HOME < VERDIEPING < ACHTERGROND
Achtergrond

Minimalistisch Deltalandschap

Geboren en getogen aan de rand van de Peel, voel ik mij thuis bij bos, zand, heide en vennetjes. Ik had daarom vroeger weinig met het Zeeuwse en Zuid Hollandse landschap. Ik dacht dan aan zware klei en aan een saai, vlak en soms troosteloos landschap waar -zoals Boudewijn de Groot al zong – de eenzame fietser kromgebogen over zijn stuur, tegen de altijd aanwezige wind in moest fietsen. Nee, liever verbleef ik in het gevarieerde landschap van het bourgondische Brabant waar ’het licht altijd brandt’.

zeeland
Grevelingenmeer vanaf de Grevelingendam. Fotograaf: Pieter Egelmeers

Ik had het echter mis met mijn mening over Zeeland. De laatste 18 jaar ben ik woonachtig in het westen van Brabant en steeds vaker steek ik de grens met Zeeland over. De prachtige lijnen in het landschap die overgaan in water maar ook in prachtige wolkenformaties. De weidsheid, de stilte en natuurlijk de duinen, stranden en zee. Het is jammer dat de windmolens het landschap er steeds meer aantasten met hun torenhoge wieken. Ik ben ook een stroomgebruiker dus snap het wel, maar je moet tegenwoordig erg je best doen om landschapsfoto’s te maken waar ze niet hinderlijk in de weg staan.

Zeeland
Windmolens op de Philipsdam. Weer een horizon weg. Fotograaf: Pieter Egelmeers

Graag zoek ik de stille plekken op, liefst ´s-ochtends vroeg voordat de rest van Nederland naar buiten komt, zodat ik het landschap voor mijzelf alleen heb. Liefst maak ik dan opnames met weinig in beeld, die de rust en stilte uitstralen die ik voel, maar toch ook voldoende zeggingskracht hebben. Zeeland is bij uitstek de provincie om dat te doen. Voor vogelfotografie is het natuurlijk ook een paradijs, maar dat doen anderen al. Ik heb mij daar nog niet aan gewaagd.
Ik heb een paar favoriete plekken waar ik regelmatig kom voor mijn minimale plaatjes. Er zijn nog veel andere mooie plekken ook, maar op deze plekken kom ik steeds weer terug. Het strand bij “De Kwade Hoek” op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee tel ik ook daarbij. Het is wel geen Zeeland maar maakt ook deel uit van de Delta. Het is een rustig en gevarieerd strand met een fraai aangrenzend natuurgebied. De zee en het klimaat hebben veel invloed op het landschap waardoor het er elke keer weer anders uitziet.

Zeeland
Strand bij “de Kwade Hoek” Fotograaf: Pieter Egelmeers

Windstille, mistige ochtenden waar de vroege zon door de mist heen probeert te prikken leveren vaak fraaie beelden op, vooral als je een telelens gebruikt en het ochtendlicht overweldigend op beeld verschijnt. Onderstaande opname van Zierikzee is genomen met een zoomlens op 400 mm. Het lijkt alsof de hele hemel roze is gekleurd maar dat is een vertekend effect doordat de telelens slechts een klein stukje van de omgeving laat zien. Ik sta hier op de dijk bij Plan Tureluur op ca. 5 km afstand van Zierikzee met de Oosterschelde er tussenin. Ook een favoriete plek van mij.

zeeland
Uitzicht op Zierikzee vanaf plan Tureluur. Fotograaf: Pieter Egelmeers

Onderstaande foto is vanaf vrijwel dezelfde plek maar dan op een windstille avond. De zon deed haar best zich te laten zien door de aanwezige bewolking heen en daardoor kon ik haar prima fotograferen zonder dat ik last kreeg van uitgebeten wit. Een lijn, 2 vogels en de zon, meer is het niet. Voor mij werkt dit, voor een ander wellicht niet. Het is een kwestie van smaak.

zeeland
Zon boven Oosterschelde. Fotograaf: Pieter Egelmeers

Een ander plekje waar ik graag kom, maar waar door de vele nieuwe windmolens bij de Philipsdam de schoonheid een beetje verloren is gegaan, is de Grevelingendam. Je kan vanaf daar, met wat moeite, naar alle 4 windrichtingen kijken met water voor je. Ideaal, als je de zon of de wolk die je wilt fotograferen boven het water wilt hebben.
Bij een dieporanje zonsondergang heb ik vanaf de dam het Grevelingenmeer gefotografeerd met een 10-stops grijsfilter waarmee, door een lange sluitertijd, de golven vervaagden. De horizon spiegelde fraai in het water. Boven de zon hing een zware bui waardoor het licht nog sterker naar beneden werd gekaatst. Een bijna abstract beeld met weinig ingrediënten, maar ik was er blij mee.

zeeland
Grevelingenmeer vanaf de Grevelingendam. Fotograaf: Pieter Egelmeers

Ook tref je de mooiste wolkenformaties in Zeeland en kan je deze goed vastleggen boven een landschap met weinig storende elementen. Een hagelbui als hieronder kan je zo in volle glorie vastleggen boven het water van de Oosterschelde en toch blijft het beeld voor mij een eenvoud uitstralen die ik zoek.
Zo zijn er vele plekjes in de Delta waar je prachtig de stilte kan fotograferen. Het is daarnaast zelden dringen met andere natuurfotografen voor het beste plekje.
De Zeeuwse en Zuid-Hollandse Delta is een prachtig stukje Nederland met een heel eigen landschap dat zeker niet saai te noemen is. Ik moest alleen anders leren kijken. Ik kom er graag!

zeeland
Een forse hagelbui bij de Plompe Toren, Burghsluis. Fotograaf: Pieter Egelmeers

Deel dit artikel


11
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Hoi Pieter,
  Mooie foto’s man.
  En zeker bedankt voor de inspiratie !
  Vriendelijke groeten,
  Johan

  PS.Misschien dat ik wat terug kan geven ?
  https://www.flickr.com/photos/110072914@N05/
  Het zal duidelijk zijn dat ik uit die omgeving kom. 😉

  1. Door Pieter op 20 december 2019 om 19:38

   Dank je Johan voor je fijne reactie. Leuk om te zien dat je veel landschappen in dezelfde omgeving fotografeert. Een mooi portfolio.
   groeten, Pieter

 2. geweldig mooie foto’s.

 3. Door Jacob op 6 januari 2019 om 09:15

  Mooie foto’s alleen jammer dat er niet op staat dat het met of zonder filters word gefotografeerd.

  1. Door Pieter op 6 januari 2019 om 10:43

   Ik fotografeer landschappen vrijwel altijd met polarisatiefilter en grijsfilter(s). De grijsfilters gebruik ik mn om het beperkte dynamische bereik van de camera te compenseren of om langere sluitertijden te verkrijgen. Het hangt van het licht af waar ik voor kies. Mvg Pieter

 4. Door Frank Van de velde op 5 januari 2019 om 22:33

  Prachtige kleuren, “eenvoudige” minimalistische foto`s. Schitterend! Mvg Frank

 5. Even een correctie: het is niet de Stompe toren maar de Plompe toren. Prachtige foto’s van bekende plekken voor mij. (ik woon in Zierikzee)

  1. Door Pieter op 6 januari 2019 om 10:39

   Bedankt voor de correctie Nel. Even niet goed opgelet. Mvg Pieter

 6. Door Pieter op 5 januari 2019 om 19:33

  Dank je wel voor jullie leuke reacties!

 7. Door Nelleke op 5 januari 2019 om 10:52

  Prachtige foto’s! Genoten van de rust die ze uitstralen!

 8. Mooie platen, leuke serie. Goed om te zien dat er nog plekken in NL zijn waar je dit soort platen kunt maken in alle rust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *