Menu

Onderdeel van Pixfactory

Michel Geven in Beeld

Michel heeft een gezin, is werkzaam in de wegenbouw en fotografeert in zijn vrije tijd. Vanwege zijn vroege interesse in natuur werd hij al jong lid van de NJN (Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie), waar hij zijn basis soortenkennis van planten en vogels heeft kunnen opbouwen, maar ook een stuk van zijn zelfstandigheid heeft kunnen ontwikkelen. Na deze periode werd hij aanvankelijk assistent ringer en later zelfstandig ringer van met name roofvogels en uilen, maar ook van alle zangvogels die in het rietmoeras voorkomen. Gaandeweg ontstond de behoefte om al dit moois niet alleen te aanschouwen, maar ook vast te leggen, hetgeen in 2006, met de aanschaf van een Nikon D200 en de 200-400V, een feit werd.
Roodborsttapuit; Stonechat; Saxicola torquata;
Biddende vrouw roodborsttapuit voor een rode vrachtwagen

Wie is Michel Geven?

Tapuit; Wheatear; Oenanthe oenantheHet zal niet veel later zijn geweest dat ik voor het eerst Michels foto’s onder ogen kreeg en met regelmaat sprongen zijn beelden eruit, tussen het toch al best aanzienlijke fotoaanbod. Hoewel het in die tijd -lang, láng geleden- nog uiterst hip was om een vogeltje zo krap mogelijk in een kader op te sluiten, liefst met een zo smetteloos mogelijke achtergrond, gunde Michel zijn vogeltjes al de ruimte. En in plaats van te kiezen voor de destijds zo populaire ‘cleane’ plaatjes, portretteerde hij zijn vogels juist in natuurlijk ogende, bloemrijke schilderijtjes.
Nu gebeurt het maar al te vaak, dat een fotograaf die je in het begin waardeert, naarmate je zelf fotografisch meer ontwikkelt, langzaam maar zeker wat van zijn voetstuk glijdt. Wat je eerst voor hogere kunsten aanzag, begin je te doorzien als trucjes en kneepjes die je inmiddels zelf ook beheerst en de magie verdwijnt. Zo niet in het geval van Michel. Mogelijk omdat het geen trucjes zijn, maar echt zijn authentieke manier om de (vogel)wereld te aanschouwen en vast te leggen? Als je met zo’n volharding vogels fotografeert moet het welhaast echte liefde zijn.
Over echte liefde gesproken: één van Michels mooiste fotoverhalen is toch wel die over zijn kortstondige vriendschap met een roodborsttapuit, waarmee hij mooie fotoavonturen beleefde. Deze combinatie van oprechte interesse in en respect voor de natuur, zou de basis / inspiratie voor elke natuurfotograaf mogen zijn…

Apparatuur

  • Nikon D800
  • Nikon D810
  • Nikon 600mm F4 AFS G VR
  • Nikon 200-400mm f/4 VR

Portfolio

Rosse Franjepoot; Grey Phalarope; Phalaropus fulicarius
Rosse franjepoot op een strandje in het binnenland

Michel is geen echte soortenjager: “Voldoening haal ik vooral uit het me verdiepen in één soort en al zijn verschillende gedragingen. Dit verdiepen kan behoorlijk uit de hand lopen. Zo heb ik een klapekster gedurende twee winters dagelijks, zonder onderbreking, gevolgd. Maar ook voor langere tijd een roodborsttapuit, torenvalk , tapuit, gele kwikstaart en afgelopen winter een groep patrijzen. Je wint het vertrouwen van de vogel en kunt zijn natuurlijke gedrag ongestoord waarnemen en vastleggen.

Klapekster; Great Grey Shrike; Lanius excubitor;
Klapekster in bloeiende sleedoorn Fotograaf: Michel Geven
Ringmus; Passer montanus; Tree Sparrow;
Buitelende ringmus in bloeiende sleedoorn Fotograaf: Michel Geven

Ik vind het mooi om een vogel in zijn natuurlijke omgeving te laten zien. Het liefst ook nog eens op zo’n manier, dat de omgeving de vogel omlijst en het beeld versterkt. Daarbij heb ik een voorkeur voor het vroege voorjaar met bloesem en de winter met winterse neerslag.

Pimpelmees; Blue Tit; Parus caeruleus; Cyanistes caeruleus
Pimpelmees snoept van nectar van sleedoorn Fotograaf: Michel Geven
Klapekster; Great Grey Shrike; Lanius excubitor;
Klapekster met net gevangen spitsmuis in de sneeuw

Eigenlijk speelde vanaf het begin de omgeving bij mij al een belangrijke rol. Mijn ontwikkeling zit hem voornamelijk in het beter begrijpen van de mogelijkheden van de camera (Manueel belichten, focussen met AF-on knop e.d.). Ik ben niet zo experimenteel ingesteld, maar meer het type dat liever niet cropt en alles al in het veld goed wil hebben.

Eidereend; Eider; Somateria mollissima;
Eidereend in het IJsbergenmeer op IJsland
Patrijs; Grey Partridge; Perdix perdix
Roepende patrijs Fotograaf: Michel Geven

Aan deze foto van een roodborsttapuit op mijn lens denk ik nog vaak met weemoed terug. Deze vogel heb ik gedurende drie maanden gevolgd en was op het laatst handtam. Ik heb foto’s met groothoek en macrolens kunnen maken. Dit is de laatste foto die ik van hem heb kunnen maken, toen hij op de laatste avond in de schemer nog landde op mijn lens en ik hem nog op een uitgebloeide teunisbloem wilde fotograferen. De volgende dag was het rivierstrand waar hij zijn nest en territorium had geheel gemaaid en ik heb hem nooit meer teruggezien.

Stonechat; Saxicola torquata; Roodborsttapuit
Afscheid van mijn roodborsttapuit
Stonechat; Saxicola torquata; Roodborsttapuit
Roodborsttapuit tussen het vijfvingerkruid op rivierstrandje

Mijn inspiratie haal ik voor een groot deel uit Birdpix. Door het goed kijken naar de beelden die daar getoond worden, met de EXIF en de uitleg hoe ze gemaakt werden, heb ik mijn ontwikkeling doorgemaakt, deels al voordat ik zelf een camera had.”

Roodborsttapuit; Stonechat; Saxicola torquata;
Biddende vrouw roodborsttapuit voor een rode vrachtwagen

Tot slot nog enkele tips voor (beginnende) fotografen van Michel:

  • Leer je camera goed kennen en verdiep je in de resultaten en de mogelijkheden.
  • Blijf in een klein gebied dicht bij huis. Dit hoeft niet eens het predicaat natuurgebied te hebben, maar kan ook een polder of bouwterrein zijn. Hier is meer te zien dan menigeen denkt, die alleen de waarnemingen van waarneming.nl afrijdt en iedere keer achteraan in de rij aansluit.
  • Verdiep je van te voren in de soorten die je wilt fotograferen, dan weet je waar je moet zoeken, wat voor een geluid ze maken, wat voor een gedrag ze hebben etc.

Fotografie: Michel Geven

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: