HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Mijn eerste column, nu nog de flow

Het is zaterdagochtend en vandaag staat op het programma: het schrijven van mijn eerste column voor natuurfotografie.nl. Het regent buiten, ik heb de dag voor mezelf en de deadline voor het inleveren van deze column staat voor de deur. Alles is aanwezig om deze taak tot een goed einde te brengen. Dat wil zeggen: bijna alles, want een column rolt nou eenmaal niet zomaar uit mijn vingers.

Mijn eerste column, nu nog de flow
Ik ben geen echte insectenkenner, maar ik leer wel graag bij. Elke keer als ik een mooi insect op de foto zet, probeer ik uit te zoeken wat het was. Dit is een snorzweefvliegje, vanwege de tekening op het achterlijf. Fotograaf: Janneke van der Pol

Het vraagt inspiratie en niet teveel afleiding. Ik moet in de flow komen, zodat mijn vingers de toetsen op mijn toetsenbord als vanzelf vinden en er woorden, zinnen en alinea’s ontstaan. Alles in een mooie samenhang en met als doel: een column die je uit wilt lezen. Eigenlijk net als bij het maken van een goede foto. In je hoofd vormt zich een plaatje, de omstandigheden zitten mee en je vingers vinden de knopjes op je camera als vanzelf. De omgeving vervaagt en alles wat er overblijft is het onderwerp, de camera en jijzelf in perfecte harmonie. En laat dát nou net niet het geval zijn vandaag. De flow komt niet. Buiten is de regen gestopt en ik besluit toch maar op pad te gaan.

De natuur voor mezelf

Ik woon in Arnhem en dat is een echte parkenstad. Ondanks dat ik in een stad woon, hoef ik dus nooit ver te lopen voor een stukje natuur. Vandaag besluit ik om niet een park te bezoeken, maar om naar heemtuin Presikhaaf te gaan. Eén van mijn favoriete plekjes. Ik wandel de tuin in en kijk om me heen. Top, de klaprozen staan mooi in bloei, evenals de korenbloemen en overal om me heen hoor ik het zoemen van bijen en hommeltjes. En… niet onbelangrijk: ik zie geen andere mensen. Ik heb de tuin dus helemaal voor mezelf. Daar hou ik van. De zon komt langzaam achter de wolken vandaan. Perfecte omstandigheden voor een middagje fotograferen. Ik heb goede moed dat ik hier naast veel pollen ook nog wat inspiratie ga opsnuiven. Ik zoek een plekje op het pad naast de klaprozen, zet mijn rugzak op de grond en ga er zelf bij zitten. Ik ben er klaar voor. Laat de flow maar komen!

Ik vind rood altijd een uitdagende kleur om te fotograferen, misschien dat de klaproos me daarom wel zo aantrekt. En naast mij trekt ze ook veel insecten aan, dat is een prettige bijkomstigheid! Fotograaf: Janneke van der Pol

Een eerste bezoeker van mijn zojuist gecreëerde foto-setting laat zich zien. Een snorzweefvliegje landt op de meeldraadjes van een klaproos. Ik draai mijn camera een beetje bij en terwijl ik door de zoeker kijk, stel ik scherp op het diertje. Het proces van fotograferen zorgt ervoor dat ik tot rust kom, waardoor gedachten die in mijn hoofd blijven ronddansen een plekje krijgen. Ik zal niet de enige zijn die deze prettige bijkomstigheid bij het fotograferen ervaart. Het is vast niet voor niets dat veel (natuur)fotografen graag alleen op pad gaan. De zweefvlieg wordt verstoten door een hommeltje. De klaproos maakt door diens gewicht een vrije val en neemt mijn gedachten mee naar een paar jaar geleden.

Ik heb een zwak voor hommeltjes. Met en zonder camera in mijn hand, raak ik altijd een beetje vertederd door ze. Fotograaf: Janneke van der Pol

Elke dag een foto

Vier jaar geleden kocht ik mijn eerste camera. Omdat niets vrouwelijks mij vreemd is, zocht ik een leuk hip modelletje uit: de Olympus PEN E-PL5. Ik ging volledig los op álles wat ik maar op de foto kon zetten. Ik had geen idee dat ik het zo leuk zou vinden. Na anderhalf jaar was ik volledig in de ban van de fotografie. Het werd tijd voor een nieuwe camera. Ditmaal een wat stoerder model; de Olympus OM-D E-M5 II. Om mezelf uit te dagen, begon ik aan een 365-dagen-foto-uitdaging. Ik poetste een oud Instagram-account (@arnhemsmeiske) op en plaatste er een jaar lang elke dag een foto op. Dit gooide mijn andere goede voornemen om ‘minder tijd op sociale media door te brengen’ volledig in de war. Ik leefde, dacht en droomde alleen nog maar fotografie. Halverwege was ik door mijn inspiratie heen. Ik zat vast.

Mede door deze foto won ik het NK Natuurfotografie voor amateurs in 2017. Ik ben dol op zonneharpen en op dit soort bospaadjes. Fotograaf: Janneke van der Pol

Om uit de photographers’ block te komen, schreef ik me in voor het NK natuurfotografie, dat in dat jaar door natuurfotografie.nl werd georganiseerd in NP de Hoge Veluwe. Het was een thuiswedstrijd voor me en ik beet me er helemaal in vast. Tot mijn grote verrassing met resultaat! Ik won de eerste prijs bij de amateurs. Ik ben nog steeds erg trots op de trofee die in mijn woonkamer staat te pronken. Niet alleen omdat ik won, maar vooral omdat ik de uitdaging had durven aangaan om het beste uit mezelf te halen. Ik hervond mijn foto-flow en na 365 dagen kon ik mijn foto-uitdaging met een goed gevoel afsluiten. Ik had zoveel inspirerende mensen leren kennen en mijn passie voor de natuur en fotografie was groter dan ooit. Ik ging dus gewoon lekker door met het plaatsen van foto’s.

De flow is terug!

Ik schrik op uit mijn gedachten. De hommel is uitgekeken op de klaproos en raakt in haar vlucht omhoog uit koers, waardoor ze bijna tegen mijn lens aanvliegt. Ik ga verzitten en zie een lieveheersbeestje langs een grasspriet omhoog kruipen. Ik pas mijn instellingen aan en probeer hem te vangen in mijn beeld. Dat is nog niet makkelijk, want het is een bezig baasje. Hij beklimt hetzelfde sprietje wel een keer of drie. En geef hem eens ongelijk. Als de weg mooi is, wie zegt dat je hem dan slechts één keer mag bewandelen?

Andere invalshoeken kiezen is altijd de moeite waard. Soms kiest het insect voor me. Maar zeg nou zelf, ook het kontje van een lieveheersbeestje is schattig toch? Fotograaf: Janneke van der Pol

Terwijl de tijd verstrijkt verdwaal ik in de kleine wereld die zich langzaam aan mij openbaart. Ik besef dat mijn eerste column in mijn hoofd vorm begint te krijgen. De flow is terug!

Hoe meer je leert, hoe minder je weet

De afgelopen jaren heb ik mijn liefde voor de natuur (en educatie) vormgegeven door vrijwillige gids te worden in de mangrove van Burgers’ Zoo. Daarnaast volgde ik verschillende natuurcursussen bij de IVN Arnhem. Mijn liefde voor de fotografie blijft groeien door te leren van mede-fotografen via workshops, maar ook door samen op pad te gaan. En er valt nog heel veel te leren! Zoals een wijs man me ooit zei: ‘hoe meer je leert, hoe minder je weet’… En precies dat maakt fotografie nou juist zo aantrekkelijk voor me!

Deel dit artikel


51
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Grijns, ik zie je nóg lopen met je hippe witte fototiestelletje. En nu, vier jaar later, twee fototoestellen verder en drie groeiende rugzakken rijker sta je wel mooi met je colomn op natuurfotografie.nl!
  Ik ben supertrots op je, liefje! Je hebt er keihard voor gewerkt. 🙂

 2. Proficiat met je column, daarnaast ook begeleid door mooie foto’s. Doe zo verder. Groetjes Krist

  1. Bedankt voor je leuke reactie, Krist!
   Fijne zomer! 🙂

 3. Door Jolanda Verwaal op 28 juli 2019 om 10:49

  Wat een leuke en lekker vlot geschreven eerste column. Heb hem met veel plezier gelezen, net zoals ik je met veel plezier op Instagram volg. Leuk ook om je passie zo mooi te lezen en dan nog je prachtige foto’s erbij. Top! Ik kijk nu al uit naar je volgende column ookal duurt het nog even.

  Groet,
  Jolanda

  1. Ja, mijn volgende column duurt nog even (ook al is hij al wel in de maak ;-)), maar voor nu ben ik in ieder geval heel blij met je mooie complimentje. Dank je wel! Fijne zomer! ☀

 4. Door Claudia Bolwerk op 26 juli 2019 om 17:59

  Hallo Janneke,
  Ik volg je sinds kort op instagram en vind je foto’s prachtig. Je column was ook fijn om te lezen. Ik hoop nog veel inspiratie op te doen. Vooral wil ik eens vaker gewoon in het gras gaan zitten om te kijken en vast te leggen wat er om me heen gebeurt.
  Groetjes, Claudia.

  1. Wat een fijn compliment! Dank je wel! Ik weet zeker dat er veel moois voor je camera verschijnt als je gewoon ergens gaat zitten en de natuur op je af laat komen. Fijne zomer en tot op instagram! 🙂

 5. Door Carla Groenenboom op 25 juli 2019 om 11:08

  Welkom Janneke,
  leuke collum en leuke en mooie foto’s.
  voor mij een herkenbaar verhaal al had ik niet de durf om aan deze wedstrijd mee te doen. Maar ik leer van jou, gewoon doen en doorzetten.
  de passie is er wel.
  succes met je volgende collum. Leuk…

  Carla

  1. Mooie reactie, Carla! Ik denk dat iedereen dat stukje durf wel herkent… Ik vond het best spannend en ook wel wat arrogant van mezelf om te denken dat ik überhaubt een kans zou maken. Daarom draaide ik het om: ik zag het als een uitdaging voor mezelf om tóch mee te doen en ervan te leren… 🙂 Dus de volgende keer gewoon de stoute schoenen aantrekken en een foto insturen! Je weet maar nooit waar het toe gaat leiden… Fijne zomer!

 6. Wat een mooie column, Janneke. Ik ken en volg je passie voor fotografie al weer een tijdje.
  En deze column lees ik aan een stuk uit, blijft boeien. De foto’s zijn ook prachtig.
  Ik ben heel benieuwd naar je volgende column.
  Geniet er maar van, dat is het belangrijkste.

  Mam

  1. Wat een lieve reactie! Dank je wel en een dikke knuffel! Snel weer een keer samen de natuur in! 😊😘

 7. Door Jos van der Wijst op 24 juli 2019 om 09:48

  Het leest weer lekker weg, zoals we gewend zijn van jou. Succes met de volgende columns

  1. Dank je wel, Jos! Wat leuk dat je dat schrijft! 😊 Fijne zomer!

 8. Door Jan Voorhaar op 23 juli 2019 om 19:21

  Janneke,
  Wat een leuke reacties maken jouw eerste column los. En ik sluit me er graag bij aan. Zo mooi om te lezen én te zien hoe het bezoek aan de heemtuin je als vanzelf in de flow trekt waar je zo naarstig naar op zoek bent. Op Instagram volg ik je denk ik al net zo lang als de gememoreerde 365 dagen. Hoeveel dagen is het nog wachten op je tweede column? Ik kijk er naar uit!
  Jan

  1. Ja, super om al die lieve en leuke reacties te lezen! 😊 En extra leuk dat ook jij iets achterlaat. Jij volgt me inderdaad al héél lang (en ik jou). Mooi wat de natuur voor ons kan doen, hè? Het is nog wel even wachten op mijn volgende column (nog een dag of 55… 😅). Fijne zomer!

 9. Door Jos op 23 juli 2019 om 01:10

  Mooie 1e column Jann. Het lukt je goed om de aandacht vast te houden met beeld én tekst. Bravo. Ik ben trots en ga zo door. Benieuwd naar de volgende.

  Je broer

  1. Ahw… dank je wel voor je lieve reactie, Jos! Thanks! Je moet nog even wachten op de volgende, maar het is al in de maak… 😉😊 Liefs!

 10. Door An Vanden ABEELE op 22 juli 2019 om 10:35

  Mooi geschreven column. De woorden vloeien gemakkelijk uit je pen en de foto’s zijn super mooi.

  1. Bedankt voor je fijne reactie, Andrea! En leuk dat je hier ook een berichtje achterlaat. Als de woorden eenmaal stromen, dan rollen ze zo uit mijn pen… Maar wanneer die stroom op gang komt, is nogal onvoorspelbaar! 😉 Fijne zomer!

 11. Door Ria van Geenen op 22 juli 2019 om 07:42

  Wat een leuk 1e collum Janneke. Ik heb het met plezier gelezen. De natuur als rustpunt en uitlaatklep is zo herkenbaar. Zo ook de verslaving fotografie in de natuur. onder de indruk van jouw prachtige foto’s. 👌 Ik volg je al een tijdje op instagram. kijk uit naar je volgende collum.

  1. Ja, de natuur is echt de perfecte plek om tot rust te komen en weer op te laden. Mooie combi! Bedankt voor je leuke reactie. 😊 De nieuwe column duurt nog even, maar tot dan treffen we elkaar vast nog wel op instagram!

 12. Door Leendert op 21 juli 2019 om 21:31

  Een hele goede eerste column! Leest lekker weg.

  Leuk om te je enthousiasme te zien over de insectenwereld!
  Ik volg je instagram account ook al een poos met veel plezier.

  Ken je de boeken van Dave Goulson? Zijn boeken “een verhaal met een angel” en “Geroezemoes in het gras” zijn geweldig om te lezen! En zullen je ook veel inspiratie geven de natuur in te gaan, fotograferen en te schrijven.
  (En als je dan de smaak te pakken hebt gekregen heeft Peter Wohlleben ook een paar geweldige natuurboeken geschreven, vooral “Het verborgen leven van bomen”.)

  1. Bedankt voor je mooie berichtje en de goede tips! Het boek van Peter Wohlleben staat hier al te pronken op mijn ‘natuurboeken’-plank! 😉 Die andere boeken ga ik zo meteen opzoeken. Ik heb nu vakantie en dus alle tijd om te lezen! 👍 Tot ziens op Instagram!

 13. Door Marianne v d Streek op 21 juli 2019 om 17:24

  Dat je hele mooie (natuur) foto’s maakt wist ik.
  Je tweede talent, het schrijven is nu ook bewezen.
  Ik denk dat er nog veel leesbare stukjes volgen.
  En volgende project…🤔..een handzaam boekje voor beginnende (natuur) fotograven? Met foto en natuurweetjes…
  ‘t Is maar een idee….😉
  Groetjes
  Marianne

  1. Bedankt voor je leuke reactie, Marianne!!! Fotografie en schrijven zijn twee van mijn passies, die ik in deze vorm heel fijn samen kan brengen. Ik ga mijn best doen om nog meer mooie stukjes te schrijven. En dat boek… breng me maar niet op ideeën!! 😉 Wie weet ooit… 😁

 14. Door Annie koerts op 21 juli 2019 om 15:07

  Wat goed gedaan Janneke. De eerste woorden in column en geïllustreerd met jou prachtige foto’s. Je slaat je er met glans doorheen met al die lieve berichten. Succes!!

  Groet, Annie

  1. Wat een fijne reactie, Annie! Dank je wel! 🙂

 15. Door Sietsanne op 21 juli 2019 om 12:47

  Schitterend geschreven Janneke en op sommige stukken zo herkenbaar!
  De passie spat er af en inspireert enorm!
  Ik hoop dat er nog vele columns mogen volgen!

  Groet,
  Sietsanne
  @by.sietsanne.photography

  1. Wat een leuke reactie, Sietsanne! Mooi om te lezen dat ik mijn passie weet over te brengen. 🙂

 16. Erg leuk geschreven Janneke.
  Hoop je ooit te spreken bij Burgers Zoo.

  Groetjes

  Peter

  1. Bedankt voor je reactie, Peter! Geef maar een seintje als je nog eens naar Burgers’ Zoo gaat. Wellicht ben ik er dan net aan het gidsen! 🙂

 17. Door Bianca op 21 juli 2019 om 11:41

  Mooi geschreven Janneke, de ontspanning in de natuur herken ik en ook het alleen op pad gaan. op naar je volgende collom. Groetjes Bianca

  1. Ja, heerlijk is dat hè? Tot rust komen gaat heel goed met de combinatie natuur&fotografie! Bedankt voor je leuke reactie.

 18. Hi Janneke,

  Je eerste column hier, yay! Met veel plezier gelezen en nu al benieuwd naar je volgende 😉

  Groetjes & fijne zondag,
  Roeselien

  1. De tweede column begint al vorm te krijgen in mijn hoofd, dus hoop dat je die ook met plezier gaat lezen. Bedankt voor je leuke reactie! 🙂

 19. Door Michel op 21 juli 2019 om 11:09

  Wat doe je dat weer ontzettend leuk Janneke! Mag je trots op zijn! Je eerste column is een feit en geslaagd! Erg leuk!
  Geniet ervan!

  1. Ahw, wat een leuke reactie! Dank je wel, Michel! 🙂 Op naar de volgende column en ik blijf ondertussen zeker genieten van het fotograferen.

 20. De kop is eraf, compliment! Op naar de volgende 😉

  1. Dank je wel, Johan! Die eerste column staat nu inderdaad en de volgende begint zich al te ontpoppen in mijn hoofd… 😉 Fijne zondag!

 21. Door Pauline op 21 juli 2019 om 10:29

  Super leuk om jou ook hier te zien Janneke! Gefeliciteerd met je eerste column. En ook hier zet je duidelijk jouw handtekening met heel veel passie voor de natuur…

  1. Wat een mooie reactie! Dank je wel, Pauline! Leuk om te lezen dat je mijn ‘handtekening’ herkent. 🙂 Mooie zomer gewenst!

 22. Door Remco op 21 juli 2019 om 10:11

  Leuke eerste column Janneke. Kijk al uit naar de volgende.

  1. Bedankt, Remco! Leuk om te lezen. Je moet nog even geduld hebben tot de volgende, maar ze is al in de maak… 🙂

 23. Heerlijke column Janneke. Veel succes en vooral veel plezier met het schrijven van je columns voor Natuurfotografie. Wat schrijft je toch lekker (persoonlijk, leuk en informatief) en de foto’s zijn prachtig!
  Groet Peter

  1. Superbedankt voor je enthousiaste reactie, Peter! En voor je mooie complimentje. Ik ga boeksz.com niet vergeten, hoor! 😉 Bloggen en natuurfotografie blijft een heerlijke combinatie voor me. Fijne zomer!

 24. Een hartstikke leuke colomn met super mooie foto’s Janneke.
  Leuk om te lezen en (heel) herkenbaar :-)). Ik maak zelf ook het liefst zulke foto’s zoals jij bij deze column geplaatst hebt. Daarvoor ga ik graag naar de door buurtbewoners aangelegde vlindertuin bij mij om de hoek. Er is daar altijd wel iets te fotograferen, zowel mooie bloemen als heel veel “zwevend en zoemend spul”.
  Ik kijk uit naar je volgende column. Heel veel succes!

  Hartelijke groet,
  Annette

  1. Ahw… wat een leuke reactie, Annette! Jaaahh… ik ben ook dol op dat zwevende en zoemende spul! 🙂 En mooi dat jij zo’n vlindertuin in de buurt hebt. Goed voor de insecten én voor onze eigen passie, toch? Fijne zomer!

 25. Leuk Janneke. Jouw eerste collum mag er zijn. Prettig en duidelijke schrijftaal. Leuke foto’s erbij. Heel veel succes. Was leuk dat ik jouw leerde kennen bij de workshop op Texel bij Leon Baas.
  Wie weet tot ziens in Burger Zoo 😉👌📸

  1. Wat leuk dat je reageert, Else! 🙂 Die dagen op Texel zal ik ook niet snel vergeten. Heerlijk fotograferen daar! Als je een keer naar Burgers’ Zoo komt, laat je het dan even weten? Wellicht ben ik er dan ook. Fijne zomer!

 26. Door Monique op 21 juli 2019 om 08:41

  Mooi Janneke, je eerste column. Met plezier gelezen; hoe je aan de hand van foto’s vertelt, uitweidt en tot je kern komt. Althans, zo zie ik ‘t.
  Tot de volgende column!

  Groet Monique

  1. Dank je wel, Monique! Leuk dat je hier ook even reageert. En je zegt het mooi. Tot de kern komen is niet echt mijn specialiteit, uitweiden over deze mooie passie(s) wel… 😉 Tot de volgende column, maar eerst een hele mooie zomer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *