HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Mensen in natuurfoto’s, doen of niet doen?

Iemand of iets in beeld kan de opname verrijken. Fotograaf: Hans Brongers

Zonder of toch met? “Hè, nu loopt er net iemand in mijn beeld!” Tja, daar sta je dan ergens in een prachtige plek in de natuur. Klaar om die foto te maken die je zo graag wilde. Dan, plotseling verschijnt er iemand in beeld. Even wachten totdat die persoon weer uit beeld is verdwenen kan. Maar, dan is net dat mooie licht weer weg. Vooral wanneer die iemand in jouw richting loopt kan het wel even duren voordat het lege beeld weer voor jou is.

De aanwezigheid van een persoon in een natuuropname moet subtiel zijn. Fotograaf: Hans Brongers

Iemand in beeld juist een verrijking

Wij zijn nooit alleen, ook niet in de natuur. De kans dat er iemand voor je lens verschijnt is dus niet geheel ondenkbaar. Je kunt je hierbij echter afvragen hoe erg het is wanneer er iemand of iets in jouw zoeker verschijnt? Kan het niet juist een verrijking van jouw foto zijn? Doorbreekt het niet juist een wat ‘saai’ beeld?

Om het antwoord hierop te krijgen zou je zelf de proef op de som kunnen nemen. Leg eens enkele foto’s, die je op eenzelfde plek hebt genomen, naast elkaar. Foto’s waar geen personen op staan en foto’s waarop wel iemand te zien is. Wat is mooier? Zonder of toch met?

De wandelaars in de opname zijn een extra extraatje. Fotograaf: Hans Brongers

Waar moet je op moet letten

Het bewust gebruik maken van iemands aanwezigheid in jouw opname is wel aan enkele (wettelijke) regels gebonden.

  • Zorg in alle gevallen ervoor dat iemand niet herkenbaar in beeld is. Het gaat in jouw natuuropname immers niet om iemands gezicht, maar om iemands verschijning.
  • Fotografeer een persoon of personen in de natuur daarom vanaf een flinke afstand. Zorg zo voor een subtiele aanwezigheid in plaats van een prominente. Het moet per slot van rekening een verrijking zijn van jouw natuuropname.
  • Houd er ook rekening mee dat, ondanks dat iemand ver weg is, deze persoon het wel gezien kan hebben dat je fotografeert.
  • Neem in dat geval het initiatief om de onbekende te laten weten dat je haar of hem hebt gefotografeerd.
  • Laat deze persoon desgewenst de foto zien die je gemaakt hebt. Tien tegen een dat deze geen enkel bezwaar maakt.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *