Wie is Michel Geven?
Het zal niet veel later zijn geweest dat ik voor het eerst Michels foto’s onder ogen kreeg en met regelmaat sprongen zijn beelden eruit, tussen het toch al best aanzienlijke fotoaanbod. Hoewel het in die tijd -lang, láng geleden- nog uiterst hip was om een vogeltje zo krap mogelijk in een kader op te sluiten, liefst met een zo smetteloos mogelijke achtergrond, gunde Michel zijn vogeltjes al de ruimte. En in plaats van te kiezen voor de destijds zo populaire ‘cleane’ plaatjes, portretteerde hij zijn vogels juist in natuurlijk ogende, bloemrijke schilderijtjes.
Nu gebeurt het maar al te vaak, dat een fotograaf die je in het begin waardeert, naarmate je zelf fotografisch meer ontwikkelt, langzaam maar zeker wat van zijn voetstuk glijdt. Wat je eerst voor hogere kunsten aanzag, begin je te doorzien als trucjes en kneepjes die je inmiddels zelf ook beheerst en de magie verdwijnt. Zo niet in het geval van Michel. Mogelijk omdat het geen trucjes zijn, maar echt zijn authentieke manier om de (vogel)wereld te aanschouwen en vast te leggen? Als je met zo’n volharding vogels fotografeert moet het welhaast echte liefde zijn.
Over echte liefde gesproken: één van Michels mooiste fotoverhalen is toch wel die over zijn kortstondige vriendschap met een roodborsttapuit, waarmee hij mooie fotoavonturen beleefde. Deze combinatie van oprechte interesse in en respect voor de natuur, zou de basis / inspiratie voor elke natuurfotograaf mogen zijn…
Apparatuur
- Nikon D800
- Nikon D810
- Nikon 600mm F4 AFS G VR
- Nikon 200-400mm f/4 VR
Portfolio

Michel is geen echte soortenjager: “Voldoening haal ik vooral uit het me verdiepen in één soort en al zijn verschillende gedragingen. Dit verdiepen kan behoorlijk uit de hand lopen. Zo heb ik een klapekster gedurende twee winters dagelijks, zonder onderbreking, gevolgd. Maar ook voor langere tijd een roodborsttapuit, torenvalk , tapuit, gele kwikstaart en afgelopen winter een groep patrijzen. Je wint het vertrouwen van de vogel en kunt zijn natuurlijke gedrag ongestoord waarnemen en vastleggen.”


“Ik vind het mooi om een vogel in zijn natuurlijke omgeving te laten zien. Het liefst ook nog eens op zo’n manier, dat de omgeving de vogel omlijst en het beeld versterkt. Daarbij heb ik een voorkeur voor het vroege voorjaar met bloesem en de winter met winterse neerslag.”


“Eigenlijk speelde vanaf het begin de omgeving bij mij al een belangrijke rol. Mijn ontwikkeling zit hem voornamelijk in het beter begrijpen van de mogelijkheden van de camera (Manueel belichten, focussen met AF-on knop e.d.). Ik ben niet zo experimenteel ingesteld, maar meer het type dat liever niet cropt en alles al in het veld goed wil hebben.”


“Aan deze foto van een roodborsttapuit op mijn lens denk ik nog vaak met weemoed terug. Deze vogel heb ik gedurende drie maanden gevolgd en was op het laatst handtam. Ik heb foto’s met groothoek en macrolens kunnen maken. Dit is de laatste foto die ik van hem heb kunnen maken, toen hij op de laatste avond in de schemer nog landde op mijn lens en ik hem nog op een uitgebloeide teunisbloem wilde fotograferen. De volgende dag was het rivierstrand waar hij zijn nest en territorium had geheel gemaaid en ik heb hem nooit meer teruggezien.”


“Mijn inspiratie haal ik voor een groot deel uit Birdpix. Door het goed kijken naar de beelden die daar getoond worden, met de EXIF en de uitleg hoe ze gemaakt werden, heb ik mijn ontwikkeling doorgemaakt, deels al voordat ik zelf een camera had.”

Tot slot nog enkele tips voor (beginnende) fotografen van Michel:
- Leer je camera goed kennen en verdiep je in de resultaten en de mogelijkheden.
- Blijf in een klein gebied dicht bij huis. Dit hoeft niet eens het predicaat natuurgebied te hebben, maar kan ook een polder of bouwterrein zijn. Hier is meer te zien dan menigeen denkt, die alleen de waarnemingen van waarneming.nl afrijdt en iedere keer achteraan in de rij aansluit.
- Verdiep je van te voren in de soorten die je wilt fotograferen, dan weet je waar je moet zoeken, wat voor een geluid ze maken, wat voor een gedrag ze hebben etc.
Fotografie: Michel Geven
2 reacties
Oh ja, en in de zomer gaan die grote lenzen ‘in het vet’ en breidt hij zijn assortiment bloemenfoto’s uit… Ik gebruik zijn portfolio als hulpmiddel om bloemen te determineren. http://michelgeven.zenfolio.com/
Dank voor je reactie, Peter, dat wist ik dan weer niet.
Wellicht een leuk onderwerp voor (ooit…) een tweede portfolio 😉