dat het weer en de kleuren vlak waren. (Fujifilm XT3 – XF 50x140mm – 65mm – f/10 – ISO 80)

Alles klopt

Gelukkig was er de volgende ochtend veel meer tekening en kleur in de lucht. Mijn camera stelde ik zo op dat de contouren van Amerongen weerspiegeld werden op het wateroppervlak. Ook koos ik er bewust voor om een deel van de oude knotwilgen en de dijk als zichtlijn in beeld te brengen. Zo ontstond het beeld dat ik al een tijd in gedachten had en aan het begin van dit artikel is geplaatst. (Fujifilm XT3 – XF 50x140mm – 50mm – f/16 – ISO 80).

Nu is er voldoende water voor de weerspiegeling van het landschap, het licht werkt daarentegen niet goed mee
Nu is er voldoende water voor de weerspiegeling van het landschap, het licht werkt daarentegen niet goed mee. Fotograaf: Hans Brongers

Extra informatie

Hoe fotografeer je reflectie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: