HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Natuurfotografen verenigt u… viva la revolucion!!!

’s Avonds bekijk ik standaard de weersverwachtingen en sta ik altijd nog even buiten te kijken naar de hemel. Bij ook maar de geringste potentie staat de wekker vroeg. Ik probeer een uur vóór zonsopkomst ter plaatse te zijn voor het mooiste licht. Alles geïnstalleerd, statief opgezet, wachtend op het beste licht. En op dat moment wordt mijn gelukzalige gevoel wreed onderbroken… “zo , wat zijn wij hier zo vroeg aan het doen?”

Natuurfotografen verenigt u… viva la revolucion!!!
Mijn plek in de nacht!! viva la revolucion!!! Fotograaf: Johan van der Wielen

Domper van de dag

Ook al is het maandagmorgen, ook al ga ik met groot natuurrespect het veld in, ook al kijk ik altijd uit niet te verstoren, ook al ken ik de fauna ter plaatse ontzettend goed … op dat moment ben ik de grootste crimineel die er rondloopt. Hoe haal ik het in mijn hoofd om vóór zonsopkomst in de natuur te gaan. Juist ik, voorbeeldfunctie, wordt geacht mij aan die (in mijn ogen onbegrijpelijke) regels te moeten houden. Resumé van deze ochtend: mooi licht gemist, fotokans verkeken, rotgevoel, dikke prent en gemeen kijkende BOA.

Altijd weer een magisch moment... de laatste legale seconden voor ik verword tot natuurcrimineel
Altijd weer een magisch moment… de laatste legale seconden voor ik verword tot natuurcrimineel. Fotograaf: Johan van der Wielen

Natuurfotografen zijn moordenaars!

Kan iemand zich de ophef uit 2007 nog herinneren? Twee ‘natuurfotografen’ zouden in de Biesbosch boomkikkers hebben bespoten met vloeibaar stikstof om ze zo makkelijker te kunnen fotograferen. Kop op GeenStijl: ‘Gezocht: Moordende natuurfotografen’ (de link mag u lekker zelf googlen). En zo begon de zoveelste heksenjacht op ons natuurfotografen. Een paar dagen later werd ik – liggend bij een tweetal paddestoelen – door een gedistingeerde oude heer gevraagd of ik een ‘natuurfotograaf’ was. En op mijn toen nog trotse bevestigende antwoord (ik was net fulltime bezig) liep hij weg met de legendarische woorden ‘weer zo’n moordenaar’. Fijn hè, sta je dan met je goede gedrag. Sterker nog vloeibaar stikstof is -196 graden en onmogelijk in een spuitbus mee te nemen. Maar goed, het is erg des Nederlands om je mening te baseren op mediale emotie in plaats zelf feiten te gaan verifiëren …

Heksenjacht op de ‘natuurfotograaf’

En zo lopen we van de ene heksenjacht in de andere; sneeuwuilen gaan dood dankzij ons, evenals de velduilen, wij jagen edelherten op in de Veluwe met fotografische drijfjachten en wij maken selfies met jonge beesten. Ongetwijfeld zitten er kernen van waarheid in, natuurlijk zullen wij in onze gelederen vreemdgangers hebben die het niet zo nauw nemen met ‘verantwoorde natuurfotografie’, maar ik ben ervan overtuigd dat het grootste deel van ‘ons soort mensen’ gewoon heel veel plezier beleeft aan en in de natuur. Helaas worden dergelijke incidenten maar al te graag aangegrepen om ‘de natuurfotograaf’ te weren èn… een extra oogje op ons te houden.

Scandinavië, een verademing voor de natuurfotograaf. allemannsretten: de natuur is van ons allemaal, altijd, op elk moment van de dag!
Scandinavië, een verademing voor de natuurfotograaf. allemannsretten: de natuur is van ons allemaal, altijd, op elk moment van de dag! Fotograaf: Johan van der Wielen

Commercieel medegebruik

Ja lieve kijkbuiskindertjes, als hobbyfotograaf mag u nog wel in de natuur fotograferen, maar ik eigenlijk niet. Ik ben een ‘beroepsfotograaf’ en ik maak commercieel gebruik van de natuur, ik verdien geld aan het bos en dat mag niet. Want het bos is niet van mij.

Ja, maar juist ik laat de schoonheid van de natuur zien, juist ik voel mij ambassadeur van de Nederlandse natuur  en juist ik wil iedereen laten zien hoe divers, kostbaar en overweldigend onze gebieden zijn. Ik zal niet zover gaan dat ik geld wil hebben voor mijn werk, maar in plaats van mij te zien als potentieel natuurterrorist zou de beheerder ook blij kunnen zijn dat iemand als gastheer mensen meeneemt de natuur in en laat zien hoe je op verantwoorde wijze de natuur kunt bewonderen. Als natuurfotograaf neem juist ik mijn verantwoordelijkheid en investeer zelf in mijn eigen fotografische projecten waarmee de Nederlandse gebieden geheel gratis positieve reclame krijgen. Zie het ook eens van deze kant! Ik zou zeggen, zullen we eens samen gaan werken? Ik als gastheer wil best voor beheerders een goed woordje doen… als ik daarvoor ook op mijn verantwoorde wijze jullie natuur mag vastleggen. Dan staan we pas samen sterk!

En dit zijn de beelden ik niet mag maken maar die de beheerders graag willen hebben...
En dit zijn de beelden ik niet mag maken, maar die de beheerders graag willen hebben… Fotograaf: Johan van der Wielen

Altijd maar zelfkritiek

Wat ik bijzonder sterk vind aan ons natuurfotografen is de grote dosis zelfkritiek. Niet van iedereen natuurlijk, maar wel van velen. Ook vele van mijn collega columnisten schromen niet zichzelf en ons allen een spiegel voor te houden van ons gedrag. Ik ben daar groot voorstander van, zo blijven we kritisch kijken naar onszelf, gaan we niet te ver, blijven we wel verantwoord bezig. Niet alles voor een mooie foto, etc. etc.

Viva la natura photographica revolucion!!!

Máár… door die vele zelfkritiek lopen we ook het risico dat anderen ons ook zo gaan zien. Waar rook is, is vuur, toch? Onze gezonde houding wordt ook wel eens tegen ons gebruikt. En daarom roep ik op tot revolutie! Natuurfotografen sta op! Wij zijn verantwoord bezig, wij houden van de natuur, wij springen op de bres als onze natuur ten prooi dreigt te vallen aan een projectontwikkelaar. Waarom zouden wij juist de natuur kapot maken? Een schilder vernietigt toch zijn atelier niet? Maar wij willen op de mooiste momenten van de dag onze gebieden bezoeken, mooiste licht voor zonsopkomst, na heldere sterrennachten, zonder schade te maken van de paden af om de mooiste planten en paddenstoelen te fotograferen, urenlang verscholen wachten op de mooiste vogels. Wij zijn geen potentiële natuurterroristen die opgejaagd en opgewacht moeten worden door BOA’s, wij zijn jullie gastheer! Kom daarom op voor jezelf, laat zien dat je verantwoord bezig bent en claim je plek en je rechten!

Volg mij, u alle natuur-kruisridders, 

Ché Natura

Hier doen we het voor, genieten op het mooiste moment van de dag met respect voor de natuur!
Hier doen we het voor, genieten op het mooiste moment van de dag met respect voor de natuur! Fotograaf: Johan van der Wielen

Deel dit artikel


9
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Tamara Verhoog op 3 oktober 2019 om 15:17

  Geweldig geschreven weer Johan! Gelukkig nog vele die het goede voorbeeld willen geve n en wellicht een aantal ‘natuurfotografen’ die nu eerder stil staan bij het verstoren van de natuur. Hopelijk gaan ‘we’ nog vele beelden schieten op een steeds respectvollere manier. Gelukkig begin in op vaste stekken ook boswachters te kennen en dat levert vaak een goed contact op waardoor men mij eerder tipt dan tegenhoudt. Dit is erg prettig maar ook ik, net als jij wordt wel eens onterecht aangesproken. Want eerlijk, ik verstoor niets in de ochtendgloren… maar de groepjes joggers, (loslopende)honden uitlaters, senioren walks, etc die hoor je al van ver komen 🙁
  De natuur is van iedereen maar doch denk ik dat ‘wij’ te vaak onterecht worden aangesproken

 2. Ik begrijp je bericht wel, maar het kan ook anders. In mijn eigen omgeving heb ik jarenlang geïnvesteerd in goede relaties met de terreinbeheerders. Natuurlijk gaat het wel eens mis, maar dat is met alles zo in het leven. Ik respecteer ze (bekijk het eens vanuit hun kant, vanuit de ervaringen die zij hebben opgedaan) en probeer tot goede afspraken te komen. In ruil daarvoor betrek ik de beheerders bij mijn waarnemingen en mogen ze over het algemeen mijn beeldmateriaal gebruiken. Dit heeft zich ontwikkeld tot een samenwerking, waarin ik me inzet voor de lokale natuur, en activiteiten verricht op het vlak van onderzoek en bescherming van bepaalde soorten. Als je probeert je natuurfotografie in een breder perspectief te trekken, dan heb je er alleen maar nog meer plezier van. En op die manier nemen we ook afstand van de wantoestanden die je hier benoemt.

 3. Door Zenno op 4 maart 2016 om 12:21

  De beantwoord knop werkt even niet dus maar even zo.

  Ik snap zeker je frustratie en er zijn tegenwoordig veel ‘knuften’ noem ik het maar,paden in het riet naar een snor is tegenwoordig heel normaal,niks is meer tegek,ik ga jammer genoeg in het veld ook de discussies weer aan als ik iets vind,waar bemoei je mee wie denk je wel dat je bent ,zo kan ik nog wel even doorgaan,bij de Velduilen in Zevenhuizen was het op en gegeven moment zo gek dat ( op donderdag zou het zonnig zijn) de woensdag ervoor zijn de parkeerverbod borden weggehaald en in de sloot gegooid,de boswachter daar sprak een groep aan en hij werd gewoon uitgelachen en vriendelijk gevraag op te rotten en een schik dat de groep had, ik meende ook een soort van bekende fotograaf te herkennen.

  Iig ik heb toen de fotos van de boomkikker affaire gemaakt en aan een aantal mensen gestuurd die interesse hadden, lang verhaal kort,aangifte gedaan wat gevraag werd en het gebied is nu beschermd.

  Kortom iedereen die tegenwoordig gefotografeerd is ineens al verdacht voordat hij naar buiten gaat.

 4. Ik begrijp je frustratie maar al te goed Johan. Maar toch kan ik, ook beroepsmatig, me niet helemaal vinden in je bericht. Hoe vervelend ook kunnen we simpelweg niet ontkennen dat velen die zich natuurfotograaf noemen het kapot maken voor de gelukkig grote groep die het wel allemaal respectvol doen. Mij bereiken helaas zo enorm veel berichten over misstanden. Ik denk dat we enorm schrikken hoeveel ijsvogel nesten er elk jaar omwille van het plaatje verstoord worden door pure onkunde. Om maar wat te noemen want daar eindigt het echt niet mee. Hoewel geen stikstof; het was absoluut fout wat doe boomkikker idioten daar deden. Ondanks verzoeken van andere fotografen stug hun wil doorzetten met als gevolg dat ze geplaat werden en het nieuws haalden. En ons allen daar in mee zogen. Er zijn talloze voorbeelden van vos tot haviken op een loodhoudende havik duif met een spijker door zijn lijf. Nogmaals, ik begrijp het maar ook jij valt ten prooi aan de negatieve kanten van de immens populaire hobby wat natuurfotografie heet. Het voorbeeld van die boa; juist jij had gewoon even vooraf een belletje kunnen doen waarna je vast toestemming had gekregen voor het maken van die vroeg uit de veren foto’s. Als alle fotografen die zich niet aan dit soort simpele regels willen houden zich op jou beoogde manier zouden verenigen hou ik mijn hart vast.
  Ik weet natuurlijk ook wel dat je het niet zo bedoeld hebt maar zo komt het helaas wel, op mij althans, over.
  Natuurfotografie begint bij respect voor natuur, zoals jij dat ook hebt, maar op zeker ook het meewerken aan wat wel en niet mag en verantwoord is. Je oproep zie ik in elk geval als onverantwoord; ontstaan uit woede over je boete.

  1. Beste Han, dank je wel voor je lange, uitgebreide en constructieve bijdrage. Het is niet uit frustratie geboren over mijn boete hoor… dit voorval was al jaren geleden. En ook snap ik absoluut jouw punten, ook ik hou mijn hart vast over wat er allemaal gebeurt door ‘natuurfotografen’. Vrees niet, ik ben echt niet vies van zelfkritiek… Mijn verhaal is bedoeld tot oproepen tot nadenken. Hoe goed onze zelfkritiek ook is, het werkt ook kritiek van onze partners in de hand. En we zijn vaak de gebeten hond. Natuurlijk hebben we dat aan mensen in onze gelederen te danken maar al diegenen die wel met goed fatsoen de natuur in beeld willen brengen lijden daar helaas wel onder. Het selfie verhaal was ook opgehangen aan de natuurfotograaf terwijl het niet eens verifieerbaar bleek. Mijn ‘revolutie’ is niet bedoeld als oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid of tegenstand tegen wettelijke regels (ik heb mijn boete keurig betaald en het contact met de BOA is inmiddels verbeterd) maar ik wil gewoon een lans breken voor al diegenen die nu lijden onder het gedrag van een kleine groep. Laten wij onszelf niet ook nog gaan zien als groep waar de natuur onder te lijden heeft maar trots zijn op wat wij doen en daarvoor uitkomen. En natuurlijk… daar ben je columnist voor … schrijf je dat zó op dat het discussie opent… dat is precies mijn doel.

 5. Door Zenno op 4 maart 2016 om 09:22

  De boomkikkers werden uit de bramen gehaald,en daarna bespoten met wat bleek achteraf water,het was niet in de Biesbosch ,dat geen stijl daar aandacht aan bestede doet er niet toe die blazen sowieso alles op,maar vind jij het goed dat ze uit de bramen gepakt worden ( hand contact) en in een setting neer gezet worden?

  1. Hmmm… volgens mij heb ik dat niet gezegd. Ik biedt slechts tegenwicht tegen het continu naar onszelf moeten kijken, de zelfkritiek. Nee, natuurlijk ben ik geen voorstander van het oppakken van boomkikkers… maar ik merk dat dit soort incidenten wel telkens op de hele groep natuurfotografen wordt gespiegeld en daar wil ik tegenwicht aan bieden. Ik vind dat we kritisch naar onszelf moeten zijn maar dat we juist ook aan moeten geven dat het gros natuurfotografen juist met heel veel respect de natuur in gaat. Als er een paar mensen boomkikkers oppakken wil dat niet zeggen dat wij dat allemaal doen, toch?

   1. Door Zenno op 4 maart 2016 om 12:28

    Ik reageerde ivm de manier waarop je het zij…’de ophef’ alsof het niet gebeurd is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *