HOME < INSPIRATIE < LIJSTENBRIJ
lijstenbrij

Mijn 11 favoriete fotografieboeken

Ik koop graag fotoboeken. Ondanks dat tegenwoordig alles op internet te vinden en te bekijken is, vind ik een boek zelf lekkerder om te lezen en mag ik er graag af en toe door heen bladeren.
Hierbij dan ook een lijstje, in willekeurige volgorde, van boeken die ik graag lees en die ik regelmatig doorneem om inspiratie op te doen.

natuurfotografieboeken
natuurfotografieboeken

1. Digitale landschapsfotografie -Michael Frye

Een prettig leesbaar boek, gebaseerd op de technieken die Ansel Adams ooit toepaste om zijn legendarische landschapsfoto’s te maken.

Michael Frye – Digitale landschapsfotografie
Michael Frye – Digitale landschapsfotografie

2. Ondersteboven – Ronald Hofmeester

Een bijzonder boek. Prachtige eigenzinnige macro foto’s met bijbehorende gedichten. Ronald fotografeert vaak in zijn directe omgeving en weet van iets waar de meeste mensen aan voorbijlopen een waar kunststukje te maken.

Ronald Hofmeester – Ondersteboven
Ronald Hofmeester – Ondersteboven

3.  Holland Album – L.J.A.D. Creyghton

Een fotoboek met Nederlandse landschappen, waarvan sommige lijken te zijn geïnspireerd op schilderijen van de oude meesters

L.J.A.D. Creyghton – Holland Album
L.J.A.D. Creyghton – Holland Album

4.  Het land van Martin Kers – Martin Kers

Martin heeft een uitzonderlijke kijk op compositie en wat ik geweldig vind is dat op bijna geen enkele foto de zon schijnt, maar dat het op het moment van fotograferen vaak slecht weer is. Bewijst maar weer dat je in principe met elk weertype kunt fotograferen.

Martin Kers – Het land van Martin Kers
Martin Kers – Het land van Martin Kers

5. Van inspiratie tot creatie – Bob Luijks

Een prettig leesbaar boekje, waarbij Bob duidelijk uitlegt hoe zijn prachtige foto’s tot stand zijn gekomen.

Bob Luijks – van inspiratie tot creatie
Bob Luijks – van inspiratie tot creatie

6. The Art of Photography – Bruce Barnbaum

Een inspirerend boek om je eigen visie te ontwikkelen. Niet een typisch natuurfotografieboek, maar erg interessant met veel tips en ideeën om je eigen weg te gaan.

Bruce Barnbaum – The art of Photography
Bruce Barnbaum – The art of Photography

7.  Ontmoetingen met het verleden – Geurt Besselink

Ik mag graag in mijn eigen omgeving fotograferen. Geurt heeft twee prachtige boeken gemaakt over de Veluwe. Bij dit soort boeken kan je zien dat Geurt de Veluwe door en door kent. Doordat hij in zijn eigen omgeving fotografeert, is hij vaak op het juiste moment op de juiste plek.

Geurt Besselink – ontmoetingen met het verleden
Geurt Besselink – ontmoetingen met het verleden

8. Dromen van wildernis – Theo Bosboom

Eén van de weinige Nederlandse natuurfotografen die je aan zijn eigen stijl van fotograferen kunt herkennen. Theo maakt regelmatig foto’s waarbij je even de tijd moet nemen om te zien waar je nu precies naar zit te kijken. Razendknap.

Theo Bosboom - dromen van wildernis
Theo Bosboom – dromen van wildernis

9. Working the Light – Joe Cornish/Charlie Waite/David Ward

Drie Engelse top landschapsfotografen die hebben meegewerkt aan diverse boeken uit deze serie over landschapsfotografie. Over het algemeen spreekt de Engelse stijl mij meer aan dan bijvoorbeeld de Amerikaanse stijl. In het boek wordt diverse nuttige informatie over landschapsfotografie beschreven en de visie over andermans foto’s gedeeld.

Joe Cornish/Charlie Waite/David Ward – Working the light
Joe Cornish/Charlie Waite/David Ward – Working the light

10. Reflections of the inner self – Jan van der Greef

Jan heeft een hele herkenbare eigen stijl van fotograferen wat prachtige fotografie oplevert. Jan moet wel enorm veel geduld en doorzettingsvermogen hebben om tot zulke resultaten te komen.

Jan van der Greef – Reflections of the inner self
Jan van der Greef – Reflections of the inner self

11. Praktijkboek creatieve natuurfotografie – Diverse auteurs

Natuurlijk mag een boek uit de serie praktijkboeken niet ontbreken. Dit is een echte aanrader. Mocht je even in een creatieve dip zitten, hier staan genoeg tips in om je weer fris op weg te helpen.

Diverse auteurs – Praktijkboek creatieve natuurfotografie
Diverse auteurs – Praktijkboek creatieve natuurfotografie

Dit is een selectie van fotoboeken die mij op dit moment aanspreken, morgen kan dat weer totaal anders zijn. Ik ben benieuwd naar jouw tips!

Deel dit artikel


9
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. 1. Natuur Fotografie van Bart Siebelink en Edo van Uchelen
  2. Handboek Natuur Fotografie van Niall Benvie (uitgegeven door Cantecleer 2001
  3. De mooiste foto’s van ‘s werelds beste fotografen. Landschappen uitgegeven door Librero. Diverse fotografen hebben meegewerkt. Zeer inspirerend
  4. Photography and the Art of Seeing door Freeman Patterson
  5. The art of Photography door Bruce Barnbaum

 2. Wow, wat een eer om in je lijstje te mogen staan. Dan toch ook nog een tip: Leven in vrijheid van Fred Hazelhoff, wat mij betreft het mooiste fotoboek van Nederlandse bodem ooit. Al een jaar of 40 oud en nooit geëvenaard.

  1. Bedankt voor de tip Bob, Fred Hazelhoff heeft inderdaad prachtige dingen gemaakt. Met name knap omdat de techniek veel beperkter was dan nu en hij toch vaak het juiste moment te pakken had. Ik heb een mix gemaakt tussen “kijk” en praktische boeken. Je boek past perfect tussen de praktische boeken vanwege de heldere en inspirerende uitleg.

 3. Door Sebastiaan Guliker op 11 mei 2017 om 10:41

  Veel boeken die uit mijn boekenkast! My 10 cents: “Lys” van Bartocha & Bollmann en ook “Au fil des songes” van Vincent Munier.

  1. Bedankt voor je tips, de eerste staat ook nog op mijn wensenlijstje☺️

 4. Vorig jaar kreeg ik ‘De kracht van de natuur’ van Frans Lanting cadeau, maar dat had wat mij betreft ook de kracht van Frans Lanting kunnen heten. Een prachtige selectie uit dertig jaar van zijn werk, met bijzondere beelden van over de hele wereld. Bij één foto van een rustende olifantenkoe schiet ik steeds weer vol. Als een foto dát met je doet…

  1. Klinkt goed Noortje, bij natuurfoto’s heb ik zelden dan beelden mij zo heftig raken. Binnenkort is hier in Zutphen de world press photo tentoonstelling weer. Beide voorgaande keren was heftig. Zowel de schoonheid van de natuur, als schokkende ellende. Dat komt wel binnen.

 5. Dankjewel Bert! Mijn top 3 wordt gevormd door:
  Small & surprising van Misja Smits (prachtige, artistieke microfoto’s); Arctique van Vincent Munier (schitterende foto’s, schitterend vormgegeven boek); Photography and the Art of Seeing van Freeman Patterson (zeer interessante theorie en opdrachten).
  Groet, Ronald

  1. Bedankt voor je mooie aanvulling Ronald!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *