Menu

Onderdeel van Pixfactory

Nationale bijentelling 2022. Tel je ook (weer) mee?

Ook bij honingbijen kun je met een flitser de kleuren van het scherm laten knallen. Zorg dat je met de flitser niet tegen de bloem aan stoot. Fotograaf: Marit van Ekelenburg

Op zaterdag 23 en zondag 24 april a.s. vindt de nationale bijentelling plaats. Doe je ook mee? Jouw deelname draagt bij aan de bescherming van de wilde bij.

De Nationale bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het project wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. Men probeert met de bijentelling zoveel mogelijk over bijen te weten te komen, zodat ze beter geholpen kunnen worden. Hoe meer mensen meetellen, hoe meer informatie er verzameld kan worden. Daarom vraagt men iedereen om aan dit landelijke onderzoek mee te doen.

De bijen worden bedreigd

Van de bijna 360 in Nederland voorkomende bijensoorten wordt meer dan de helft bedreigd. Dit is een groot probleem, want bijen zijn erg belangrijk voor ons. Ze bestuiven namelijk, samen met andere insecten, 80% van alle eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten.

Waarvoor worden de gegevens gebruikt?

Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen landelijk of in bepaalde regio’s toe- of afnemen.

Hoe tel je mee?

Wil je meedoen, dan kun je je inschrijven op de website: Nationale Bijentelling. Voor deelname hoef je geen kennis te hebben over bijen. Op de site staat namelijk een bijengidsje waarmee je de verschillende soorten bijen, hommels en zweefvliegen gemakkelijk kunt herkennen. Ook vind je op de site het telformulier en tips hoe je zelf de wilde bij kunt helpen.

Bron: Nationale Bijentelling

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u