Menu

Onderdeel van Pixfactory

Mart Smit in Beeld

Mart Smit is 27 jaar en een echt buitenmens. Al vroeg kwam hij in aanraking met fotografie, door zijn vader met de paplepel ingegoten.
Noorderlichtshow
Een prachtige noorderlichtshow op het strand van Bunes. Een afgelegen strand op de Lofoten waar ik samen met mijn vader een aantal nachten heb vertoefd. Fotograaf: Mart Smit

Wie is Mart Smit?

Jong geleerd…

Ze gingen veel naar de natuurgebieden in Nederland en ook alle vakanties stonden in het teken van fotograferen. Op jonge leeftijd won hij prijzen in de jeugdcategorieën en tijdens zijn studie biologie raakte hij nog meer geïnteresseerd in alles wat groeit en bloeit. Het maken van foto’s van al deze natuurpracht gaf veel voldoening, waardoor hij steeds fanatieker werd. Alweer meer dan 10 jaar geleden begon hij samen met mijn vader Jan Smit, een fotografiebedrijfje; Smit in Beeld.


Terug naar de kust

Zelf ben ik aan de kust geboren. Helaas woon ik daar niet meer, waardoor ik nu minimaal één keer per week terug naar de kust móet. Ik weet dus als geen ander hoe die zee letterlijk én figuurlijk aan je kan trekken en hoe verslavend kustbezoekjes zijn. Zou ik er nog wonen, dan denk ik dat ik in weer een wind door dat zand zou ploegen.

Ik doe het niet, maar gelukkig is daar Mart, die de kust in al haar facetten vastlegt; van weer tot water, van krab tot kanoet. Samen met vader Jan heeft hij het strand én het schoonmaken daarvan tot een mooi project gemaakt. Maar dit is slechts één van de voorbeelden van de ‘journalistieke fotografie’ zoals hij het zelf noemt. Mart wil dat mooie plaatje voorbij en de kijker niet alleen prettig kietelen, maar ook iets vertellen. Laten zien dat onze natuur kwetsbaar is en onze zorg en aandacht verdient is daar een belangrijk onderdeel van. Wat mij betreft een heel mooie missie en….ook nog eens in een krachtige verpakking gebracht!

Apparatuur

  • Canon 5d Mark IV
  • 16-35
  • 24-70
  • 70-200
  • DJI Mavic 2 Pro
  • Benro Filters: 2 en 3 stops grijsverloop (hard en zacht verloop)
  • Statief: Gitzo Ocean Traveler

Portfolio

Zeester
De aangespoelde zeester in het terugtrekkende water. Fotograaf: Mart Smit

“Het vastleggen van één speciaal moment vind ik fascinerend. In dat ene moment kan soms net die emotie, gevoel of sfeer zitten die jij graag aan iemand wil laten zien. Je kan zo precies laten zien wat jij wilt vertellen en daarom is fotografie een heel krachtig medium.”

Lofoten
Het ruige landschap van Lofoten. Fotograaf: Mart Smit

Samen met fotovrienden David Peskens en Tjeerd Visser heb ik een flinke hike gemaakt door het ruige landschap van Lofoten om een aantal dagen op een geïsoleerd strandje te verblijven. Een prachtige ervaring met fantastische uitzichten.

Meeuw en dreigende lucht
Zal de meeuw gevlucht zijn voor de dreigende lucht? Fotograaf: Mart Smit

“Journalistieke natuurfotografie zou ik het willen noemen. Mijn stijl is misschien niet in één foto te typeren, maar meer in een reeks. Ik werk graag in projecten waarin ik laat zien hoe mooi en hoe kwetsbaar de natuur is. In deze projecten komt ook vaak de relatie van de mens tot de natuur aan bod. In mijn fotografie werk ik vaak naar een gevoel toe. Soms hoeft een foto dan ook niet per se mooi te zijn, als het maar het juiste gevoel overbrengt.”

Strand van Schiermonnikoog
Dit is het brede strand van Schiermonnikoog. Met een wind vanuit de duinen worden mooie lijnen van droog zand over het strand geblazen, waarin allerlei mooie patronen te vinden zijn. Fotograaf: Mart Smit
Regenbui boven Schiermonnikoog
Een flinke regenbui kondigt zich aan boven de kleine duintjes op het waddeneiland Schiermonnikoog. Fotograaf: Mart Smit

“Als beginnend fotograaf was ik vooral gefascineerd door alle schoonheid en dat was ook wat ik over het algemeen wilde vastleggen. De invulling van fotografie is voor mij nu heel anders. Met mijn foto’s wil ik mensen laten zien hoe mooi en hoe kwetsbaar de natuur is. Dit werkt niet met alleen plaatjes van de mooie natuur, maar vooral ook met confronterende foto’s. Het verhaal is, op dit moment, in mijn fotografie heel belangrijk.”

Luchtzicht
Nieuwe perspectieven. Fotograaf: Mart Smit

Het water baant zich een weg over het strand en dat levert mooie patronen op. Dit is voor mij één van de redenen om een drone aan te schaffen, omdat het nieuwe perspectieven oplevert die, voor de meeste landlopers verborgen blijven.

Platic probleem
Plastic afval is een groot probleem. Fotograaf: Mart Smit

In mijn foto’s zoek ik regelmatig een confronterende factor. Het menselijke (plastic)afval is een groot probleem en in deze foto staat voor mij de dreigende lucht symbool voor de huidige situatie.

“Voor een project over het Nederlandse strand ben ik naar Texel gegaan om een aangespoelde potvis te fotograferen. Ik weet nog goed het beeld dat ik zag wanneer ik over de strandopgang liep. In het donker van de vroege morgen lagen vijf grote silhouetten van potvissen langs de vloedlijn. Het was een ingrijpend gezicht dat werd versterkt door het druilige weer. De foto vertaalt voor mij precies het gevoel wat ik op dat moment voelde.”

Lichaam van een potvis
Dit is één van de vijf aangespoelde potvissen op het strand van Texel. Het water klotst tegen het immense lichaam van de potvis aan en glijdt weer terug de zee in. Fotograaf: Mart Smit
Noorderlichtshow
Een prachtige noorderlichtshow op het strand van Bunes. Een afgelegen strand op de Lofoten waar ik samen met mijn vader een aantal nachten heb vertoefd. Fotograaf: Mart Smit

“Er zijn nog heel veel verhalen die ik wil vertellen met foto’s, maar als ik één bepaald moment moet noemen, zou ik graag een uitbarstende vulkaan fotograferen (en meemaken). De natuurkrachten die daarbij loskomen moeten erg imposant zijn en bijzonder om te ervaren.”

Het strand bij Groote Keeten
Het strand bij Groote Keeten. Fotograaf: Mart Smit

Dit is het strand waar ik bijna elke dag kom. Het strand bij Groote Keeten. Door de dynamiek is iedere dag aan het strand anders. Wanneer afgaand tij samen gaat met zonsondergang, kun je de gaafste patronen verwachten

“Ik laat me graag inspireren door van alles. Een mooi verhaal van iemand, een gevoelig liedje maar ook in de natuur zit genoeg inspiratie. Een dreigende lucht die aan komt zetten of de serene rust in een mistige morgen. Wanneer je openstaat voor inspiratie, vind je het overal!”

Welke tips(s) zou je aan (beginnende) fotografen willen meegeven?

  • Probeer nooit foto’s te maken zoals iemand anders van je verwacht, maar maak foto’s waar jezelf trots op kan zijn.

Mart Smit

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: