Menu

Onderdeel van Pixfactory

Meteorologische vs astronomische zomer en wat we van de seizoenswissel merken

Is het nu 1 juni zomer? Of 21 juni? Dat hangt ervan af of je de meteorologische zomer of astronomische aanhoudt. En mocht je de astronomische zomer aanhouden: dit jaar wordt het niet op 21 juni zomer maar op 20 juni. En dan is het zomer, wat volgt?
klaprozen
De klaprozen zijn bloemen die duidelijk aangeven dat de zomer dicht voor de deur staat. Fotograaf: Jody Zweserijn

Meteorologische vs astronomische zomer

Voor de start van een volgend seizoen kunnen twee uitgangspunten worden gehanteerd: het meteorologische en astronomische moment.

Het startmoment van de meteorologische zomer is het makkelijkst. Die is elk jaar op dezelfde dag, en wel op 1 juni. Het meteorologische tijdstip wordt het meest gebruikt door meteorologen. Zij zijn voortdurend bezig met het uitvoeren van metingen van het klimaat. Deze metingen zijn makkelijker te doen en te vergelijken als de seizoenen altijd op precies dezelfde dag en tijd beginnen.

Het begin van de astronomische zomer ligt een stuk complexer. Deze is namelijk gebaseerd op exacte wetenschap. De zomer op het noordelijk halfrond begint wanneer de zon het hoogste boven de horizon staat. Dit wordt ook de ‘langste dag’ van het jaar genoemd en valt jaarlijks rond 21 juni. In 2020 is de start van zomer trouwens op 20 juni. Het verschil van aanvang komt omdat ons jaar niet altijd 365 dagen lang is.

Bij een seizoenswissel gaan de meeste mensen uit van de 21ste van iedere 3de maand. Maar eigenlijk duurt de zomerperiode veel langer dan juni, juli en augustus. Ook in mei, september en oktober kan het hier zomers warm zijn.

Zonsopkomst
De mooiste momenten om te fotograferen op hele zonnige dagen is rond zonsopkomst en zonsondergang. Fotograaf: Jody Zweserijn

Hoera, het is zomer! Wat kunnen we allemaal verwachten

Dat de zomerperiode aanbreekt is goed te merken aan het weer, vogels, dieren, insecten, bomen en planten ….. en natuurfotografen. Hoe dan?

De weersverwachting

Het lijkt er toch wel op dat we de laatste jaren steeds meer zonuren krijgen in de zomer. De voordelen van zon is dat de mens er vrolijk van wordt en dat het goed is voor ons immuunsysteem. Nadeel is dat de natuur steeds droger wordt. In de zomerperiode komen ook meer onweersbuien en hevige regenval voor, die dan wel weer interessante fotografiemogelijkheden bieden.
Er is lang daglicht, maar het licht kan overdag erg hard zijn. Daarom zijn de momenten met het mooiste licht toch vooral ‘s-ochtends en s-avonds.

Tiengemeten
Typisch zomerse sfeer: geweldig gekleurde bloemen met een enorme zware onweersbui erboven. Fotograaf: Jody Zweserijn

Stilte voor de storm

Vogels gedragen zich aan het einde van het voorjaar anders dan daarvoor. Ze houden zich stil omdat ze inmiddels op hun nest zitten en zichzelf en kroost niet willen verraden aan vijanden zoals katten en kraaien. Zo na juni vliegen de vogeljongen uit en worden alle vogels weer wat levendiger.

Roodborstje
Zo, kroost de deur uit. Kunnen we weer zingen zoals we gebekt zijn. Fotograaf: Jody Zweserijn

Moe van de opvoeding

Na een intensief voorjaar houden de meeste zoogdieren zich koest en komen bij van het grootbrengen van hun jongen. De ree echter wordt in juli juist heel actief: het is hun bronsttijd. Omdat ze in deze periode minder schuw zijn, is dit een hele mooie tijd om ze fotograferen.

Ree
Waarschijnlijk is deze ree te jong om van betekenis te zijn tijdens de bronst. Maar ze is wel in zomerse sfeer. Fotograaf: Jan Dolfing

Insectenjacht

Als het in de zomer warm en zonnig is, dan is het bijna onmogelijk insecten zoals vlinders en libellen te fotograferen. Ze jagen achter prooien en elkaar aan en nemen nauwelijks de tijd ergens uit te rusten. En als je dichterbij komt en ze hebben je in de smiezen zijn ze er zó weer vandoor. Vlinders en libellen fotografeer je het beste vroeg in de ochtend. Ze zijn dan te koud om te vliegen. Maar doe wel heel voorzichtig met ze, want ze zijn totaal weerloos.
Muggen zijn er in de zomerperiode genoeg. Tot vervelends toe. Of jij hén een interessant fotografie-onderwerp vindt moet je zelf bepalen.

Weidebeekjuffer
De fotogenieke weidebeekjuffer vliegt van begin mei tot in september, met de hoogste dichtheden van midden juni tot eind juli. Fotograaf: Jody Zweserijn

Op hun zwaarst

Vanaf mei steken steeds meer bloemen de kop op, zoals klaprozen, korenbloemen, grasklokje, en orchideeën. Juni is wat dit betreft een hele mooie fleurige maand. Als de zomer heet en droog is dan is de kans groot dat steeds meer bloeisel verpietert en zelfs de bomen bruin blad krijgen. Bomen zijn in de zomer topzwaar door hun bladeren en eventuele vruchten. Een zomerstorm kan ze zomaar doen omwaaien.

Eikenboom
Topzwaar door bladeren en noten. Fotograaf: Jody Zweserijn

In augustus staat de heide in volle bloei, maar we voelen allemaal dat de volgende seizoenswissel voor de deur staat.

Heide
Je voelt aan je water dat de zomer voorbij is. Fotograaf: Jody Zweserijn

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: