Mystieke sferen in de herfst

Herfst, grote kans op mystieke sferen. Fotograaf: Hans Brongers

Mystieke sferen in de herfst. Naast prachtige herfstkleuren en paddenstoelen kent de herfst nog iets wat zeker de moeite waard is om te fotograferen. De herfst is namelijk ook de periode van mystieke sferen. Hoge luchtvochtigheid en ruime verschillen tussen dag- en nachttemperatuur verhogen de kans op mist en nevel. Ingrediënten waar menig natuurfotograaf graag vroeg zijn bed voor uit komt.

Nevel en mist

Nevel en mist ontstaan wanneer de temperatuur afkoelt tot het zogenaamde dauwpunt. Dit is het punt waarbij het vocht in de lucht begint te condenseren tot druppeltjes. De hoeveelheid druppeltjes in de lucht maakt dat er nevel of mist ontstaat. Bij nevel is de concentratie van druppeltjes in de lucht relatief laag. Het zicht is dan wel beperkt, maar je kunt verder zien dan 1 kilometer. Bij grotere concentraties neemt het zicht af tot minder dan 1 kilometer. Op dat moment spreken wij van mist.

Mystieke sfeer. Fotograaf: Hans Brongers

Stralingsmist geeft de mystieke sfeer

Stralingsmist ontstaat ’s morgens vroeg en zorgt voor die mooie mystieke sfeerbeelden. Deze stralingsmist ontstaat, zoals het woord al zegt, doordat het nog warme aardoppervlak haar warmte uitstraalt naar de luchtlaag erboven. Deze koelt af en het vocht in de lucht condenseert tot een neveldeken net boven het aardoppervlak. Door de langere nachten in de herfst duurt deze afkoeling ook langer. De kans dat de mist langer blijft hangen is dan ook groter. Een heel klein beetje wind zorgt daarnaast voor een verspreiding van de afgekoelde luchtlaag.

Hieronder enkele tips

Fotograferen in mist of nevel is niet moeilijk wanneer je rekening houdt met een aantal zaken.

  • Plaatselijk
    Houd er rekening mee dat stralingsmist plaatselijk kan voorkomen. Zo kan het gebeuren dat je onderweg naar jouw fotolocatie geen nevel of mist ziet, maar deze wél daar is waar je naartoe gaat. Plaatselijk kan ook betekenen dat er boven water mist is en boven land niet of juist andersom.
  • Een driepoot statief
    Het gebruik van een driepoot statief is aan te bevelen om zo bewegingsonscherpte te voorkomen. Per slot van rekening is er ’s morgens sowieso minder licht en bij mist nog minder. Bovendien wil je natuurlijk met een zo laag mogelijke ISO-waarde fotograferen.
  • Meer diepte
    Een foto gemaakt in de mist of bij nevel kan nogal eens ‘plat’ zijn. Een zichtbaar element op de voorgrond meenemen in je compositie geeft dan de nodige diepte aan je foto.
  • Rust in de foto
    Het fotograferen in het bos leidt niet zelden tot onrustige beelden. Mist kan de nodige rust in deze onrust brengen. Reden dus om juist bij mist het bos in te gaan.
  • Handmatig scherpstellen
    De autofocus kan bij het fotograferen in de mist moeite hebben met scherpstellen. De autofocus heeft op het scherpstelpunt namelijk een zekere mate van contrastverschil nodig. Bij mist kunnen deze contrastverschillen tot een minimum beperkt zijn. In dat geval is handmatig scherpstellen de enige oplossing.
  • Inzoomen op de mist
    Als de mist verder van jouw standpunt af is, is inzoomen de enige manier om de mist naar je toe te halen. Er naartoe lopen heeft geen zin, want de mist verplaatst zich als het ware met je mee.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u