Menu

Onderdeel van Pixfactory

Misja Smits

Misja Smits (1971) is altijd al bezig geweest met fotografie. Sinds 2002, aangestoken door haar partner en natuurfotograaf Edwin Giesbers, legt zij zich voornamelijk toe op natuurfotografie. Vanaf 2005 kwam zij er al doende achter dat de macrolens steeds meer haar favoriet werd. Ze ontwikkelde zich tot een talentvolle macrofotograaf en een groeiende groep liefhebbers waardeert haar sprookjesachtige beelden met rijk kleurgebruik, of juist haar verstilde beelden met minimaal kleurgebruik.
Kleurrijke macro opname van een paddenstoel met herfsttinten. Fotograaf: Misja Smits

Misja, waarom macrofotografie?

Het mooie van de macrolens is, dat je een verrassende wereld ontdekt die je met het blote oog niet ziet. Het is heerlijk om zo je eigen wereld te creëren waarin je telkens nieuwe mogelijkheden tegenkomt..

Welke mogelijkheden bedoel je?

Bij fotografie let je normaal gesproken altijd op voldoende scherpte, maar ik heb ontdekt dat onscherpte net zo belangrijk is. Daarom werk ik het liefst met een flink open diafragma. In het onscherpe bereik vervaagt de omgeving en vloeien kleuren in elkaar over. De kleuren in voor- en achtergrond zijn voor mij net zo goed van belang als het hoofdonderwerp zelf. Hieraan besteed ik dan ook veel tijd bij het maken van een foto.

Hoe bereid je je voor?

Vaak bezoek ik een gebied en zie wel wat ik tegenkom, de voorbereiding is dan maar minimaal. Belangrijk is dat ik alle tijd heb, even een uurtje tussendoor werkt bij mij niet. De laatste tijd besteed ik wel wat meer tijd aan voorbereiding omdat ik nu meer insecten fotografeer. Dat vereist meer verdieping in de vindplaatsen, tijd van het jaar en het tijdstip wanneer je ze vinden en benaderen

Hoe ga je te werk?

Op de plek waar ik bijvoorbeeld een paddenstoel wil fotograferen, bekijk ik de omgeving heel goed om mooie voor- en achtergronden te creëren. Indien nodig, richt ik de omgeving af en toe ook in, haal storende takjes weg en voeg mooi gekleurde blaadjes toe. Die zie je later als kleurtonen terug in voor- en achtergrond. Vaak neem ik onderweg al kleurige (herfst)blaadjes en dergelijke mee om later op de dag te gebruiken bij een opname.

Wat heb je bij je als je op pad gaat?

Ik neem altijd mijn fototas met alles erin mee (Nikon D610 body met lenzen variërend in het zoombereik van 20 tot 300 mm), al gebruik ik soms nog niet de helft. Belangrijk zijn mijn hoekzoeker, statief, een wit velletje papier dat ik soms als achtergrond gebruik, zaklampjes om bijvoorbeeld paddenstoelen mee uit te lichten, wat satéprikkers, wasknijpers en natuurlijk mijn parapluutje.

Een paraplu! Bang voor de regen?

Haha, nee hoor, die gebruik ik om mijn onderwerp uit de zon te houden. Vaak komt het hoofdonderwerp beter tot zijn recht als het in de schaduw ligt. Zonlicht zorgt voor harde lijnen en schaduwen, wat vaak negatief uitpakt voor de vorm en kleur. Voor- en achtergrond mogen soms juist wel zonlicht vangen omdat hier door het gebruik van onscherpte de lijnen en schaduwen verzacht worden.

About my dreams 2013. Veluwe; 9-10-2013 14.34u; Misja Smits; Nikon D600 met Tamron SP 90mm macro F/2.8 DI VC USD; 1/200s bij f/3.5; ISO 800; uit de hand met hoekzoeker DR-6; twee zaklampjes.
About my dreams 2013. Fotograaf: Misja Smits

En die satéprikkers?

Die gebruik ik om bijvoorbeeld gekleurde blaadjes in voor- en achtergrond in de juiste stand vast te zetten. Niet alleen de kleur maar juist ook licht is belangrijk voor een mooie achtergrond, het maakt veel uit hóe het licht er op valt. Soms beschijn ik delen in de achtergrond met mijn zaklamp. Ik beweeg ook voortdurend met mijn camera om de mooiste invalshoek te vinden. Een kleine verschuiving kan snel een heel ander beeld opleveren. Als het even kan zonder statief, want dat maakt me minder flexibel.

Moet je nog veel nabewerken op de computer?

Nee, weinig. Ik fotografeer in RAW en dan kan ik in mijn computerprogramma gemakkelijk kleuren en curves aanpassen tot het voldoet aan het beeld dat ik in mijn hoofd had in het veld.

Wat kenmerkt jouw stijl?

Ik zoek rust en duidelijkheid in mijn foto’s. Rust wil ik creëren door de vele onscherpte, en duidelijkheid door een duidelijk scherp hoofdonderwerp. Op deze manier laat ik graag die mooie eigen macrowereld zien waar ik zo graag in ronddwaal.

Welke tips heb je voor iemand die zich als macrofotograaf wil ontwikkelen?

Volg je hart, doe wat je het leukste vindt, en laat je niet teveel leiden door regeltjes of meningen van anderen.

En je eigen ambitie?

Mezelf voortdurend verder ontwikkelen is voor mij belangrijk. Ik heb daarbij geen vastomlijnd doel, maar wel wil ik steeds weer nieuwe wegen vinden en niet in herhaling vervallen. Ik wil mezelf blijven verrassen. Maar bovenal lekker genieten van het buiten zijn in de natuur en genieten van mijn eigen droomwereld.

Meer werk van Misja Smits kun je zien op haar site.

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: