Menu

Onderdeel van Pixfactory

Mondiavisueel multimedia presentatie Paradijs Aarde van Jan Vermeer

Na een spontane uitnodiging van Jan Vermeer, bevond ik me, evenzo spontaan, afgelopen zaterdagavond ineens in een rood theaterstoeltje in Houten. Klaar voor een 'professionele multimediapresentatie' van Mondiavisueel. Mijn allereerste, dus eerlijk gezegd had ik geen idee wat ik me erbij moest voorstellen....
Rio Tinto Spanje
Rio Tinto Spanje Fotograaf: Jan Vermeer

Aards Paradijs

Jan Vermeer en een nieuwsgierige olifant
Jan Vermeer en een nieuwsgierige olifant Fotograaf: Jan Vermeer

Veel gelegenheid om daar mijn hoofd over te breken was er ook niet. Al binnen een paar minuten stond ik op een ijs-en ijskoude ochtend naar een Japans winterlandschap met een dampende rivier vol kraanvogels te kijken. En bij de aanblik van deze fantastisch vormgegeven vogels in prachtig ochtendlicht, bevonden mijn gedachten zich al snel in verre oorden.
Jan neemt zijn publiek mee op zijn persoonlijk zoektocht naar het aardse paradijs, maar schroomt ook niet de minder paradijselijke elementen te delen. Bekende idyllische plaatjes worden in een lichtelijk ander perspectief dan gebruikelijk geplaatst. Juist dit eerlijke, realistische beeld van wat reisfotografie nu echt behelst, geeft de voorstelling dat laagje extra.

Wilde zwanen in Hokaido
Wilde zwanen in Hokaido Fotograaf: Jan Vermeer

Meerdere dimensies

De presentatie is, anders dan nog wel eens het geval kan zijn op fotofestivals, geen ééndimensionale plaatjesshow. Ook beelden van het – soms ronduit onsmakelijk ogend – voedsel, de eigenaardigheden van de inwoners, de lange stoffige en hobbelige wegen en niet altijd even luxe verblijfplaatsen, worden in geuren en kleuren gedeeld. Ondersteund door muziek uit het betreffende land en live anekdotes van Jan zelf krijg je vanzelf dat ‘Ohja, dát is reizen’ -gevoel. Zo krijgt Paradijs Aarde een mooi, compleet karakter.

Bevroren waterval China
Bevroren waterval China Fotograaf: Jan Vermeer

Gedurende een kleine 2 uur, liet ik me gewillig meevoeren naar de moeilijk vindbare reuzenpanda’s, naar apen met een tikje teveel lipfillers, laaglandgorilla’s in Congo en Rwandese berggorilla’s. En ik snorkelde mee tussen de best indrukwekkend grote haaien. Ook dichter bij huis liet ik me graag verrassen door een geweldig mooi gekleurde rivier, die niet alleen fotografen trekt, maar zelfs de NASA al jaren voor raadselen stelt. En Jan weet waarom!

Rio Tinto Spanje
Rio Tinto Spanje Fotograaf: Jan Vermeer
Stompneusaap
Stompneusaap – ook wel Michael Jackson Monkey genaamd Fotograaf: Jan Vermeer

Stof tot denken

Na in die paar uur de halve wereldbol – met haar grote en kleine paradijsjes- overgevlogen te zijn, sta ik weer in het theater, waar ik nog even napraat met Jan die opgelucht en tevreden van zijn biertje geniet. Jan is duidelijk meer dan enkel plaatjes- en praatjesmaker en laat ons niet achter met een enkel een hoop fijne beelden op het netvlies, maar ook met iets dat dieper gaat dan dat…..
Maar daar kan Jan veel beter zelf over vertellen!

Mondiavisueel, Jan Vermeer Photography
Kaaiman Fotograaf: Jan Vermeer

Mondiavisueel

Wil je met Jan Vermeer mee op zoek naar Paradijs Aarde? Dat kan. Er zijn nog voorstellingen in 2016 en 2017.
En ook collega Chris Stenger is aangesloten bij Mondiavisueel en op dit moment is zijn multimediapresentatie over Namibië te bewonderen.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: