HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Nationale Tuinvogeltelling

Koolmees.
Koolmees. Fotograaf: Bob Luijks

Tel op 16 of 17 januari 2016 een half uur de vogels in je tuin of op het balkon. Vliegen de vogels alleen maar over de tuin, dan tellen die niet mee. Noteer alle waarnemingen van een soort, maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in je tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je 5 koolmezen door.

Geef de telling door via de app Tuinvogels of via deze website.

Leuk om te weten

  • ’s Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen.
  • Tellen vanaf je balkon? Voor balkontellers gelden dezelfde regels wat betreft tijdsduur (30 minuten tellen), aantallen en overvliegers. Er zijn geen exacte regels tot waar je mag tellen vanaf het balkon, omdat ieder balkon anders is. Maak zelf een realistische inschatting van de ‘telgrens’ en overleg eventueel met de buren om dubbeltellingen te voorkomen.
  • Heb je een beetje hulp nodig bij het herkennen van tuinvogels? Op de pagina Tuinvogels vind je een handig overzicht met de 25 meest voorkomende tuinvogels. Of download de app Tuinvogels van Vogelbescherming voor een uitgebreid overzicht.
  • Wil je de telling eerst op papier noteren, download dan deze handige tellijst en print deze uit.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *