Meerkoetjongen: mooi of lelijk?

Meerkoetouder met jongen. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Meerkoetjongen: mooi of lelijk? Wat vind jij er van. De een vindt ze mooi, de ander spuuglelijk: de jongen van de meerkoet. In ieder geval zijn ze momenteel in grote aantallen te bewonderen in de natuur. En ver hoef je er niet voor weg, want in de vijver in de achtertuin zitten al gauw meerdere nesten.

Een meerkoet krijg gemiddeld zes tot tien jongen per nest. De jongen zijn zwarte pluizenballetjes met rood en geel bij hun keel en nek. Meerkoeten leggen meerdere keren achter elkaar eieren, waardoor je jongen van verschillende leeftijden kunt zien rondzwemmen.

Meerkoetouders kunnen normaal maximaal vier jongen van voedsel voorzien. Zijn er meer jongen en vallen deze niet ten prooi aan bijvoorbeeld een reiger, dan zal de ouder meerkoet de overgebleven jongen doden door ze in hun nek te pakken en onder water te duwen. Sneu natuurlijk voor de jongen die het niet overleven, maar zo blijven wel de sterksten over. BRON: Trouw.

De jongen van de meerkoet komen niet allemaal tegelijk uit het ei. Om ze allemaal in leven te houden, zullen de ouders de oudere jongen op een gegeven moment weigeren te voeden (of ze in ieder geval minder van voedsel voorzien dan de jongste kuikens). De oudste jongen kunnen immers zelf al deels in hun voedsel voorzien en zo wordt de overlevingskans van de jongen gelijkgetrokken. Maar hoe weten de ouders wie als laatste uit het ei gekomen is? Dat zien ze aan de kleur van de veren. Hoe feller rood en geel, hoe jonger het kuiken en hoe meer voedsel dat jong dus moet krijgen.

Let dus tijdens het fotograferen van de meerkoet ook eens op dit gedrag. En natuurlijk blijft het mooi om de jonkies vast te leggen op de gevoelige plaat of de interactie tussen ouder en kind, bijvoorbeeld op het moment dat het jong gevoerd wordt.

Let er wel op de jongen en ouders niet te storen. Blijf op afstand en stop met fotograferen als de dieren stoppen met wat ze aan het doen zijn.

Meer informatie over meerkoeten vind je ook in het artikel: Meerkoet.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u