Menu

Onderdeel van Pixfactory

Merels zijn heel gewoon, maar mooi

Zoals alle lijsters zijn merels wel te porren voor een maaltje bessen. Fotograaf: Arjan Troost

Vroeger kwamen merels in alle tuinen in overvloed voor, echter, tegenwoordig zijn er minder dan vroeger. Dit komt onder andere door het usutuvirus dat heeft huisgehouden onder de merels. Gelukkig zijn merels behoorlijk weerbaar. Ze brengen namelijk in korte tijd veel jongen voort en compenseren zo het verlies aan vogels die door de ziekte zijn bezweken enigszins. Merels zijn prachtig om te zien. Ze zijn behoorlijk luidruchtig en kunnen prachtig zingen.

Bij merels zijn de mannetjes zwart en de vrouwtjes bruin. Ze zitten regelmatig op een tak te zingen. Zodoende zijn ze niet moeilijk te vinden en goed op de foto vast te leggen. Juist nu in de winter zijn verschillende soorten vogels, dus ook de merel, goed waar te nemen. Ze hebben immers minder plekken om zich te verstoppen nu de bomen kaal zijn. Merels blijven voor het grootste deel in Nederland in de winter. Maar sommige merels trekken door naar Engeland, Spanje of Portugal.

Merels zijn heel gewoon maar mooi

Neem juist omdat de merel een ‘gewonere’ vogel is, eens de tijd deze vogel te observeren. Meestal heeft de merel een vaste routine in de buurt. Wie rustig gaat zitten, zal zien dat de vogel rustig op zoek zal gaan naar voedsel. Met een beetje geduld, lukt het misschien om een merel vast te leggen die net een lekkere sappige worm uit de grond trekt en oppeuzelt of wat besjes zit te verorberen. Kijk ook eens goed naar het verenkleed van de merel. Zeker bij de vrouwtjes zitten hier nog wel wat patronen en kleurverschillen in. Of zoom eens in op de snavel en het oog. Dat levert ook mooie plaatjes op. En natuurlijk is de merel mooi vast te leggen als hij of zij op een tak zit. Neem dan vooral wat van de omgeving mee, zodat de leefomgeving van de merel zichtbaar wordt.

Bron: deels van Vogelbescherming Nederland.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u