Menu

Onderdeel van Pixfactory

Nationale tuinvogeltelling in Nederland en België

Roodborstje op de uitkijk. Fotograaf: Yvon van der Laan

Het is bijna zover. Volgende week vindt wederom de jaarlijkse nationale tuinvogeltelling plaats in zowel Nederland als België. Uit de telling wordt informatie gehaald die gebruikt wordt ten behoeve van de vogels. Maar, naast het feit dat de vogeltelling erg nuttig is, is het ook erg leuk om te doen. Dit zowel voor jong als oud.

Wanneer

In Nederland vindt de nationale tuinvogeltelling plaats op vrijdag 28, zaterdag 29 of zondag 30 januari. Het is de bedoeling op een van die dagen één keer een half uur lang de vogels in de tuin of op het balkon te tellen. Vliegen de vogels slechts over, dan tellen deze niet mee.

In België vindt de nationale tuinvogeltelling plaats op zaterdag 29 en zondag 30 januari. Het is de bedoeling 15 minuten lang de vogels in de tuin te tellen. Je kunt in het weekend meerdere tellingen doen.

Informatie over hoe er precies geteld moet worden en hoe je het aantal getelde vogels door kunt geven, vind je op de website Vogelbescherming voor Nederland en op de website Natuurpunt vind je de informatie voor België.

Vogels herkennen

Vorig jaar werden onder andere soorten als de mus, koolmees, pimpelmees, merel en vink veel geteld. Vind je het lastig vogels te herkennen of het onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld een koolmees en een pimpelmees kijk dan eens op de sites van de Vogelbescherming en Natuurpunt. Hier vind je overzichten met daarop de meest voorkomende vogels.

Tel je dit jaar ook mee?

 

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u