Menu

Onderdeel van Pixfactory

Mosje in de sneeuw

Macrofotografie is een prachtige tak van sport en een van de grote voordelen van macro is dat je al voldoende interessante onderwerpen kan vinden in een hele kleine straal om je huis. Je tuin is natuurlijk een erg geschikte locatie, maar ook een willekeurig muurtje met wat mosjes of een grasveldje achter het huis met madeliefjes of gevallen herfstbladeren is een prima plek om je even uit te leven.
ijsmosje
Fotograaf: Johannes Klapwijk

Parkeerplaats?

Ook bij macrofotografie ben ik van het uitgebreid voorbereiden, plannen en bedenken van foto’s. En door die planning heb ik ook een lijstje met beelden die ik lekker in de buurt uit kan voeren, voor wanneer de thuissituatie weinig ruimte laat om er echt even op uit te gaan. Zo heb ik onder andere de mosjes die achter bij ons op de muurtjes langs de parkeerplaats groeien op de lijst staan. In de winter zijn de onderwerpen wat schaarser, dus in grauwe en donkere tijden zijn kleurrijke, bloeiende sporenkapsels van mossen als het gewoon muursterretje of het purpersteeltje ideale onderwerpen.

Wensenlijstje

Naast een lijstje van onderwerpen die je kunt fotograferen is het ook handig om na te denken over de omstandigheden: een kleurrijk mosje dat op een muur groeit is mooi, maar de bakstenen waartussen ze groeien zijn wat mij betreft niet per se fotogeniek. Dus zo kom je tot de conclusie dat een dun laagje sneeuw net even een grafisch interessante ondergrond kan geven tijdens het fotograferen.

Gecombineerd met dat de weg opgaan met sneeuw altijd wat tricky is, had ik mosjes in de sneeuw al een poos op mijn wensenlijstje staan. En aangezien ik een liefhebber ben van bokeh en grafische effecten het liefst een combinatie van half smeltende sneeuw (dat schittert lekker) en een zonnetje (tegenlicht doet de kleuren van half transparante mosjes prachtig tot hun recht komen).

Frustratie

Een paar weken geleden was het dan zo ver: er lag sneeuw, de zon kwam er door en helaas had ik geen tijd om echt de natuur in te trekken. Sterker nog, mijn vrouw was aan het werk, dus ik kon niet eens weg. En met 2 kleine kinderen onder mijn hoede moet je niet willen gaan fotograferen, dat levert aan hun en aan mijn kant alleen maar frustratie op. Gelukkig kwam een vriend die dag nog even wat ophalen en was bereid even een kwartiertje op de koters te passen. Ik had thuis al even een tussenring en mijn macrolens gemonteerd en kon dus direct aan de bak.

mosje
Binnen tien minuten kon ik het onderstaande beeld maken waar de smeltende sneeuw een mooi abstracte ondergrond vormt en het mosje extra abstract word afgebeeld. Fotograaf: Johannes Klapwijk
Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: