Menu

Naar Malta of naar Texel?

We twijfelen of we zomertortels gaan afknallen op Malta, of een weekendje vogels fotograferen op Texel. We kiezen voor het laatste. Vliegschaamte wint het. Of is het omdat de vliegtickets zo prijzig zijn geworden?
Kluut: ophoepelen!
Kluut: ophoepelen! Fotograaf: Chris van Rijswijk

Zittend pissen

Net als vorig jaar doen Jaco, Siebe en ik ons jaarlijkse mannenweekend op Texel. Vol gas vogelen en vogels fotograferen. Nee, de vrouwen blijven thuis. Mag de man zijn hobby bedrijven? Het hele jaar hoor je ons niet klagen dat we thuis zittend moeten pissen en zetten we zonder al te veel te mopperen de vuilnisbak buiten. Mogen we dan één weekend ons ding doen!? Beetje vogelen, naakt worstelen, biertje drinken en hardop boeren. Zonder dat iemand daar gelijk iets van zegt, of iets van vindt.

Tegeltjeswijsheid

En wat die duiven afschieten betreft, dat is natuurlijk een geintje. Alhoewel, of je nu een vogel fotografeert of een schot hagel in zijn bast pompt, ik zie overeenkomsten. Elke natuurfotograaf zal dit politiek correct ontkennen. Ik niet. De vogelfotograaf van nu is de jager van toen. Zet dat maar op een tegeltje! Of in zo’n magazine over moeilijke natuurfoto’s, ingewikkelde nabewerkingen, gepsychologiseerde verhalen achter de foto, abstracte macro’s en wazige landschapsfoto’s.

Make it blurry, call it art. Ammehoela!

Kluut: high-key.
Kluut: high-key. Fotograaf: Chris van Rijswijk

Een overijverige boswachter

Maar goed, naar Texel dus. De taakverdeling is niet ingewikkeld. Ik rijd, Jaco en Siebe zorgen voor bier en knakworsten. Meer heb je niet nodig. Nee. We slapen in een andere accommodatie dan vorig jaar. Daar waar we vorig jaar bivakkeerden mogen we niet terugkomen. Wat nou weer? Iets met overtreden van het reglement of zo. Wisten wij veel dat je niet om drie uur in de nacht een beetje muziek mag maken. Dat ze moeilijk doen over een paar kapotte meubeltjes. Over een lege minibar. Dan niet. Hup naar de buren. Ja toch!

We krijgen het nog aan de stok met een overijverige boswachter, omdat we pootje baden in het Wagejot. Mag dat ook al niet? Verder geen noemenswaardige incidenten.

Kluut: Ja, de boel is weer veilig.
Kluut: Ja, de boel is weer veilig. Fotograaf: Chris van Rijswijk

De Nachtwacht

We fotograferen wat vogeltjes: kluutje hier en daar, kiekje van een kiekendief en we jatten ten slotte nog de opgezette zeearend uit de etalage van het Vogelinformatiecentrum. Aangekomen bij de auto blijkt de vliegende deur niet helemaal in de auto te passen. Met een heggenschaar knippen we links en rechts een stukje van de vleugel af. Dat lijkt raar, maar met de Nachtwacht hebben we dit toch ook gedaan!?

Kluut: Tegenlicht wint het altijd.
Kluut: Tegenlicht wint het altijd. Fotograaf: Chris van Rijswijk

En voor je het weet zit je weer braaf thuis op je ‘eigenste’ toilet. Nou, dat was het mannenweekend. Is Feyenoord al landskampioen?

Tenslotte nog dit. Waarom vliegen vogels in het najaar naar Afrika? Omdat het te ver is om te lopen…

Geef een reactie

7 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

7 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Chris van Rijswijk

Chris van Rijswijk

Chris van Rijswijk is een Rotterdamse vogelfotograaf, met een voorkeur voor vogels van het hoge noorden.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: