Menu

Onderdeel van Pixfactory

Muggen, muggen, overal muggen

Steekmug in het warme ochtendlicht prikt in de duim van de fotograaf.
Steekmug in het warme ochtendlicht prikt in de duim van de fotograaf.

Het is in grote delen van het land nat, erg nat zelfs. Overal staat water, terwijl de temperaturen best aardig zijn. Een ideale periode voor muggen is aangebroken, want zij gebruiken ondiepe plasjes met stilstaand water als voortplantingsbiotoop. Er is een speciale website die een verwachting geeft voor de mate van overlast door muggen. Hier kun je ook je eigen ervaringen kwijt.

Maar hoe wapen je je nu tegen die rotbeestjes?

  • De meeste steekmuggen zijn ’s nachts en in de avond actief. De avond mijden levert dus al een groot voordeel op. Toch blijven er overdag, zeker in moerasgebieden, genoeg muggen over.
  • Draag kleding met lange mouwen en pijpen. Hoe dikker de stof, hoe lastiger je het voor ze maakt. Is het buiten warm, dan zul je enig zweet op de koop toe moeten nemen. Denk ook om hoofd en handen. Er zijn speciale muggenhoedjes, niet echt sexy, maar buitengewoon effectief. Meestal is dat bij ons niet echt nodig, maar wie in deze periode naar Lapland reist, doet er goed aan om dergelijke kledij mee te nemen.
  • DEET is een middel dat onder andere muggen weghoudt. De laatste tijd staat DEET in negatief daglicht omdat het mogelijk ons zenuwstelsel aantast, een weinig prettige gedachte. Ook tast het middel het plastic van de camera aan… Er bestaan alternatieven, zoals lemon eucalyptus olie. Het loont de moeite te experimenteren met deze natuur- (en lichaams)vriendelijke alternatieven.
  • Gebruik je een afweermiddel, vergeet dit niet na verloop van tijd opnieuw aan te brengen. Door zweet of regen verdwijnt het van je lichaam.
  • Thuis zorg je uiteraard voor horren in ramen en deuren. Woon je in een muggenrijk gebied, plant dan eens een walnoot in de tuin. Muggen hebben er een hekel aan. Een tak in het venster hangen houdt de muggen ook buitenshuis.

Eerder schreven we al over 11 muggenfeiten en fabels op deze website.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u