Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ontvang van 1 t/m 14 juli bij aanschaf van de set Combideal Fotografiegidsen, fotografiegidsen over toffe macro-onderwerpen, de online cursus Macrofotografie hulpmiddelen, t.w.v. € 29,90 cadeau.

Mercurius in de overgang

Mercurius is de kleinste planeet in ons zonnestelsel en staat het dichtst bij de zon. In 88 dagen draait de planeet een rondje om de zon en dat maakt het moeilijk om deze planeet te ontdekken of te fotograferen.
Mercuriusovergang met zonnevlek 7 mei 2003 Nikon Coolpix 4500 achter telescoop met Thousand Oaks zonnefilter.
Mercuriusovergang met zonnevlek 7 mei 2003, Nikon Coolpix 4500 achter telescoop met Thousand Oaks zonnefilter. Fotograaf: Jan Koeman

Bijzondere overgang van de planeet Mercurius

De zon overstraalt Mercurius vaak omdat hij zo dicht bij de zon staat. Om de planeet als klein stipje aan de hemel te zien moet je wel wat moeite doen. Dat lukt het beste als er een samenstand is met de maan of met een andere beter zichtbare planeet zoals Venus. De makkelijkste manier om Mercurius in beeld te krijgen is wanneer de planeet voor de zon langs gaat. Dit noemen we een overgang en is best wel een zeldzaam gebeuren. De vorige keer was in november 2006 (niet gezien, bewolkt!) en de volgende kans na 9 mei 2016 is op 11 november 2019. Zelf heb ik deze gebeurtenis in 2003 voor het laatst gezien en kon toen meteen mijn eerste digitale camera, een Nikon Coolpix 4500 aan een astronomische vuurproef onderwerpen door de camera met een opgeschroefd oculair achter een telescoop met 2000 mm brandpunt te hangen.

Samenstand van Venus links en Mercurius rechts.
Samenstand van Venus links en Mercurius rechts. Fotograaf: Jan Koeman

Astronomische hoogtepunt van 2016

Wanneer je bezig bent geweest met het fotograferen van zonnevlekken en een zonnefilter voor je telelens hebt gemaakt, kan je die combinatie meteen gebruiken voor het vastleggen van de bijzondere Mercuriusovergang op maandag 9 mei aanstaande. Om 13.12 uur raakt het schijfje van Mercurius de zonnerand en ruim 7 uur later, kort voor zonsondergang, maakt hij zich daar weer van los. Woon je in de buurt van een sterrenwacht, dan is de kans groot dat deze geopend is en heb je de mogelijkheid om wellicht door een grote telescoop foto’s te maken.

Uittreding Mercurius overgang op 7 mei 2003, Nikon Coolpix 4500 achter telescoop.
Uittreding Mercurius overgang op 7 mei 2003, Nikon Coolpix 4500 achter telescoop. Fotograaf: Jan Koeman

Zoals je in de foto hierboven kunt zien is Mercurius slechts een heel klein zwart stipje op de zonneschijf. Alleen met een flink lange telelens van 600 mm en meer (of 300 mm + 2x converter) voorzien van een zonnefilter is het mogelijk om iets van Mercurius te zien. Bij ISO 200 en gebruik van een Mylar zonnefilter zal de belichtingstijd op circa 1/1000 sec liggen bij een gemiddeld diafragma.

Wanneer fotograferen je te lastig lijkt, maar je wilt wel wat meemaken van deze bijzondere gebeurtenis dan vind je hier een simpele, veilige methode om de overgang te observeren.

Het is een leuke uitdaging om bijvoorbeeld elk half uur een opname te maken en deze na afloop te stapelen in 1 opname.
Het is een leuke uitdaging om bijvoorbeeld elk half uur een opname te maken en deze na afloop te stapelen in 1 opname.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: