Timing en locatie
De Melkweg is in principe het gehele jaar zichtbaar, echter, velen zullen de Melkweg associëren met de Melkweg zoals we die in het voorjaar en zomer kennen, waarbij de Melkwegkern boven de horizon zichtbaar is. In het voorjaar verschijnt de kern vroeg in de ochtend, zo rond 4/5uur, laag in het zuidoosten en beweegt naar het zuiden, de Melkweg strekt zich dan uit van zuid tot noord en is dan ook op donkere locaties als een boog zichtbaar aan de nachthemel. Aangezien je voor de kern richting het zuidoosten/zuiden schiet is het raadzaam om een locatie zoeken waar het in die richting mooi donker is. Hierbij kun je gebruik maken van deze site.
Apparatuur en instellingen
Je hebt nodig: Een camera met bij voorkeur een lichtsterke groothoeklens (het liefst f/2.8 of lager). Gebruik een stevig statief en het liefst een panoramakop, maar dit laatste is niet perse echt nodig, met een gewone ballhead kom je ook prima uit! Stel de camera handmatig in: diafragma zo open mogelijk, sluitertijd 15-25 seconden*, ISO 1600-3200, witbalans laat ik zelf altijd op auto staan aangezien ik in RAW fotografeer.
* Gebruik de regel van 400 om je maximale sluitertijd te bepalen.
Opnameproces
Zet je statief waterpas en stel scherp op een heldere ster. Begin aan de linkerkant (noordkant van de Melkweg) en maak overlappende opnames richting rechts (zuid), met minimaal 30% overlap, maar zelf pak ik voor de zekerheid vaak meer. Neem eventueel een tweede rij om meer voorgrond vast te leggen. Ik vind het zelf makkelijk om tijdens het fotograferen een raster in mijn live view te hebben. Zo kan ik aan de hand van een lichtbron aan de horizon of een felle ster ongeveer inschatten hoever ik mijn camera heb verplaatst als ik de camera ‘doordraai’ naar het volgende panoramaframe. Hierbij is het ook van belang dat je je camera waterpas houdt.

Nabewerking
Je kan de foto’s nabewerken in Lightroom of een vergelijkbaar programma. Nabewerking is een persoonlijk proces, maar denk bij de nabewerking bijvoorbeeld aan het verhogen van het contrast en de helderheid van de Melkweg. Pas eventueel ruisreductie toe en zorg voor een natuurlijke witbalans. Zorg ervoor dat alle foto hetzelfde lensprofiel en instellingen hebben en dat eventuele vignettering is verwijderd, anders kan je lelijke artefacten terugzien in je uiteindelijke panorama doordat de individuele frames niet dezelfde belichting of kleur hebben. Gebruik Lightroom, Photoshop, PTGui of een ander programma naar keuze om de opnames tot een naadloos panorama samen te voegen, als je de panorama in de praktijk goed hebt gefotografeerd zou er bij het ‘stitchen’ van de foto’s vrij weinig fout moeten gaan, de software tegenwoordig kan dit erg goed, mocht je toch tegen problemen aanlopen moet je erachter zien te komen waarom ‘ie niet stitched. Dit is vaak een verschillend probleem, zodoende kan ik hier geen standaard antwoord op geven behalve dat het nog weleens wil helpen om de foto’s iets lichter te maken zodat de software gemakkelijker controlepunten kan vinden om de panorama te maken..
De specifieke nabewerking en instellingen in de software om de panorama te maken is te uitgebreid om hier in de tutorial te typen, maar er staan talloze YouTube filmpjes online waar dit wordt uitgelegd.

3 reacties
Dag Corné, maak jij hiervoor de foto’s in de horizontale of in de verticale stand?
Dank voor je antwoord.
Hoi Corné,
Wat is het diafragma van jouw groothoeklens?
Groeten,
Jos
Interessant Corné! Zou ik ook willen kunnen maar nee, dat gaat me niet lukken. Wat me ook niet lukt terwijl ik het wel probeer is om de mooie rode zonsondergangen van tegenwoordig te fotograferen met mijn smartfoon. Lukt wel maar zonder die schitterende kleuren. Misschien heb jij de tip voor mij?
Vriendelijke groet,