Menu

Onderdeel van Pixfactory

Terugblik Nature Talks Photo Festival 2016

Op één van de meest winterse ochtenden dit jaar, togen we, net als vele andere fotografen, richting Nature Talks Festival. Hoeveel fotografen zullen er knarsetandend achter het stuur gezeten bij het zien van de zo geliefde combinatie van mist, rijp en óók nog eens een irritant roze lucht? Dááág perfecte foto-ochtend, wij gaan verder, want …. Jan Vermeer spreekt en die kunnen we niet teleurstellen!
Zonsopkomst op weg naar Nature Talks Photo Festival 2016
Zonsopkomst op weg naar Nature Talks Photo Festival 2016 Fotograaf: Nils Poldervaart

Nature Talks Photo Festival 2016; van koud naar warm

Gelukkig stelde Jan ons óók niet teleur. Sterker nog, als collegafotograaf deelde hij dit sentiment als geen ander en als een echte pro strooide hij nog wat extra zout in onze wonden door de heerlijkste winterbeelden te tonen. Hierbij fijntjes opmerkend dat we dít dus – as he spoke- misten. (…) Maar, het was lekker warm binnen en Jan slaagde erin met zijn verhalen en foto’s ons die winterse buitenwereld te doen vergeten.

Fotograaf Wim Wilmers fotografeert spreker Jan Vermeer
Fotograaf Wim Wilmers fotografeert spreker Jan Vermeer Fotograaf: Roeselien Raimond

Deze kou werd gevolgd door een warm pleidooi voor het lekker binnenblijven door fotograaf en bioloog Edo van Uchelen. Géén dure vliegreizen of lange kostbare autoritten, maar gratis fotograferen, comfortabel vanaf je eigen bank. Edo voorzag zijn publiek van allerlei nuttige eigentuinfotografietips en enthousiasmeerde de zaal voor aquariumfotografie.

Edo van Uchelen, fotograferend vanaf de bank
Edo van Uchelen, fotograferend vanaf de bank Fotograaf: Roeselien Raimond

Psychologie & kleine kruipertjes

Bart SiebelinkZijn collega en goede vriend Bart Siebelink nam het stokje over en legde de nadruk op het belang van de binnenwereld, de mindset, voor het maken van aansprekende natuurfoto’s. Zaken als psychologie, kunst, muziek, persoonlijke ervaring…..ze kunnen en mogen allemaal in je fotografie terug komen. Inspirerende praat die smaakte naar méér.

Spreker Marianne Brouwer en Deel de Natuur presentator Bas Oosterom
Spreker Marianne Brouwer en Deel de Natuur presentator Bas Oosterom Fotograaf: Roeselien Raimond

Ondertussen zit men in de kleine zalen óók niet stil en als ik kom aangerend vanaf het hoofdpodium blijkt het dringen geblazen bij Marianne Brouwer, één van de sprekers die Deel de Natuur vertegenwoordigt. Haar presentatie bestaat voornamelijk uit beeld…en wát voor beeld. De grappigste spinnetjes en de bijzonderste insecten passeren de revue. Het redden van een illegaal bidsprinkhaantje in de vlindertuin van Artis bleek de aanzet tot een indrukwekkend portfolio dat Marianne een heuse autoriteit op het gebied van kleine-kruipers-fotografie maakt.

Fotoparadijsje & trailcamstelende leeuwen

Spreker Hennie van Heerden met presentator Henkjan Kievit
Spreker Hennie van Heerden met presentator Henkjan Kievit Fotograaf: Roeselien Raimond

Weer teruggekeerd in de grote zaal is het wachten op Hennie van Heerden. Zij pakt het op geheel andere wijze aan: na een korte acte de présence op het podium, laat dit bühne-beest het beeld verder voor zich spreken. En daarmee deed ze de kijker zeker niet te kort. Met een prachtige combinatie van filmpjes, dronebeelden en bekende en minder bekende foto’s deelde ze met ons het paradijsje dat ze samen met haar man Hans tot stand bracht én de juweeltjes die ze rondom haar geliefde plek maakte. (ook) Zonder haar bekende vlotte babbel wist ze de zaal doodstil te krijgen, in positieve zin!

Beedschermfoto presentatie Will Burrard Lucas
Beedschermfoto presentatie Will Burrard Lucas

Aansluitend betrad de wereldberoemde fotograaf Will Burrard Lucas het podium, onder andere bekend van zijn trailcams en de bijbehorend intieme portretten van wilde dieren.
Zijn (Engelstalige) presentatie was vlot en gaf een mooi, eerlijk inzicht in de manier waarop Will Burrard Lucas zijn unieke foto’s tot stand brengt. En bewees dat stekelvarkens ware pioniers zijn 😉

Spreker / natuurfotograaf Willl Burrard Lucas
Spreker / natuurfotograaf Willl Burrard Lucas Fotograaf: Roeselien Raimond

Fotocabaret & ijslandavonturen

Het gevaar van zo’n overdaad aan woord en beeld is dat na een paar uur het onvermijdelijke dipje volgt.

En dan is Ton Döpp de juiste fotograaf op de juiste plaats; de cabaretier onder de natuurfotografen. Met zijn heerlijke droge humor in aangenaam Amsterdamse tongval, slaagt hij erin het ene na het andere lachsalvo door de zaal te laten rollen. Bewonderende ‘aaaawwws’ en gierende lach wisselen elkaar in rap tempo af. Ter afwisseling van de soms wat droge kost, zou een stukje Ton-Döpp-cabaret wat mij betreft een verplicht onderdeel op elk fotofestival mogen zijn!

Presentator Henkjan Kievit en spreker Ton Döpp
Presentator Henkjan Kievit en spreker Ton Döpp Fotograaf: Roeselien Raimond

In de kleine zaal staan Sven Broeckx en Wim Denijs inmiddels klaar om, wederom in een overvolle bak, het publiek mee te nemen langs zowel de kust als het binnenland van IJsland. Het tweetal laat, middels een enorme reeks indrukwekkend mooie landschapsbeelden, zien wát hen telkens weer terugbrengt naar dit bijzondere land en waarom de veelgehoorde uitspraak dat IJsland toch niet zo kleurrijk is volkomen misplaatst is.

Beeldschermfoto presentatie Sven Broeckx en Wim de Nijs
Beeldschermfoto presentatie Sven Broeckx en Wim Denijs

Kunstbarende oefening & tot ziens

Om ook de macrofielen aan hun trekken te laten komen neemt Loes Belovics het woord en vertelt, zoals we al kennen van haar welbekende blog, hoe oefening kunst baart. Zonder opsmuk en in alle openheid deelt zij haar proces in woord en beeld. Loes neemt ruim de tijd om alle vragen uitgebreid te beantwoorden en laat een zeer tevreden publiek achter.

Beelschermfoto van presentatie Loes Belovics
Beelschermfoto van presentatie Loes Belovics
Auteurs en vertegenwoordigers van Natuurfotografie.nl Chris van Rijswijk en Erik Ruiterman
Auteurs en vertegenwoordigers van Natuurfotografie.nl Chris van Rijswijk en Erik Ruiterman Fotograaf: Roeselien Raimond

Al met al een volle dag, waarin we lang niet alles hebben kunnen zien en zeker niet iedereen hebben kunnen spreken. De Xpozer presentatie van de winnaars van de Nature Talks wedstrijd was van hoog niveau. In verschillende ruimtes waren alle denkbare natuurfotografie gerelateerde producten vertegenwoordigd, van fotomagazines tot reizen, rugzakken, statieven en uiteraard was ook Natuurfotografie.nl zelf van de partij.

Kortom: een dag die van zonsopkomst tot zonsondergang tot de nok gevuld was met voor elk wat wils.

Organisatoren Lesley de Beer en Jurgen Sloots met presentator henjan Kievit gefotografeerd door Wim Wilmers
Organisatoren Lesley de Beer en Jurgen Sloots met presentator Henkjan Kievit gefotografeerd door Wim Wilmers Fotograaf: Roeselien Raimond

Lesley de Beer en Jurgen Sloots, bedankt voor het organiseren van dit mooie evenement en Henkjan Kievit voor de kundige presentatie, we’ll be back! (tenzij er sneeuw ligt natuurlijk ;))

 

 

7 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

7 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: