HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Nat, nat en nog eens nat

Blauwe reigerveren met druppels. Fotograaf: Jaap de Vries

Het is nat, nat en nog eens nat geweest. Na een maand regen zullen veel natuurfotografen er wel even klaar mee zijn, want het is nu aantrekkelijk om met dit weer naar buiten te gaan. Toch leende het natte weer zich wel degelijk voor het schieten van mooie natuurplaatjes. Plassen, een doorweekt landschap, natgeregende dieren, onderwerpen genoeg. Op iets kleiner niveau zijn waterdruppels prachtig om te fotograferen. Die vind je natuurlijk op de ramen, maar voor een extra groen natuurplaatje loont het de moeite om de planten eens af te struinen naar een mooie compositie van plant en waterdruppels.

Natuurlijk kun je op elke plant waterdruppels vinden. Maar op de ene plant blijven ze nou eenmaal mooier en beter liggen dan op de andere. Ver hoef je er in ieder geval niet voor weg. In iedere tuin zijn mogelijkheden genoeg. Denk bijvoorbeeld eens aan een (dennen)boom. Dan hangen de waterdruppels vaak aan de takken/naalden. Dat kan prachtige effecten opleveren. Maar een persoonlijke favoriet, is de vrouwenmantel. Een klein groen plantje, laag bij de grond. Daar blijven de druppels groot en klein prachtig op liggen, wat in combinatie met het blad prachtige plaatjes kan opleveren.

Zoom eens in op een losse druppel, dat kan bijvoorbeeld met een macrolens of fotocamera met macrostand. Let daarbij ook vooral op waterdruppels aan de rand van het blad. Het blad is wat harig en dat kan mooie plaatjes opleveren. Vergeet niet om het plantje eens in het grote geheel te fotograferen. Neem de omgeving van het plantje mee in de foto. Let er daarbij wel op dat de achtergrond niet te rommelig wordt. Fotografeer eens vanaf laag bij de grond of juist van bovenaf, zodat je verschillende plaatjes van het plantje krijgt. En wie weet klimt er nog een beestje op het blad als kers op de taart.

Tips voor het fotograferen in de regen vind je o.a. in de volgende artikelen:

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *