Menu

Onderdeel van Pixfactory

Mijn project “Wad een dag!” – van teleurstelling naar trots

Afgelopen september heb ik op Schiermonnikoog uiteindelijk toch nog mijn fotoproject ‘Wad een dag!’ succesvol afgesloten. Ja, je leest het goed: ‘toch nog’ want het ging allerminst volgens plan. Vol goede moed ben ik begonnen maar de praktijk bleek een stuk weerbarstiger dan het idee waarmee ik op de boot stapte. Hoe ga je om met teleurstelling en twijfels en lukt het deze om te zetten naar succes en zelfs trots?
Wad
Wad een prachtig einde van de dag (17mm; 0,4s bij F18; ISO 100). Fotograaf: Erik Nevels

10 september 2021, dag 1

Amper twee weken geleden heb ik me op de valreep aangemeld voor een meerdaagse workshop op Schiermonnikoog, een ‘Masterclass natuurfotografie’ van Johan van der Wielen . ‘Op de valreep’, omdat er last minute een plek vrijkwam en omdat ik in de maanden ervoor te zeer twijfelde over deelname: ‘Is een masterclass niet te hoog gegrepen?’

Inmiddels is het donderdagmiddag 10 september en neem ik op de boot naar Schiermonnikoog mijn projectplan nog eens door. De twijfel die ik aanvankelijk had is nog steeds niet geheel verdwenen maar het projectplan helpt me vertrouwen te hebben.

Scholekster
De scholekster twijfelt even als hij me ziet, ik twijfel op mijn beurt over het project (600mm; 1/1600s bij F6.3; ISO 800). Fotograaf: Erik Nevels

Wat, hoe en waar

Wat, hoe en waar ik ga fotograferen heb ik vrij gedetailleerd in mijn projectplan beschreven. Best leuk zo’n voorbereiding! De workshop begint zo al ruim voor ik daadwerkelijk op pad ga.

Ik heb mijn project ‘Een bewogen Schiermonnikoog’ genoemd. Mijn doel is een fotoserie waarbij in elke foto beweging te zien is. Beweging van vogels, beweging van het water, beweging van de lucht. Om ‘bewogen’ foto’s voor elkaar te krijgen wil ik gaan werken met langere sluitertijden en met het meetrekken van de camera. Verder heb ik tijdens mijn voorbereiding de plekken waar ik wil fotograferen in kaart gebracht. So far, so good.

Verstild zeekraal
Een mooi beeld maar het past niet in mijn project. Nou ja, aanvankelijk niet (17mm; 1/160s bij F8; ISO 160). Fotograaf: Erik Nevels

Op verkenning

Onder het motto ‘een goede verkenning is het halve werk’, ga ik nog diezelfde donderdagmiddag langs meerdere vooraf bedachte plekken. De elektrische huurfiets geeft me vleugels, de beweging zit er al goed in.

Dag 2, vol goede moed op pad

Vol goede moed ga ik al voor het ontbijt op pad naar het wad. Het is laag water en wil aan de slag met vogels. De steenlopers zitten in een groep op de grote stenen langs het wad. Met 600mm laten ze zich prima dichtbij halen en als de groep opvliegt experimenteer ik met langere sluitertijden en het maken van een meetrekkende beweging. Kijkend op mijn schermpje vind ik de eerste resultaten nog niet geweldig. Gelukkig is de dag nog lang en nog steeds vol goede moed en volgens planning fiets ik na het ontbijt naar het strand.

Genoeg beweging maar geen geweldige foto (356mm; 1/30s bij F20; ISO 100). Fotograaf: Erik Nevels

Strandlopers

Ik zet mijn zinnen op strandlopers. Het rasse trippelen van deze schattige vogeltjes langs de branding zorgt voor een beweeglijk schouwspel. Liggend op de grond volg ik een lopertje en ook nu experimenteer ik met langere sluitertijden. Het lopertje schuift almaar op en ik dus ook maar dat heb ik graag voor een fraaie foto over.

Strandloper
Een gehaaste strandloper (600mm; 1/10s bij F25; ISO 50). Fotograaf: Erik Nevels

Van grip naar dip

Dag 2 is al bijna voorbij als ik met Johan op de laptop naar mijn beste foto’s van vandaag kijk. Ik heb ze na het avondeten snel geselecteerd en ik ben redelijk tevreden. Met nog ruim anderhalve dag te gaan moet het project kunnen slagen. Als ik, best wel trots, de foto van de strandloper laat zien reageert Johan met: “De beweging zit er zeker in maar kijk, de vogel loopt achteruit, zo lijkt het”. Ik zie het nu ook. De vervaging van de vogel zit niet aan de achterkant maar juist aan zijn voorkant waardoor hij achteruit lijkt te lopen. Teleurgesteld concludeer ik dat de eerste dag uiteindelijk toch minder bruikbare foto’s heeft opgeleverd dan gehoopt en mijn gevoel van grip op het project maakt langzaam plaats voor een dip. Heb ik het mezelf misschien te moeilijk gemaakt?

Een beeld waar ik tevreden over ben maar niet met de gewenste beweging (600mm; 1/1250s bij F7.1; ISO1000). Fotograaf: Erik Nevels

Dag 3, met twijfels op pad

Ik sta op met de vraag: “houd ik vast aan mijn plan of pas ik het aan?” Ik ben er nog niet uit. De resultaten tot nu vallen me tegen en ik heb nog maar anderhalve dag te gaan. Ik ga op pad en neem me voor snel een besluit te nemen. Als ik even later naar het einde van de steiger bij de haven loop zie ik het bijna drooggevallen wad. Ook al past dit fraaie beeld niet in mijn project, ik maak er toch een foto van. De lepelaar die ik ondertussen heb gespot loopt richting een rode boei. Snel verwissel ik mijn groothoek- voor mijn telelens en ben net op tijd om af te drukken. De combi van beide foto’s brengt me zowaar op een idee.

Terwijl ik terugfiets om te gaan ontbijten besluit ik mijn project aan te passen. Ik ga me beperken tot fotograferen aan het wad met als doel minimaal 5 fotocombi’s: ‘Zoom uit – zoom in’.

Zoom uit (17mm; 1/25s bij F9; ISO 250). Fotograaf: Erik Nevels
Zoom in (600mm; 1/1000s bij F6,3; ISO 1000). Fotograaf: Erik Nevels

Dag 4, ik daag mezelf weer uit

Ik ben vroeg uit de veren en met al meerdere geschikte combi’s op de harde schijf daag ik mezelf uit er vandaag nog een paar bij te maken. Een plek waar ik naar toe wil, had ik gisteren al ontdekt en gefotografeerd. Niet tevreden over de ‘zoom uit’- foto’s heb ik vandaag nog de kans die te verbeteren, zeker nu de luchten veel dynamischer zijn.

Gebroken grond (17mm; 1/2s bij F14; ISO 100). Fotograaf: Erik Nevels
Een stapje maar (90mm; 1/60s bij F4,5; ISO 100). Fotograaf: Erik Nevels

Het slotakkoord

Omdat ik de late middagboot naar de vaste wal neem heb ik nog tot ruim 2 uur de tijd voor de laatste foto’s van het wad. Het modderige pad voert me naar een weids landschap van zeekraal dat intens donkerrood kleurt. Ik geniet! Dit is het passende slotakkoord voor mijn project, ook omdat de detailfoto die ik vanmorgen van de zeekraal maakte prima kan dienen voor mijn laatste combi ‘zoom uit – zoom in’.

Intens donkerrood (17mm; 1/60s bij F14; ISO 100). Fotograaf: Erik Nevels
Zeekraal met mosselen, allebei lekker! (90mm; 1/125s bij F3,2; ISO 100). Fotograaf: Erik Nevels

Bijna 3 maanden later, 5 december 2021

Ik ga er eens rustig voor zitten. De pakketbezorger heeft me zojuist het fotoboek dat ik heb laten maken van mijn masterclass-avontuur overhandigd. Hoewel ik de inhoud, 16 foto’s die samen het verhaal van een dag op het wad vertellen, natuurlijk ken, ben ik toch reuze nieuwsgierig naar het resultaat in boekvorm.

Als ik na ongeveer 5 genietminuten het boek dichtsla ben ik uiteindelijk meer dan tevreden en zelfs oprecht trots op mezelf. Ik draai het boek weer om en roep mijn vrouw: ‘Wil je even komen mee genieten?’

Boek (51mm; 0,8s bij F5,0; ISO 100). Fotograaf: Erik Nevels

 


 

Wat zijn jouw plannen voor 2022? Waarin wil je je verder ontwikkelen? Wat mag jouw fotografie voor jou of je directe omgeving betekenen?

Een fotoproject is dan een mooie vorm om hier uiting aan te geven. Door projectmatig te werken, breng je focus aan op je jaardoel. En als je dat doel weet te bereiken, dan levert dat weer een enorme voldoening op en een goed gevoel over je eigen prestaties.

Zou je graag begeleiding willen bij het maken van een fotoproject? Of überhaupt je identiteit als fotograaf willen ontwikkelen? Dan is het jaarprogramma ‘Grip op Groei’ echt iets voor jou!

Geef een reactie

3 reacties

  1. Ha Erik, ik heb je boek gelukkig al wel kunnen zien en kan zeggen dat het zéér de moeite waard is! En nog leuker is om hier te lezen over je zoektocht, je dips en vooral je grips en dan vooral de persoonlijke manier waarop je dit alles beschrijft. Hoop nog veel colums van jou te mogen lezen!

  2. Mooi Erik,

    Goed beschreven wat een zoektocht fotografie en een project in het algemeen vaak kunnen zijn. Het komt aan op volharding en aanpassingsvermogen. Dat heb jij heel goed laten zien. Gefeliciteerd met het resultaat!

  3. Erg leuk om je verhaal nog eens te lezen. Bij de presentatie in december was het al gaaf (altijd spannend bij deze workshop..). Ik hoop het album ook nog eens in het echt te mogen zien. Was nu helaas wegens alle maatregelen niet mogelijk.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

3 reacties

  1. Ha Erik, ik heb je boek gelukkig al wel kunnen zien en kan zeggen dat het zéér de moeite waard is! En nog leuker is om hier te lezen over je zoektocht, je dips en vooral je grips en dan vooral de persoonlijke manier waarop je dit alles beschrijft. Hoop nog veel colums van jou te mogen lezen!

  2. Mooi Erik,

    Goed beschreven wat een zoektocht fotografie en een project in het algemeen vaak kunnen zijn. Het komt aan op volharding en aanpassingsvermogen. Dat heb jij heel goed laten zien. Gefeliciteerd met het resultaat!

  3. Erg leuk om je verhaal nog eens te lezen. Bij de presentatie in december was het al gaaf (altijd spannend bij deze workshop..). Ik hoop het album ook nog eens in het echt te mogen zien. Was nu helaas wegens alle maatregelen niet mogelijk.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Erik Nevels

Erik Nevels

Erik Nevels is verknocht aan fotograferen in de natuur. Met de verhalen achter zijn foto's deelt Erik zijn enthousiasme voor de natuurfotografie graag met anderen.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: