Menu

Nachtfilters

Dacht je met een polarisatiefilter, een tasje vol grijsverloopfilters en enkele stoppers alles wel bij elkaar te hebben op filtergebied? Voor de fotografen die de nachtelijke uren opzoeken bestaat er nog een waardevolle aanvulling, dat is het nachtfilter.
Met het nachtfilter is bij deze foto dat hinderlijke strooilicht geblokkeerd. Fotograaf: Johan van der Wielen

Strooilicht

Zo’n speciaal nachtfilter heeft alles van doen met het alom aanwezige strooilicht. Op momenten dat je denkt een pikkedonker stukje natuur te hebben gevonden weet de sensor jou er feilloos aan te herinneren dat menselijke activiteit aanwezig is in de nabije of verre omgeving. Die activiteit manifesteert zich als een oranje gloed in het eindresultaat.

Witbalans

Achteraf simpelweg de witbalans aanpassen helpt dan niet meer omdat alle andere kleuren dan ook een onnodige correctie meekrijgen. En precies daar hebben enkele producenten van filters iets op gevonden. We praten hier dus niet over een filter dat een kleurtje toevoegt aan jouw foto. Nee, de nachtfilters zijn er speciaal voor gemaakt om dat hinderlijke strooilicht van de bekende natrium- en enkele andere straatlampen weg te filteren. Dat licht wordt werkelijk geblokkeerd terwijl de andere golflengtes wel worden doorgelaten.

Golflengte

Strooilicht heeft een golflengte in het spectrum van 570 nm – 610 nm (nanometer). De verschillende fabrikanten claimen dat hun filters ergens in dat bereik het licht blokkeren. Onderling verschillen de specificaties enigszins, of ze laten deze juist helemaal weg en vermelden alleen dat straatlicht tegen wordt gehouden. Het ontbreken van specificaties maakt het voor ons erg moeilijk om vooraf aan de aanschaf het juiste filter te selecteren.

Strooilicht zoals onze camera’s het registreren. Fotograaf: Johan van der Wielen

 

Gebruikmakend van een nachtfilter wordt het hinderlijke strooilicht geblokkeerd. Fotograaf: Johan van der Wielen

Types

Nachtfilters zijn verkrijgbaar als schroeffilter die je zo op je lens draait maar ook als rechthoekig filter dat je in de bekende filterhouders schuift. Die laatste optie heeft als voordeel dat je het filter makkelijk kan combineren met andere grijsfilters. Mocht je dat al willen. Behalve dat de nachtfilters allemaal licht blokkeren kan het ene filter gevoeliger zijn voor flare dan het andere.

Fabrikanten

Hieronder een opsomming van een aantal fabrikanten van nachtfilters. Er is dus genoeg om uit te kiezen.

Lonely Speck: Pure Night
Haida: Clear Night filter
Kase: Neutral Night
Nisi: Natural Night
Benro: TrueNight
H&Y: PureNight

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: